03 juuli 2009

Raamatud BDnetist

Maikuus Pariisis viibides oli üks raamat, mida leida lootsin, Bill Presingu pildiraamatu "Belle du Jour" prantsuse variant. Kahjuks nihkus selle ilmumine juunisse, mistõttu tuli ostmiseks nüüd internet appi võtta.

Variante selleks oleks olnud mitmeid. Amazon loomulikult, aga ka näiteks www.alapage.fr, mis samasugune suurpood. Mõlemad ka varasemast järele proovitud ja täiesti toimivad. Samas, mingil veidral põhjusel tahtis Amazon viimasel katsel tellimusele kahtlase lisasumma juurde keevitada... Seetõttu proovisin seekord hoopis tuttavat poodi BDnet.com, kuhu isegi korduvalt sisse olen astunud ja mis on lisaks pärispoele ka massiivne netikauplus.

Ja oligi! Tellimus tuli seejuures märgatavalt odavam kui Amazonist. Aega läks paar nädalat ja täna oli saadetis kohal. Kusjuures - pakis oli lisaks tellitud neljale raamatule ka ühe mulle tundmatu Dargaud' westernisarja A4-formaadis promoprint ning kaks 48-küljelist koomiksiajakirja ja üks -ajaleht. Kõigis kolmes on uute koomiksite loetelud, näiteküljed, uudisnupud ja tegijate biograafiad. Mnjah, Amazon selliseid igatahes ei saada.

Raamatuid, nagu mainitud, oli pakis neli.

Esmalt Cyril Pedrosa integraalne "Ring Circus", milles koos sarja neli albumit. Pedrosa on üks mu viimase aja lemmikuid, Disney taustaga kunstnik, kelle "Kolm varju" (ilmunud ka USA-s) on üks ilus ja poeetiline, aga samas väga nukralt creepy lugu. Tsirkuseraamatus on ta stiil nurgelisem ja erinev kui näiteks "Tondikamba"-raamatutes, aga tase sellegipoolest.

Teiseks eelmainitud Bill Presingu raamat. Tegu siis mehe enda kirjastatud ja nüüdseks praktiliselt läbi müüdud raamatu Prantsuse variandiga. (Ei saa mitte mainimata jätta, et mul on selle signeeritud eksemplar... Ja tegelikult on Eestis teinegi seesugune, Joonasel.) Sisu on sama, kuid layout on muudetud. Välimuselt on raamat täpselt samasugune kui varasem Arthur de Pinsi raamat, loomulikult on mõlemad ka sama kirjastuse tooted.

Kolmas raamat on Riff Reb'si (veider pseudonüüm...) "A bord de L'Etoile Matutine" ("Hommikutähe pardal"), Soleili kirjastuse uue ja äärmiselt paljulubava alajaotuse Noctambule avaraamat. Tegu siis klassikalise kirjanduse adaptsioonide sarjaga, kus tulemas näiteks ka "Viimane mohikaanlane" ja "Moby Dick". Ning ka üle pika aja koomiks Claire Wendlingult!

Nagu aru saan, pole Pierre Mac Orlani (1882-1970) romaan eesti keeles ilmunud. Või on? Igatahes on tegu üsna Stevensoni, Defoe ja teiste taoliste kirjanike stiilis meremehelooga, mis koomiksiks adapteerituna väga-väga hästi joonistatud ja sama hästi värvitud. Soleil on igatahes lähiajal pannud maha kaks supermärki, lisaks Noctambule'ile ka Metamophose-sarja. Mõlemad on niivõrd paljulubavad, et osta või kõik raamatud... Tollest teisest, Barbara Canepa lootsitud kaubamärgist tulevikus pikemalt.

Prantsusmaal on üldse mingi mere- ja piraadikoomiksi buum käimas. On see Johnny Deppi filmide mõju või, mis, aga igatahes on alates Christophe Blaini "Isaac le pirate" lugudest tulnud seesuguseid ridamisi. Veider, hakka või Alan Moore'i "Watchmeni" paralleelmaailma uskuma...

Ja neljas raamatuke on Comix Buro sketchbookide sarja kuuluv Juanjo Guarnido raamat. Autogrammiga ja number 134/900. Loomulikult ei võinud seegi juba maikuus väljas olla, vaid ilmus juunis... Lehitsesin nimelt Pariisis päris mitut selle sarja asja (neid on nüüdseks kokku 17), aga ükski ei sundinud rahakotiraudu avanema. Jah, varasemast on mul olemas Vatine ja Alary ja need koos Guarnidoga ongi ilmselt sarja kõige kobedamad.

Kes on Guarnido? Euroopas väga popi film noirliku koomiksiseriaali "Blacksad"autor. Ta on tõeliselt meisterlik kunstnik ja sarja albumid (ning paar artbooki) näevad väga šefid välja. Sketchbook sisaldab lisaks Blacksadi tegelastele ka muid joonistusi, akti- ja loomavisandeid ning, nagu ikka selle sarja raamatud, paar fotot kunstniku töötoast.

Kommentaare ei ole: