30 mai 2009

Pariisireis '09 - #18 - Kokkuvõtteks

Paar sõna ehk ka kokkuvõteks. Mida ma ise õppisin ja mida võiks edaspidiseks teadmiseks võtta või teistele soovitada?

Ei midagi geniaalset, tegelikult.

Minu isiklik arvamus on, et esmatutvuseks ja kiiremaks ülevaateks on turismigrupp päris hea lahendus. Kui aga mõni paik põhjalikumalt huvi pakub ja varasem ülevaade juba olemas, on huvitavam pigem omapäi ringi liikuda.

Selge on tegelikult see, et turismigrupis reisides läbib sama aja jooksul tõenäoliselt oluliselt rohkem tuntud kohti ja objekte - firmad näevad oma päevakavade koostamise ja optimeerimisega ilmselgelt päris kõvasti vaeva, siiras tunnustus neile selle eest. Samas, see pole ei parem ega halvem kui omapäi liikumine, lihtsalt teine meetod.

Chenonceau loss, suvi 2005

Ise liikudes sõltub kõik iseenda tehtud eeltööst. Raamatud nagu Lonely Planet, Eyewitness Travel Guides jt, internetiküljed, tuttavate reisijutud - kõik see annab tänapäeval piisavalt materjali kuitahes detailse reisiplaani koostamiseks. Lisaks ajatule infole tasub uurida ka päevakajalisemat teavet, sest pole üldse välistatud, et mõni erakordne sündmus võib aset leida just reisi toimumisajal. Muidugi, saab ka vastupidi ning panna oma graafik paika just mõnest festivalist või tähtpäevast lähtudes. Kõik sõltub huvidest.

Sama ei tasu ka üle pingutada. Pigem jätta endale varupäevi ja -tunde ning suhtuda kogu eelnevalt kirja pandud plaani loominguliselt. Omaenda rütmis ja ilma kella vaatava giidita seiklemise mõnu ongi ju selles, et saab ise otsustada, kus rohkem aega veeta ja mida põhjalikumalt uurida. Ma arvan, et igaüks on kogenud turismireisil hetki, kus huvitavas paigas tuleb tunni pärast bussi ronida, samas kui mõnes igavas savipotilinnas venib aeg nagu tatt. Ise otsustades on elu selles osas ikka oluliselt etem - teed mida tahad ja millal tahad.

Mont Saint-Michel, suvi 2005

Loomulikult on oluline asi keeleoskus. Inglise keelega saab küll enamasti kõikjal hakkama, aga kasvõi minimaalne kohaliku keele oskus on alati suur pluss. Ise tunnen juba tõelist piinlikkust, et prantsuse keel mu arsenali ei kuulu. Õnneks on mu reisikaaslasel keeloskus olemas, aga ma tõepoolest loodan, et järgmisel korral suuan minagi kasvõi hädäpäraseid lauseid purssida.

Ise oma reisi planeerides on ka oluliselt vabamad käed elukoha valikul. Kõik sõltub soovidest ja eelarvest, samas ka vedamisest. Ise võin küll öelda, et Pariisitaolises suurlinnas nädala veetmiseks on sisukas korter ilmselt ideaalvariant. Kui ikka igal õhtul on privaatne köök, vannituba, pesumasin ja Internet omast käest võtta, on elu oluliselt lihtsam ja mugavam. Juba kohvrisse pakkimist vajavate rõivaesemete hulk väheneb märgatavalt, rääkimata sellest, et saab kogu oma vara muretult maha jätta ja järjekordsele retkele minnes kaasa võtta vaid vajaliku.

Neid ridu kirja pannes pole Pariisireisist veel nädalatki möödas, aga vastupandamatu tahtmine tolle linna peal väike tiir teha on juba mitu päeva taas platsis. Ega ei jää muud üle, peab ikka tagasi minema...

Kommentaare ei ole: