30 mai 2009

Pariisireis '09 - #18 - Kokkuvõtteks

Paar sõna ehk ka kokkuvõteks. Mida ma ise õppisin ja mida võiks edaspidiseks teadmiseks võtta või teistele soovitada?

Ei midagi geniaalset, tegelikult.

Minu isiklik arvamus on, et esmatutvuseks ja kiiremaks ülevaateks on turismigrupp päris hea lahendus. Kui aga mõni paik põhjalikumalt huvi pakub ja varasem ülevaade juba olemas, on huvitavam pigem omapäi ringi liikuda.

Selge on tegelikult see, et turismigrupis reisides läbib sama aja jooksul tõenäoliselt oluliselt rohkem tuntud kohti ja objekte - firmad näevad oma päevakavade koostamise ja optimeerimisega ilmselgelt päris kõvasti vaeva, siiras tunnustus neile selle eest. Samas, see pole ei parem ega halvem kui omapäi liikumine, lihtsalt teine meetod.

Chenonceau loss, suvi 2005

Ise liikudes sõltub kõik iseenda tehtud eeltööst. Raamatud nagu Lonely Planet, Eyewitness Travel Guides jt, internetiküljed, tuttavate reisijutud - kõik see annab tänapäeval piisavalt materjali kuitahes detailse reisiplaani koostamiseks. Lisaks ajatule infole tasub uurida ka päevakajalisemat teavet, sest pole üldse välistatud, et mõni erakordne sündmus võib aset leida just reisi toimumisajal. Muidugi, saab ka vastupidi ning panna oma graafik paika just mõnest festivalist või tähtpäevast lähtudes. Kõik sõltub huvidest.

Sama ei tasu ka üle pingutada. Pigem jätta endale varupäevi ja -tunde ning suhtuda kogu eelnevalt kirja pandud plaani loominguliselt. Omaenda rütmis ja ilma kella vaatava giidita seiklemise mõnu ongi ju selles, et saab ise otsustada, kus rohkem aega veeta ja mida põhjalikumalt uurida. Ma arvan, et igaüks on kogenud turismireisil hetki, kus huvitavas paigas tuleb tunni pärast bussi ronida, samas kui mõnes igavas savipotilinnas venib aeg nagu tatt. Ise otsustades on elu selles osas ikka oluliselt etem - teed mida tahad ja millal tahad.

Mont Saint-Michel, suvi 2005

Loomulikult on oluline asi keeleoskus. Inglise keelega saab küll enamasti kõikjal hakkama, aga kasvõi minimaalne kohaliku keele oskus on alati suur pluss. Ise tunnen juba tõelist piinlikkust, et prantsuse keel mu arsenali ei kuulu. Õnneks on mu reisikaaslasel keeloskus olemas, aga ma tõepoolest loodan, et järgmisel korral suuan minagi kasvõi hädäpäraseid lauseid purssida.

Ise oma reisi planeerides on ka oluliselt vabamad käed elukoha valikul. Kõik sõltub soovidest ja eelarvest, samas ka vedamisest. Ise võin küll öelda, et Pariisitaolises suurlinnas nädala veetmiseks on sisukas korter ilmselt ideaalvariant. Kui ikka igal õhtul on privaatne köök, vannituba, pesumasin ja Internet omast käest võtta, on elu oluliselt lihtsam ja mugavam. Juba kohvrisse pakkimist vajavate rõivaesemete hulk väheneb märgatavalt, rääkimata sellest, et saab kogu oma vara muretult maha jätta ja järjekordsele retkele minnes kaasa võtta vaid vajaliku.

Neid ridu kirja pannes pole Pariisireisist veel nädalatki möödas, aga vastupandamatu tahtmine tolle linna peal väike tiir teha on juba mitu päeva taas platsis. Ega ei jää muud üle, peab ikka tagasi minema...

Pariisireis '09 - #17 - Koomiksipoodidest

Koomiksipoodide eestikeelse ülevaate originaalversioon aastast 2009, uuendatud ja põhjalikumad versioonid on siin:
Pariisi koomiksipoed 2010 / Comic Book Shops in Paris (link tulekul):


Prantsusmaal ilmub igal nädalal kümneid koomiksialbumeid, nii kohalikku toodangut, mangaseriaale kui Ameerika tõlkeid, viimased sageli paremas köites kui originaalid. Valik on seega väga suur ja kui esmakordselt mõnda Prantsuse koomiksipoodi sattuda, võtab valik silme ees kirjuks. Tasub igatahes end juba eelnevalt huvitavaga kurssi viia ja raamatuid lehitsedes kainet ja kriitilist meelt säilitada.

Kui peaksin koomiksihuvilisele inimesele soovitama poode, kust oleks Pariisis kõige lihtsam Bande Dessinée'sid osta, siis oleks esmane valik tegelikult suhteliselt lihtne - FNAC ja Virgin Megastore.

Tõepoolest, kõige mõistlikum oleks alustada suurtest mainstream raamatupoodidest, kuna nendegi koomiksiosakonnad on seal maal tõeliselt suured ja valik massiivne.

FNAC

Forum des Halles

FNAC on poekett, millel hiigelpoode üle Prantsusmaa ja mujalgi, loomulikult päris mitmeid ka Pariisis. Kõik nad küll raamatutega ei tegele, Bastille väljaku oma näiteks müüb muusikat, filme ja arvutimängukraami. Keti suurim raamatupood, mida mina tean, asub Forum des Halles kaubanduskeskuses. Too omakorda on kiviviske kaugusel Pompidou keskusest ja St-Eustache'i kirikust. Sinna tasub sisse põigata, maapinnast madalamal asuva siseõuega kaubamaja on ise visuaalselt päris huvitav, sealne FNAC aga ilmselt kõige lihtsamini leitav. Valik on tõeliselt suur ja pood ise mõne meie (suurema) Selveri mõõtu.

Virgin Megastore

Teine pood, mida kiirelt soovitada, on Virgin Megastore. Ühe megapoe - Virgin Louvre'i - leiab Louvre'i all asuvast ostutänavast Carrousel du Louvre, sissepääs on otse tagurpidise klaaspüramiidi juures. Sealt leiab vaevata nii uusi albumeid kui ka vanemaid asju. Loomulikult müüakse seal koomiksitele lisaks nii raamatuid, DVD-sid, CD-sid kui kooli- ja kontorikaupu.

Champs-Élyséel, Franklin D. Roosevelti metroopeatuse lähedal asuv mitmekorruseline Virgin Champs-Élysée on aga eriti võimas, tolle koomiksiosakond on juba päris massiivne. Sealsetel müüjatel on kombeks huvitavamate albumite ühe eksemplari kaanele kleepida silte omapoolse kirjelduse ja soovitusega, nii võib märgata nii mõndagi huvitavat. Igatahes asjalik koht, millest iga turist tavaliselt nii või naa mööda juhtub jalutama.

Virginite suur pluss on hiline lahtiolekuaeg, mistõttu neid saab külastada kui muuseumid juba kinni. Virgin Louvre on avatud igapäevaselt kella kaheksa (E,T) või üheksani, Virgin Champs-Élysée koguni keskööni.

Sellistest suurpoodidest leiab tegelikult suurema osa vajalikust. Kes aga veelgi tõsisemat valikut, särke, lelusid, kujusid ja muidu vidinaid ning koomiksipoe õhustikku igatseb, siis ka päris koomiksipoodidest pole puudust. Kaugel sellest.

Album

Prantsusmaa suurim koomiksipoodide kett peaks olema Album. Neil on mitmeid poode üle Prantsusmaa, ise olen käinud ka Nizza/Nice'i Albumis, mis oli ka päris kena koht. Albumi poed on suured ja neist leiab ilmselt kõik, mida otsida, albumitest ja tuliuutest USA koomiksitest T-särkide, lelude, artbookide, skulptuuride ja posteriteni.

Kaks põhilist Albumit asuvad boulevard Saint Germain'i ja rue Dante nurgal. Kes juba Ladina kvartalisse ja St-Micheli purskaevu juurde jõudnud, leiab nad hõlpsalt. Üks neist - Album Comics - on keskendunud Ameerika kraamile, sellest leiab nii uusimad Marveli, DC ja Dark Horse'i koomiksivihikud kui paperbackid ja kõiksugu artbookid, sealhulgas näiteks Pixari filmide omad. Poe aknad on kaetud kujuvitriinidega, milles saab oma silmaga näha ja soovi korral ära osta lugematut hulka Sideshow', Bowen Designs'i, Attakus'e ja teiste tootjate kujusid, teemadeks punnis ja irevil hammastega supersangarid, Alieni kollid, Tähesõdade tegelaskujud, disainlelud ja nii edasi ja nii edasi.
Aadress:
67, Boulevard Saint-Germain 75005 PARIS

Teine Albumi pood diagonaalis üle ristmiku sisaldab kodumaist kraami. Juba ukse lähedal saab ülevaate äsjailmunud albumitest, keldrikorruselt leiab vanemad raamatud, osalt teemade, osalt sarjade ja osalt firmade kaupa riiuleisse jagatuna. Need kaks poodi on kokku päris karm koomiksilaks ja kes plaanib siin kümnekonna minutiga ülevaate saada, on rängalt eksinud.
Aadress:
84, Boulevard Saint-Germain 75005 PARIS

Kohe sealsamas, Rue Dantel asub lisaks veel väiksem Albumi koomiksipood, milles albumitele lisaks hulgaliselt Tintini träni. Tundub, et tegu nostalgilise ja ajaloolise väärtusega kohaga, ehk oli see esimene Album?
Aadress:
8, Rue Dante 75005 PARIS

Albumid on avatud õhtul kaheksani, pühapäeviti seitsmeni. Kaart koduleheküljelt (mis, mul on tunne, on küll veidi vananenud):


Editions Déesse

Keda Ameerika superkangelasekoomiksid huvitavad, siis lisaks Albumi poele on selle ala asutusi teisigi. Näiteks Editions Déesse, mis asub Ladina kvartalis, üsna Jumalaema kiriku taga asuva turistilaeva kai lähistel. Pood on pisike ja tõepoolest superhero-keskne. Samas, mis teeb nad eriliseks - pood on välja andnud mitu USA kunstnike portfooliot, mille sarnasi USA-s vist ilmunud polegi ja mis on fännide seas hinnas, Travis Charesti oma näiteks. Aga üldiselt ei ole USA kraami mõtet Euroopast osta, see on importkaubana oluliselt kallim kui netis.

Aadress:
8 rue Cochin 75005 Paris

Super Heros

Nimele vaatamata pole tegu USA trikoomutantidega, vaid pigem eriti kvaliteetse koomiksikraamiga kaupleva poega. Pariislikult kitsa aga sügava Super Herose valik on tavalisest tiba elitaarsem, siit leiab silmatorkaval kohal ka väiksemate kirjastuste toodangut. Poe eripäraks on komme kunstnikelt paarisajase tiraažiga signeeritud ex libriseid tellida, alati ongi riiulitel hulk raamatuid, millesse seesugune sisse kleebitud. Kahjuks ei ole ma küll aru saanud, kui palju seesugune eksemplar tavalisest kallim on... Aga ilmselt on see üks lihtsamaid viise mõne oma lemmiku autogrammiga raamat osta. Loomulikult toimub Prantsuse koomiksipoodides regulaarselt eelnevalt välja reklaamitud uute albumite signeerimisüritusi, aga neile peale sattuda on küllaltki keeruline.

Pood asub mõnekümne meetri kaugusel Pompidou keskusest, aadressil
175 rue Saint Martin - 75003 Paris

BDNET.com


Minu jaoks oli Pariisi koomiksipoodide seas suurim üllatus BDnet.com, pood lihtsalt asus meie üürikorterist praktiliselt kohe ümber nurga. Tegu on taas väga meeldiva paigaga, mis on oma valikus üsna kompetentne ja mille kahest ruumist peaks leidma suurema osa soovitavast. Nagu nimest võib aimata, on ühtlasi tegu internetipoega, mis peaks pakkuma konkurentsi Amazonile ja teistele suurtegijatele. Siin näiteks on poe hetke koomiksiedetabel.

Aadress:
Librairie Bdnet 26,rue de Charonne 75011 Paris

OperaBD

Bastille'i väljaku vahetus läheduses asub ka väike aga sisukas ja väga hea valikuga koomiksipood Opera B.D. Avatud on see seitse päeva nädalas, kella 11st keskööni. Ise olen sealt ostnud mitu raamatut, mida mujal kusagil ei näinud. Kaupluse kodukas on ka üks lihtsamaid võimalusi uutele ilmunud raamatutele pilk peale visata. Aadress:
2 rue des Tournelles 75004 Paris,
Bastille metroopeatus, r. St Antoine väljapääs.


***
Kui aga päris aus olla, siis ei pruugi mõne konkreetse raamatu leidmine kõigist neist poodidest üldse lihtne olla, eriti kui tegu juba vanema või siis mingil põhjusel haruldase asjaga. See ei pruugi kas üldse silma jääda, või siis on ainus riiulilt leitud eksemplar ära trööbatud ja kortsus. Seetõttu on tegelikult kõige lihtsam variant ikkagi internetikauplus, Amazon, alapage või eelmainitud BDnet. Need ei paku küll lehitsemisrõõmu ja nii on uute ja huvitavate asjade avastamine praktiliselt välistatud, kuid raamatu leidmine ja ostmine käib igatahes kiiremini kui päris poest. Iseasi, mis raamatuga postis loksudes toimub...


Ning muidugi on hoopis omaette teema manga. Neid võib riiulitäite kaupa kohata praktiliselt kõikjal, kus vähegi raamatuid müüakse. Pariisis on ka hulgaliselt anime ja mangaträniga kauplevaid kohti, Bastille'i läheda, tänaval nimega rue Keller on seesuguseid lausa ridamisi.

***
Selline sai ülevaade Pariisi koomiksipoodidest. Mitmeid jäid mainimata, nagu Albumite kandis asuv plaadipood Boulinier, mille teisel korrusel on massiivne koomiksiosakond, või ka mitmed galeriid ja alternatiivsemad koomiksipoed, mille olemasolu tean, aga ise pole külastanud. Loodan, et eelnevast on abi mitte ainult mulle endale olude meenutamisel, vaid ehk ka teistel. Kui on midagi lisada või kommenteerida - laske käia!

This was a small overview of comic book shops in Paris. Maybe I shoud translate it to English?...

23 mai 2009

Pariisireis '09 - #15 - 8. päev - Rongiga maale

Kas usute, et seesugune koht on päriselt olemas?


Pariisireis '09 - #14 - Paar sõna "kodutänavast"

Tekst tulekul...

Pariisireis '09 - #13 - 7. päev - Tindipotid

Plaanisin seegi kord kunstipoodi sisse hüpata, et ehk paari joonistusvahendi osas varusid täiendada. Juhtus aga nii, et ei jõudnudki - marsruudid ja ajavarud lihtsalt ei klappinud. Samas aga polnud sellest suurt lugu - avastasime nimelt, et supervinge kaubamaja BHV müüb ka kunsti- ja käsitöökaupu.

Tegelikult oleks see kauplus - kuhu muuseas saab otse metroojaamast Hotel de Ville sisse jalutada - väärt omaette postitust. Ausalt öeldes oli meil juba eelmisel korral plaan ühte selle keti suurpoodi külastada, aga tollal lihtsalt ei jõudnud. Ja nüüd leidsime seesuguse otse kesklinnast!

Ega me seegi kord seal suurt ei tuulanud, kuid niipalju sai küll selgeks, et ühe meistrimehe võib selle poe alakorrus ilmselt hulluks ajada. Tööriistade, nii elektriliste kui tavaliste, valik on v ä-g a suur, haamreid võib seal ilmselt sentimeetrise täpsusega valida. Ja mis tööriistad, juba liimilette on mitmeid! Eriti kreisi oli tollel korrusel näha meeletut valikut rattaid, mida annab mööblile alla monteerida. Neid oli ikka tõepoolest kümneid ja kümneid ja kümneid erinevaid, pisikestest messing-ratastest rulluisutaoliste silikoonide ja alustassi suuruste kummiratasteni. Lisaks veel kasvõi metallist sildid, valikus näiteks "Hull jänes" või "Kena koer kuid segane peremees" jne jne. Ühesõnaga, mida iganes oma eluaset kõpitsedes vaja peaks minema, selles poes on see tõenäoliselt olemas.

Pika jutu kokkuvõtteks - ostsin sealt majast Penteli kiletaskutega A4 kaaned, paar tavalist pildiraami ning poti kalligraafiatinti, teise seepiatinti ning kuus eri tooni vedelat akvarellvärvi.



Tindi toonid on (juhuks kui tuleb endal kunagi plaan lisa osta) - Lemon yellow 205, Scarlet 334, Sepia 416, Green 600, Turqoise blue 522 ja Ultrmarine light 505.

Pariisireis '09 - #12 - 7. päev - Kivikujud ja kivistised

Tänase päeva tipphetked - turg, mammutid ja ehtsad dinosaurused, impressionismiklassikud ning antiiksed kujud.

22 mai 2009

Pariisireis '09 - #11 - Tondi- ja nõiaraamatud

Paar uut raamatut - "Kolme varju" autori Cyril Pedrosa joonistatud tondikoomiksi sarja esimene album

ja Benjamin Lacombe'i lasteloo kahest raamatust koosnev eriversioon.

Huvitav on see, et erinevalt eelmisest augustist ei olegi raamatu- ja koomiksipoodides eriti palju raamatuid, mis end ohjeldamatult ostma kutsuks. Tegelikult on neid, kui poodide sisu arvestada, ikka vägagi vähe. Samas, kõik need, mis ostetud, on tõeliselt head. Ja kõigist neist on endalgi midagi õppida.

Pariisireis '09 - #10 - 6. päev - poodlemine

(Kiire fototöötlus ühest tänasest fotost, tehtud teadagi, millise maja katuselt, enne suundumist hiinalinna ja mujale. Muuseas, pildi paremal all nurgas toimub Brasiilia võitlustantsu Capoeira tänavaesinemine, mis küll oli tornist allajõudmise ajaks juba lõppenud.)

21 mai 2009

Pariisireis '09 - #09 - vana aja pildid

"Comment c'était avant" on mu lemmikautorite Dupuy ja Berberiani raamat, kuid see pole koomiks. 62-leheküljeline ja 26x26 cm mõõdus hardback on mõeldud lastele, kõlbab aga vaadata kõigile. Püüangi seda nüüd veidi kirjeldada.

Pealkiri peaks meie keeles kõlama "Kuidas oli enne" ja just see ongi raamatu sisuks. Kolm peatükki - "Tänav", "Korter" ja "Maakoht" - näitavad kuidas maailm on viimaste aastakümnete jooksul muutunud. Selleks on valitud neli aastat - 1920, 1950, 1970 ja 2000, ehk siis laste seisukohalt vaadates nende endi, isade-emade, vanavanemate ja vanavanavanemate ajastu.

Võtame näiteks Pariisi tänavapilti tutvustava peatüki. Igat aastat iseloomustab paarislehekülje suurune pilt sellest samast paigast, millele järgneb kaks lehekülge pildil leiduvate detailide selgitusi. Saab näiteks teada, et esimesed bussid tekkisid teedele juba aastal 1905; et metroo alustas aastal 1900 ja et 25 aastat hiljem oli liine 10; valgusfoorid ilmusid aastal 1923; 1925-50 kasvas autode arv seitsmekordseks; 1975 oli Prantsusmaal juba 16 miljonit autot - kolme inimese kohta üks. Kuid teemadeks pole ainult transport, selgitusi saab nii emigrantide, tänavapeldikute, reklaamitulpade, prügiautode, mobiilide, hiiina restoranide, telefoniputkade ja palju muu kohta. Kõik see selgete ja stiilsete Dupuy ja Berberiani piltide abil.

Nendes selgitustes ja eri ajastu piltide võrdluses tulebki välja selle raamatu teaberohkus ja šarm. Lehitsedes märkad, kuidas puu pildinurgas suuremaks kasvab, kuni aastal 1970 on tema asemel känd ja aastal 2000 lillekastis kasvav roots... Kuidas tänavapildist kaovad kärud ja hobused ja kuidas liiklustihedus kasvab... Kuidas kübarategija salong asendub pangakontoriga ja lihakarn kinnisvarabürooga... Kuidas liinibuss kasvab ja omandab lõõtsa... Kuidas muutub (või ei muutu) metroojaama juures istuv kerjus... Kuidas teisenevad rõivad ja inimtüübid, kaovad teenijad ja talunikud ning lisanduvad värvilise nahaga inimesed...

Kui ma nüüd meenutan, siis midagi samalaadset on ka Ameerika kohta olemas. Oli see äkki plakat? Oli autoriks ehk Robert Crumb? Ei mäleta... [kerge Googeldus - ja ongi! "A Short History of America"] Aga igatahes oleks seesugune asi ka Eesti kohta väga huvitav. Kujutlege või maaelu pilte - tsaariaeg, Pätsu-aegne kaunistalu, kolhoosikeskus, uue aja talu... Mõtlemisainet kohalikele kunstnikele.

Pariisireis '09 - #08 - 5. päev (20. mai)