31 juuli 2009

Jutlustaja

On väga vähe koomiksisarju, mida olen viitsinud kogu täiega läbi lugeda ja seejuures ka otsast otsani täiega nautinud. Garth Ennise ja Steve Dilloni "Preacher" on just selline - teravmeelne, ropp, ettearvamatu, vingete tegelaskujudega ja superhea rütmi ja struktuuriga lugu.

Nüüd siis, suvel 2009 ilmus sarja algusots esimakordselt kõvas köites. Formaat on tavaline, mitte "Absolute Editioni" tüüpi, kaas piibellikult must ja kuldse kirjaga, ümbrispaberil vana tuttav Glenn Fabry pilt. Raamatus on sarja12 esimest osa, ehk siis tegu ei ole kahe esimese paperbacki sisuga - esimeses raamatus olid osad 1-7, teises 8-17. Aga poolituskoht tundub loogiline - tegevus Jesse Custeri kodukohas tõmmatakse kokku, järgmises jaos ilmub mängu juba kiilaspäine herr Starr.

Positiivne on ka see, et originaalvihikute kaanepildid on viidud tagasi peatükkide algusse, vanades raamatutes olid nad raamatu lõpus. Kõva köite lõpetab hoopis 15-küljene pildigalerii. Ausalt öeldes pole see küll väga inspireeriv, ainult Bruce Timmi pilt on väärt mainimist.

Tundub, et selles rütmis peaks kogu sari mahtuma kuude raamatusse.

2 kommentaari:

Elina ütles ...

Meil, ma vaatan, on ikka mingid paperpack kogumike osad vahelt puudu...proud americans ntx ja midagi veel, sest kokku peaks neid nagu 9 olema? ja gone to texast on meil 2 tk. minu oma mõistagi tunduvalt räsitum kui joonase oma:)

Ivar ütles ...

Raamatuid on, jah, üheksa. Neis on peale Preacheri-vihikute #1-66 ka lisaks ilmunud kõrvaltegelaste lood, mis pole Dilloni joonistatud. 4. paperback koosneb tervikuna sellistest lisalugudest, aga neid peaks olema kusagil veel... Ok, vaatasin - Cassidy Special on viiendas, Starri oma kuuendas, Jesse ja Tulipi noorpõlvelugu kaheksandas.

Üldiselt on need Preacheri raamatud riiulis nagu kirjud koerad, sest juba esmatrükkide ajal muudeti korduvalt kujundust. Selle peale näiteks, et raamatupoes oleks tavaostjale ilgelt abiks kui sarja raamatuid saaks mingi nipiga ajalisse järjekorda panna, tuldi ka alles poole peal - minu neli esimest raamatut ei oma seljal järjekorranumbrit.