08 juuli 2009

Karbikujuline fruktoosiraamat

Olen kvartaliajakirjast "Hi-Fructose" siin ka varem kirjutanud. Tegu siis noortele suunatud "letialuse" kultuuri ja kunsti väljaandega, milles teemadeks undergroundtrendid ja -autorid, poppkultuur, disainlelud ja muu taoline, mis päris kõrgekulmuliste kunstikriitikute vaatevälja (veel) ei pruugi jääda, mis aga vaieldamatult huvitav nii sisult kui vormilt. Ajakiri on täielik indienähtus, asutajateks on kaks kunstnikku ja vaatamata oma populaarsusele ei paista ta staatus muutuvat.

Minu vaatevälja jäi "Hi-Fructose" (mille senised tosinkond numbrit on kõik ka ise kogumisobjektideks) kunagi "Previews" kataloogi valikus, kust siis aktuaalse Mark Rydeniga numbri ka tutvumiseks tellisin. Oli päris huvitav ja kvaliteetne, nii sisult kui vormilt.

Nüüd on nad võtnud ja koos kirjastusega Last Gasp koostanud oma esimeste numbrite artikliparemikust raamatu. Ilmus see just meie kevadise Pariisireisi ajal ja nii jäi see raamat ka "Albumi" poes silma. Samas ootas minu koopia juba Ameerika koomiksipoes postitamist ja paar päeva peale reisi lõppu koos teiste koomiksitega ta kohale jõudiski.

Raamat osutus üllatuseks. Selgus, et olin tellinud limiteeritud versiooni, mil nimeks Collected Edition Box Set ja see oli tiba uhkem asi kui lihtsalt raamat. Nagu pildiltki näha, on tegu karbiga, milles lisaks raamatule veel viis kvaliteetset printi, autoreiks Greg "Craola" Simkins, Mars-1, Joe Ledbetter, Travis Louie ja Dave Cooper, igaüks omaette ümbrikus, ja lisaks veel ühe pehme riide-lelu õmbluslõiked ("Blood Ghost", autor Jenny Harada) ja papercraft papplelu pinnalaotused (autoriks Sjors Trimbach).

250-leheküljene raamat, mille kaanepilt Ray Caesarilt, on tõepoolest sisukas ja artikleid selles päris pikaks ajaks lugeda. Koduleheküljelt kopeeritud kajastatud kunstnike nimekiri näiteks on selline: Kurt Halsey, Greg "Craola" Simkins, Invader, Gary Taxali, Chris Ware, Ron English, Ragnar, Mark Ryden, Joe Ledbetter, Friends With You, Wilfrid Wood, Jim Woodring, Alex Pardee, Seen, Tim Biskup, Leslie Reppeteaux, Brian McCarty, Attaboy, Fawn Gehweiler, Saur Kids. Chris Uphues, Michael Salter, Gary Baseman, Jeff Soto, Scott Musgrove, Junko Mizuno, Kaiju Big Battel, Dave Cooper, Chris Uphues, PShaw!, Jenny Bird, Ray Caesar, Cat Chow, Longo Land.

Tegelikult on see raamat ikka tõepoolest üks päris šeff asi ja vähemalt inimene, kes mingitki pidi kujundustööga tegeleb, saab siis ilmselt päris kõva inspiratsioonilaksu. Olgu siis tegu karbivariandiga või mitte, see pole üldse oluline.

Kommentaare ei ole: