31 juuli 2009

Joonispresident

Ameerika Ühendriikides on paar põhilist koomiksiajakirja, mille abil saab selles vallas toimuvaga kursis olla. Üks neist on "The Comics Journal", pretensioonikas ja paks, aga põhjalik ja kohati isegi vaat et teaduslik väljaanne.

Tavalisele koomiksifännile aga, kelle huvi piirdub suures osas trikoomutantide ja nendest pressitud produktidega, on olemas "Wizard", värviline, kirju ja infantiilsevõitu ajakiri. Seegi on viimastel aegadel veidi oma formati (suuremaks) ja sisu (laiemaks) muutnud. Näiteks on varem suure tüki sisust röövinud hinnatabelid suures osas ilmselt kusagile internetti ära kolitud.

"Wizard" on üks üsna kõikuva kvaliteediga nähtus. Kui supersangarid ei huvita, siis võib juhtuda, et polegi suurt midagi lugeda. Vaadata siiski küll, sest kui ei muud, siis eri kunstnike stiilinäiteid leiab sealt virnade viisi. Positiivsena peab mainima, et totaalselt lapsik supersonimine a la "Kes võidaks kakluse, kas Roheline Latern või Veealune?" on viimasel ajal oluliselt vähemaks jäänud ja ajakirjast leiab ka päris huvitavat kraami. Selle aasta augustinumber tundus küll igav, aga juulinumber see-eest on üsna omapärane.

Lehitsekski siis selle läbi ja vaataks, mida pakutakse. Ajakiri ilmus kolme erineva kaanega, ühel Ultimate Avengers (mingi mutandikamp), teisel Megan Fox (ajakirjas on viimastel aastatel väga tugev rõhk ka filmidel ja telel) ja kolmandal ei keegi muu kui presidendipaar ise. Obama esinemistest koomiksites (ta on seda juba korduvalt teinud!) on ka paariküljene lugu.

Kaks esimest lehekülge on sarja "True Blood" 2. hooaja rekaam. Päris stiilne. Siis küsimused-vastused Garth Ennisega; siis lugu Twitterist ja koomiksitegijaist, milles väga vaimukaid näiteid (Brian Michael Bendis: "Mu kutsikas sõi just ära mu Iron Man 2 käsikirja. Spoilereid leiate homme hommikul tagahoovist."). Siis lugu Supermani looja Joe Shusteri S&M fetišikoomiksitest; Lugu sarjast "B.P.R.D.:1947", Marveli sketchbook, lugu Dawnist; 6 lehekülge Fantagraphics-kirjastuse ajaloost; tulevase Bruce Willise ulmeka "Surrogates" koomiksivariandist; "Mice Templar"-sarja 2. osa tutvustus koos näitelehekülgedega; 6 külge uute indieraamatute tutvustustega; lood "Heroes" uuest hooajast ja kommaritega seotud "Atomika" sarjast; intervjuu Shia LaBeoufiga; lugu seriaalist "The Last Days of American Crime", lugu Skottie Youngi joonistatud väga vingest "Võlur Ozi" sarjast (kogumikraamat ilmub paari kuu pärast); uute raamatute ülevaade ja veel mitme kamaluga kõiksugu tihendavat pudi sinna vahele.

Ma ei tea, see on vist üldse kõige sisukam "Wizard", mida näinud olen. Kui presidendiga kaanepildil on tuumakusele selline mõju, siis paluks sama nippi teine kordki kasutada!

Kommentaare ei ole: