30 mai 2009

Pariisireis '09 - #17 - Koomiksipoodidest

Koomiksipoodide eestikeelse ülevaate originaalversioon aastast 2009, uuendatud ja põhjalikumad versioonid on siin:
Pariisi koomiksipoed 2010 / Comic Book Shops in Paris (link tulekul):


Prantsusmaal ilmub igal nädalal kümneid koomiksialbumeid, nii kohalikku toodangut, mangaseriaale kui Ameerika tõlkeid, viimased sageli paremas köites kui originaalid. Valik on seega väga suur ja kui esmakordselt mõnda Prantsuse koomiksipoodi sattuda, võtab valik silme ees kirjuks. Tasub igatahes end juba eelnevalt huvitavaga kurssi viia ja raamatuid lehitsedes kainet ja kriitilist meelt säilitada.

Kui peaksin koomiksihuvilisele inimesele soovitama poode, kust oleks Pariisis kõige lihtsam Bande Dessinée'sid osta, siis oleks esmane valik tegelikult suhteliselt lihtne - FNAC ja Virgin Megastore.

Tõepoolest, kõige mõistlikum oleks alustada suurtest mainstream raamatupoodidest, kuna nendegi koomiksiosakonnad on seal maal tõeliselt suured ja valik massiivne.

FNAC

Forum des Halles

FNAC on poekett, millel hiigelpoode üle Prantsusmaa ja mujalgi, loomulikult päris mitmeid ka Pariisis. Kõik nad küll raamatutega ei tegele, Bastille väljaku oma näiteks müüb muusikat, filme ja arvutimängukraami. Keti suurim raamatupood, mida mina tean, asub Forum des Halles kaubanduskeskuses. Too omakorda on kiviviske kaugusel Pompidou keskusest ja St-Eustache'i kirikust. Sinna tasub sisse põigata, maapinnast madalamal asuva siseõuega kaubamaja on ise visuaalselt päris huvitav, sealne FNAC aga ilmselt kõige lihtsamini leitav. Valik on tõeliselt suur ja pood ise mõne meie (suurema) Selveri mõõtu.

Virgin Megastore

Teine pood, mida kiirelt soovitada, on Virgin Megastore. Ühe megapoe - Virgin Louvre'i - leiab Louvre'i all asuvast ostutänavast Carrousel du Louvre, sissepääs on otse tagurpidise klaaspüramiidi juures. Sealt leiab vaevata nii uusi albumeid kui ka vanemaid asju. Loomulikult müüakse seal koomiksitele lisaks nii raamatuid, DVD-sid, CD-sid kui kooli- ja kontorikaupu.

Champs-Élyséel, Franklin D. Roosevelti metroopeatuse lähedal asuv mitmekorruseline Virgin Champs-Élysée on aga eriti võimas, tolle koomiksiosakond on juba päris massiivne. Sealsetel müüjatel on kombeks huvitavamate albumite ühe eksemplari kaanele kleepida silte omapoolse kirjelduse ja soovitusega, nii võib märgata nii mõndagi huvitavat. Igatahes asjalik koht, millest iga turist tavaliselt nii või naa mööda juhtub jalutama.

Virginite suur pluss on hiline lahtiolekuaeg, mistõttu neid saab külastada kui muuseumid juba kinni. Virgin Louvre on avatud igapäevaselt kella kaheksa (E,T) või üheksani, Virgin Champs-Élysée koguni keskööni.

Sellistest suurpoodidest leiab tegelikult suurema osa vajalikust. Kes aga veelgi tõsisemat valikut, särke, lelusid, kujusid ja muidu vidinaid ning koomiksipoe õhustikku igatseb, siis ka päris koomiksipoodidest pole puudust. Kaugel sellest.

Album

Prantsusmaa suurim koomiksipoodide kett peaks olema Album. Neil on mitmeid poode üle Prantsusmaa, ise olen käinud ka Nizza/Nice'i Albumis, mis oli ka päris kena koht. Albumi poed on suured ja neist leiab ilmselt kõik, mida otsida, albumitest ja tuliuutest USA koomiksitest T-särkide, lelude, artbookide, skulptuuride ja posteriteni.

Kaks põhilist Albumit asuvad boulevard Saint Germain'i ja rue Dante nurgal. Kes juba Ladina kvartalisse ja St-Micheli purskaevu juurde jõudnud, leiab nad hõlpsalt. Üks neist - Album Comics - on keskendunud Ameerika kraamile, sellest leiab nii uusimad Marveli, DC ja Dark Horse'i koomiksivihikud kui paperbackid ja kõiksugu artbookid, sealhulgas näiteks Pixari filmide omad. Poe aknad on kaetud kujuvitriinidega, milles saab oma silmaga näha ja soovi korral ära osta lugematut hulka Sideshow', Bowen Designs'i, Attakus'e ja teiste tootjate kujusid, teemadeks punnis ja irevil hammastega supersangarid, Alieni kollid, Tähesõdade tegelaskujud, disainlelud ja nii edasi ja nii edasi.
Aadress:
67, Boulevard Saint-Germain 75005 PARIS

Teine Albumi pood diagonaalis üle ristmiku sisaldab kodumaist kraami. Juba ukse lähedal saab ülevaate äsjailmunud albumitest, keldrikorruselt leiab vanemad raamatud, osalt teemade, osalt sarjade ja osalt firmade kaupa riiuleisse jagatuna. Need kaks poodi on kokku päris karm koomiksilaks ja kes plaanib siin kümnekonna minutiga ülevaate saada, on rängalt eksinud.
Aadress:
84, Boulevard Saint-Germain 75005 PARIS

Kohe sealsamas, Rue Dantel asub lisaks veel väiksem Albumi koomiksipood, milles albumitele lisaks hulgaliselt Tintini träni. Tundub, et tegu nostalgilise ja ajaloolise väärtusega kohaga, ehk oli see esimene Album?
Aadress:
8, Rue Dante 75005 PARIS

Albumid on avatud õhtul kaheksani, pühapäeviti seitsmeni. Kaart koduleheküljelt (mis, mul on tunne, on küll veidi vananenud):


Editions Déesse

Keda Ameerika superkangelasekoomiksid huvitavad, siis lisaks Albumi poele on selle ala asutusi teisigi. Näiteks Editions Déesse, mis asub Ladina kvartalis, üsna Jumalaema kiriku taga asuva turistilaeva kai lähistel. Pood on pisike ja tõepoolest superhero-keskne. Samas, mis teeb nad eriliseks - pood on välja andnud mitu USA kunstnike portfooliot, mille sarnasi USA-s vist ilmunud polegi ja mis on fännide seas hinnas, Travis Charesti oma näiteks. Aga üldiselt ei ole USA kraami mõtet Euroopast osta, see on importkaubana oluliselt kallim kui netis.

Aadress:
8 rue Cochin 75005 Paris

Super Heros

Nimele vaatamata pole tegu USA trikoomutantidega, vaid pigem eriti kvaliteetse koomiksikraamiga kaupleva poega. Pariislikult kitsa aga sügava Super Herose valik on tavalisest tiba elitaarsem, siit leiab silmatorkaval kohal ka väiksemate kirjastuste toodangut. Poe eripäraks on komme kunstnikelt paarisajase tiraažiga signeeritud ex libriseid tellida, alati ongi riiulitel hulk raamatuid, millesse seesugune sisse kleebitud. Kahjuks ei ole ma küll aru saanud, kui palju seesugune eksemplar tavalisest kallim on... Aga ilmselt on see üks lihtsamaid viise mõne oma lemmiku autogrammiga raamat osta. Loomulikult toimub Prantsuse koomiksipoodides regulaarselt eelnevalt välja reklaamitud uute albumite signeerimisüritusi, aga neile peale sattuda on küllaltki keeruline.

Pood asub mõnekümne meetri kaugusel Pompidou keskusest, aadressil
175 rue Saint Martin - 75003 Paris

BDNET.com


Minu jaoks oli Pariisi koomiksipoodide seas suurim üllatus BDnet.com, pood lihtsalt asus meie üürikorterist praktiliselt kohe ümber nurga. Tegu on taas väga meeldiva paigaga, mis on oma valikus üsna kompetentne ja mille kahest ruumist peaks leidma suurema osa soovitavast. Nagu nimest võib aimata, on ühtlasi tegu internetipoega, mis peaks pakkuma konkurentsi Amazonile ja teistele suurtegijatele. Siin näiteks on poe hetke koomiksiedetabel.

Aadress:
Librairie Bdnet 26,rue de Charonne 75011 Paris

OperaBD

Bastille'i väljaku vahetus läheduses asub ka väike aga sisukas ja väga hea valikuga koomiksipood Opera B.D. Avatud on see seitse päeva nädalas, kella 11st keskööni. Ise olen sealt ostnud mitu raamatut, mida mujal kusagil ei näinud. Kaupluse kodukas on ka üks lihtsamaid võimalusi uutele ilmunud raamatutele pilk peale visata. Aadress:
2 rue des Tournelles 75004 Paris,
Bastille metroopeatus, r. St Antoine väljapääs.


***
Kui aga päris aus olla, siis ei pruugi mõne konkreetse raamatu leidmine kõigist neist poodidest üldse lihtne olla, eriti kui tegu juba vanema või siis mingil põhjusel haruldase asjaga. See ei pruugi kas üldse silma jääda, või siis on ainus riiulilt leitud eksemplar ära trööbatud ja kortsus. Seetõttu on tegelikult kõige lihtsam variant ikkagi internetikauplus, Amazon, alapage või eelmainitud BDnet. Need ei paku küll lehitsemisrõõmu ja nii on uute ja huvitavate asjade avastamine praktiliselt välistatud, kuid raamatu leidmine ja ostmine käib igatahes kiiremini kui päris poest. Iseasi, mis raamatuga postis loksudes toimub...


Ning muidugi on hoopis omaette teema manga. Neid võib riiulitäite kaupa kohata praktiliselt kõikjal, kus vähegi raamatuid müüakse. Pariisis on ka hulgaliselt anime ja mangaträniga kauplevaid kohti, Bastille'i läheda, tänaval nimega rue Keller on seesuguseid lausa ridamisi.

***
Selline sai ülevaade Pariisi koomiksipoodidest. Mitmeid jäid mainimata, nagu Albumite kandis asuv plaadipood Boulinier, mille teisel korrusel on massiivne koomiksiosakond, või ka mitmed galeriid ja alternatiivsemad koomiksipoed, mille olemasolu tean, aga ise pole külastanud. Loodan, et eelnevast on abi mitte ainult mulle endale olude meenutamisel, vaid ehk ka teistel. Kui on midagi lisada või kommenteerida - laske käia!

This was a small overview of comic book shops in Paris. Maybe I shoud translate it to English?...

Kommentaare ei ole: