21 mai 2009

Pariisireis '09 - #09 - vana aja pildid

"Comment c'était avant" on mu lemmikautorite Dupuy ja Berberiani raamat, kuid see pole koomiks. 62-leheküljeline ja 26x26 cm mõõdus hardback on mõeldud lastele, kõlbab aga vaadata kõigile. Püüangi seda nüüd veidi kirjeldada.

Pealkiri peaks meie keeles kõlama "Kuidas oli enne" ja just see ongi raamatu sisuks. Kolm peatükki - "Tänav", "Korter" ja "Maakoht" - näitavad kuidas maailm on viimaste aastakümnete jooksul muutunud. Selleks on valitud neli aastat - 1920, 1950, 1970 ja 2000, ehk siis laste seisukohalt vaadates nende endi, isade-emade, vanavanemate ja vanavanavanemate ajastu.

Võtame näiteks Pariisi tänavapilti tutvustava peatüki. Igat aastat iseloomustab paarislehekülje suurune pilt sellest samast paigast, millele järgneb kaks lehekülge pildil leiduvate detailide selgitusi. Saab näiteks teada, et esimesed bussid tekkisid teedele juba aastal 1905; et metroo alustas aastal 1900 ja et 25 aastat hiljem oli liine 10; valgusfoorid ilmusid aastal 1923; 1925-50 kasvas autode arv seitsmekordseks; 1975 oli Prantsusmaal juba 16 miljonit autot - kolme inimese kohta üks. Kuid teemadeks pole ainult transport, selgitusi saab nii emigrantide, tänavapeldikute, reklaamitulpade, prügiautode, mobiilide, hiiina restoranide, telefoniputkade ja palju muu kohta. Kõik see selgete ja stiilsete Dupuy ja Berberiani piltide abil.

Nendes selgitustes ja eri ajastu piltide võrdluses tulebki välja selle raamatu teaberohkus ja šarm. Lehitsedes märkad, kuidas puu pildinurgas suuremaks kasvab, kuni aastal 1970 on tema asemel känd ja aastal 2000 lillekastis kasvav roots... Kuidas tänavapildist kaovad kärud ja hobused ja kuidas liiklustihedus kasvab... Kuidas kübarategija salong asendub pangakontoriga ja lihakarn kinnisvarabürooga... Kuidas liinibuss kasvab ja omandab lõõtsa... Kuidas muutub (või ei muutu) metroojaama juures istuv kerjus... Kuidas teisenevad rõivad ja inimtüübid, kaovad teenijad ja talunikud ning lisanduvad värvilise nahaga inimesed...

Kui ma nüüd meenutan, siis midagi samalaadset on ka Ameerika kohta olemas. Oli see äkki plakat? Oli autoriks ehk Robert Crumb? Ei mäleta... [kerge Googeldus - ja ongi! "A Short History of America"] Aga igatahes oleks seesugune asi ka Eesti kohta väga huvitav. Kujutlege või maaelu pilte - tsaariaeg, Pätsu-aegne kaunistalu, kolhoosikeskus, uue aja talu... Mõtlemisainet kohalikele kunstnikele.

Kommentaare ei ole: