10 juuni 2010

Paris 2010 - Pariisi koomiksipoed

This is an overview of comic book shops in central Paris. This is Estonian version, English translation is here.

Prantsusmaal ilmub igal nädalal kümneid koomiksialbumeid, nii kohalikku toodangut, mangaseriaale kui Ameerika tõlkeid, viimased sageli paremas köites kui originaalid. Aastal 2009 ilmus näiteks 4863 erinevat albumit, millest uusi raamatuid oli 3599. See teeb praktiliselt 10 uut koomiksialbumit päevas! Valik on seega väga suur ja kui esmakordselt mõnda Prantsuse koomiksipoodi sattuda, võtab valik silme ees kirjuks. Tasub igatahes end juba eelnevalt huvitavaga kurssi viia, väike valik teha ja kohapeal raamatuid lehitsedes kainet ja kriitilist meelt säilitada.

***
Aga esmalt: Pariis on üks väga loogiline linn. Rajoonid, ehk Arrondissement'id asuvad kaardil spiraalikujuliselt. Pariisi postiindeksi kaks viimast numbrit näitavad rajooni, niisiis 75005 asub rajoonis 5. Eiffeli torn on 15, Louvre on 1, Pompidou keskus 4, Panthéon 5.

***

Kui peaksin koomiksihuvilisele inimesele soovitama poode, kust oleks Pariisis kõige lihtsam Bande Dessinée'sid ehk prantsuse koomiksiraamatuid osta, siis oleks esmane valik tegelikult suhteliselt lihtne - FNAC ja Virgin Megastore.

Tõepoolest, kõige mõistlikum oleks alustada suurtest mainstream raamatupoodidest, kuna nendegi koomiksiosakonnad on seal maal tõeliselt suured ja valik massiivne.

FNAC

Forum des Halles

FNAC on poekett, millel hiigelpoode üle Prantsusmaa ja mujalgi, loomulikult päris mitmeid ka Pariisis. Kõik nad küll raamatutega ei tegele, Champs-Élysée pood näiteks müüb muusikat, filme ja arvutimängukraami. Keti üks suurimaid ja ka lihtsamini leitav raamatupood, mida mina tean, asub Forum des Halles kaubanduskeskuses. Too omakorda on kiviviske kaugusel Pompidou keskusest ja St-Eustache'i kirikust. Sinna tasub sisse põigata, maapinnast madalamal asuva siseõuega kaubamaja on ise visuaalselt päris huvitav, sealne FNAC aga ilmselt kõige lihtsamini leitav. Valik on tõeliselt suur ja pood ise mõne meie (suurema) Selveri mõõtu. Teine kobe FNAC-i raamatupood asub La Défense'i kandilise hiigelkaare kõrval massiivses kaubanduskeskuses.

La Défense

Virgin Megastore

Louvre'i Virgin Megastore

Teine pood, mida kiirelt soovitada, on Virgin Megastore. Ühe megapoe - Virgin Louvre'i - leiab Louvre'i all asuvast ostutänavast Carrousel du Louvre, sissepääs on otse tagurpidise klaaspüramiidi juures. Sealt leiab vaevata nii uusi albumeid kui ka vanemaid asju. Loomulikult müüakse seal koomiksitele lisaks nii raamatuid, DVD-sid, CD-sid kui kooli- ja kontorikaupu.

Champs-Élyséel, Franklin D. Roosevelti metroopeatuse lähedal asuv mitmekorruseline Virgin Champs-Élysée on aga eriti võimas, tolle koomiksiosakond on juba päris massiivne. Sealsetel müüjatel on kombeks huvitavamate albumite ühe eksemplari kaanele kleepida silte omapoolse kirjelduse ja soovitusega, nii võib märgata nii mõndagi huvitavat. Igatahes asjalik koht, millest iga turist tavaliselt nii või naa mööda juhtub jalutama.

Virginite suur pluss on hiline lahtiolekuaeg, mistõttu neid saab külastada kui muuseumid juba kinni. Virgin Louvre on avatud igapäevaselt kella kaheksa (E,T) või üheksani, Virgin Champs-Élysée koguni keskööni.

Sellistest suurpoodidest leiab tegelikult suurema osa vajalikust. Kes aga veelgi tõsisemat valikut, särke, lelusid, kujusid ja muidu vidinaid ning koomiksipoe õhustikku igatseb, siis ka päris koomiksipoodidest pole puudust. Kaugel sellest.

Album

Prantsusmaa suurim koomiksipoodide kett peaks olema Album. Neil on hulgaliselt poode üle Prantsusmaa, ise olen käinud ka Nizza/Nice'i Albumis, mis oli ka päris kena koht. Albumi poed on suured ja neist leiab ilmselt kõik, mida otsida, albumitest ja tuliuutest USA koomiksitest T-särkide, lelude, artbookide, skulptuuride ja posteriteni.

Kaks põhilist Albumit asuvad boulevard Saint Germain'i ja rue Dante nurgal. Kes juba Ladina kvartalisse ja St-Micheli purskaevu juurde jõudnud, leiab nad hõlpsalt. Üks neist - Album Comics - on keskendunud Ameerika kraamile, sellest leiab nii uusimad Marveli, DC ja Dark Horse'i koomiksivihikud kui paperbackid, nende kõrval aga ka kõige olulisemad kohalikud uued raamatud. Lisaks on siin ka väga hea artbook-osakond, kust leiab nii filmiraamatuid kui kõiksugu kunstnike kogumikke ja disainlelude teemalisi pildialbumeid nii USA-st kui Aasiast. Hinnad on importraamile kohaselt internetiga võrreldes krõbedad, kuid igatahes on see hea koht lehitsemiseks ja tutvumiseks.

Poe aknad on kaetud kujuvitriinidega, milles saab oma silmaga näha ja soovi korral ära osta lugematut hulka Sideshow', Bowen Designs'i, Attakus'e ja teiste tootjate kujusid, teemadeks punnis ja irevil hammastega supersangarid, Alieni kollid, Tähesõdade tegelaskujud, disainlelud ja nii edasi ja nii edasi.
Aadress:
67, Boulevard Saint-Germain 75005 PARIS

Teine suur Albumi pood diagonaalis üle ristmiku sisaldab kodumaist kraami. Juba ukse lähedal saab ülevaate äsjailmunud albumitest, keldrikorruselt leiab vanemad raamatud, osalt teemade, osalt sarjade ja osalt firmade kaupa riiuleisse jagatuna. Alakorrus ongi tegelikult oluline koht, sest ülalt leiab ainult need kõige uuemad albumid, mangaosakonna ja vidinate nurga, kõik muu, sealhulgas artbooki riiulid on all. Album annab välja ka omaenda tasuta koomiksiajakirja, võib juhtuda, et seesugune on ukse lähedal flaierite stendil väljas. Need kaks poodi on kokku päris karm koomiksilaks ja kes plaanib siin kümnekonna minutiga ülevaate saada, on rängalt eksinud. Albumid on avatud õhtul kaheksani, pühapäeviti seitsmeni.
Aadress:
84, Boulevard Saint-Germain 75005 PARIS

Rue Dante

Rue Dante koomiksiöö plakat

Kohe sealsamast ristmikult jookseb Pariisi põhiline koomiksitänav - Rue Dante. Sellel tänaval asub ridamisi väiksemaid nii koomiksi- kui mangapoode, sealhulgas paar Albumi sinise sildiga kohta. Üks neist peakski olema ajalooliselt see kõige esimene Album. Tasub läbi jalutada ja poodidesse sisse piiluda, Aaapoum Bapoum! näiteks kaupleb kohati väga odavate vanemate albumitega (sellest poest pikemalt allpool).

Editions Déesse

Keda Ameerika superkangelasekoomiksid huvitavad, siis lisaks Albumi poele on selle ala asutusi teisigi. Näiteks Editions Déesse, mis asub Ladina kvartalis, üsna Jumalaema kiriku taga asuva turistilaeva kai lähistel. Pood on pisike ja tõepoolest superhero-keskne. Samas, mis teeb nad eriliseks - pood on välja andnud mitu USA kunstnike portfooliot, mille sarnasi USA-s vist ilmunud polegi ja mis on fännide seas hinnas, Travis Charesti oma näiteks. Aga üldiselt ei ole USA kraami mõtet Euroopast osta, see on importkaubana oluliselt kallim kui netis.

Aadress:
8, rue Cochin 75005 Paris

Super Heros

Tardi maalinguga otsasein

Nimele vaatamata pole tegu USA trikoomutantidega, vaid pigem eriti kvaliteetse koomiksikraamiga kaupleva poega. Pariislikult kitsa aga sügava Super Herose valik on tavalisest tiba elitaarsem, siit leiab silmatorkaval kohal ka väiksemate kirjastuste toodangut. Poe eripäraks on komme kunstnikelt paarisajase tiraažiga signeeritud ex libriseid tellida, alati ongi riiulitel hulk raamatuid, millesse seesugune sisse kleebitud. Seejuures ei tee seesugune elitaarne ja eksklusiivne lisandus raamatut kallimaks, tegu on ostjale tehtava lisakingiga! Ilmselt on see üks lihtsamaid viise mõne oma lemmiku autogrammiga raamat osta. Kuid tuleb hoiatada - kui uuema raamatu kaanel on silt, et pakutakse ex librist ("Ex-libris offert"), siis tähendab see, et füüsiliselt ei ole too veel valmis ja ostja saab selle kunagi hiljem kätte. Turstina on aga selle organiseerimine muidugi problemaatiline... Loomulikult toimub Prantsuse koomiksipoodides regulaarselt ka eelnevalt välja reklaamitud uute albumite signeerimisüritusi, aga neilegi peale sattuda on küllaltki keeruline.

Pluss veel - poes räägitakse kohtlase välismaalasega ka sõbralikult (kuigi vaevaliselt) inglise keelt, kui on küsimusi, ei tasu karta.

Pood asub mõnekümne meetri kaugusel ja otsejoones Pompidou keskuse platsist, aadressil
175, rue Saint Martin 75003 Paris

BDNET.com

Minu jaoks oli Pariisi koomiksipoodide seas suurim üllatus BDnet.com, see lihtsalt asus meie üürikorterist praktiliselt kohe ümber nurga, kiviviske kaugusel Bastille'i väljakult. Tegu on taas väga meeldiva paigaga, mis on oma valikus üsna kompetentne, mille avariiulite valik muutub vaat et igapäevaselt ja mille kahest ruumist peaks leidma suurema osa soovitavast. Nagu nimest võib aimata, on ühtlasi tegu internetipoega, mis pakub tõsist konkurentsi Amazonile ja teistele suurtegijatele. Siin näiteks on poe hetke koomiksiedetabel. Sama nime all tegutseb teinegi pood, Nationi väljaku ja samanimelise metroojaama läheduses.

Aadressid:
Librairie Bdnet - 26, rue de Charonne 75011 Paris
Librairie Nation - 36, Bd de Charonne 75020 Paris

OperaBD

Bastille'i väljaku vahetus läheduses asub ka väike aga sisukas ja hea valikuga koomiksipood Opera B.D. Avatud on see seitse päeva nädalas, kella 11st keskööni. Ise olen sealt ostnud mitu raamatut, mida mujal kusagil ei näinud, paik paistab üldse olevat suunatud veidi nõudlikuma maitsega lugejale. Kaupluse kodukas on muuseas ka üks lihtsamaid ja parimaid võimalusi uutele Prantsusmaal ilmunud koomiksiraamatutele pilk peale visata.

Aadress:
2, rue des Tournelles 75004 Paris,
Bastille' metroopeatus, r. St Antoine väljapääs.


Un Regard Moderne

Antud raamatupood on omaette fenomen ja tõeline kultuurinähtus, tasub kasvõi googeldada, et selgemat pilti saada. Tegu on maast laeni koomikseid, mangat ning alternatiivset kunsti-, erootika- ja kultuurikirjandust täis kuhjatud kohaga, kuhu kuulu järgi mahub korraga sisse ainult 3-4 külastajat, mille omanik ja haldaja Jacques Noël ise ühel raamatuvirnal istub, teist lauana kasutab ning külastaja soovitud raamatu kui võluväel just raamatulademe õigest kohast välja tõmbab.

Tegu olevat kogu maailmakõiksuse parima raamatupoega, kuhu nii mõnigi regulaarselt Pariisi külastav kultuuriinimene alati sisse astub. Mina igatahes seda teha ei julgenud, sest juba aasta-aastalt aina kitsamaks muutuva liikumisruumiga raamatupühamu ukseauk nägi üsnagi hirmutav välja.

Aadress:
10 Rue Gît le Coeur 75006, Paris

Aaapoum Papoum

Eelmise poe ja ühtlasi kogu kesklinna koomiksikaupluste kobara lähikonnas asub ka see pood. Tegelikult on neid koguni kaks, teine ja väiksem asub Rue Dantel. Aaapoum Bapoum on tiba teistmoodi olemusega pood kui teised. Raamatute valik siin on suur ja ka ruumi piisavalt, kuid rõhk ei ole seekord mitte tuliuutel albumitel vaid pigem vanemal kraamil. See on ka ainus koht, mida tean, kus müüakse suurt hulka albumeid ja ajakirjanumbreid kõigest paarieurose hinnaga. Osa odavatest raamatutest on ilmselt kasutatud, kuid kaugeltki mitte kõik, nii mõndagi nimetust on pakkuda väikese virna jagu. Kuid on ka kolmekohalise hinnasildiga rariteete, laia silmaringiga huviline leiab siit ilmselt nii mõndagi.

Aadressid:
14, rue Serpente 75006 Paris 8, rue Dante 75005 Paris

Librairie Boulinier

Koomikseid ja eriti mangat leiab tegelikult ilmselt igast suuremast Pariisi raamatupoest, isegi kaubamaja BHV raamatuosakonna koomiksivalik on täiesti tasemel. Ka Boulinier, mis asub üsna suurte Albumite lähedal, on lisaks plaadi- ja raamatupoele ka massiivne koomiksipood, kus vanaaegsed maast laeni riiulid albumeid täis.

Aadress:
20, boulevard Saint Michel 75006 Paris

***
Kui aga päris aus olla, siis ei pruugi mõne konkreetse raamatu leidmine kõigist neist poodidest üldse lihtne olla, eriti kui tegu juba vanema või siis mingil põhjusel haruldase asjaga. See ei pruugi kas üldse silma jääda, või siis on ainus riiulilt leitud eksemplar ära trööbatud ja kortsus. Seetõttu on tegelikult kõige lihtsam variant ikkagi internetikauplus, Amazon.fr, alapage või eelmainitud BDnet. Need ei paku küll lehitsemisrõõmu ja nii on uute ja huvitavate asjade avastamine praktiliselt välistatud, kuid raamatu leidmine ja ostmine käib igatahes kiiremini kui päris poest. Iseasi, mis raamatuga postis loksudes toimub...

Rue Keller

Tegelikult ei erine Pariis teistest maailma paikadest, ka seal ei pruugi poed ja galeriid olla igavesed. Hea näide sellest on Bastille' kandi tänav rue Keller, kus oli ja on mitmeid koomiksi- ja mangapoode.

Samas on mõni kena pood tänaseks kadunud , mõni asendunud teisega - kadunud on näiteks väga hea raamatuvalikuga Myth & Magic, mais 2010 oli sulgemissilt ka ühe mangapoe uksel.


***
Selline sai ülevaade Pariisi kesklinna kandi koomiksipoodidest. Loodan, et eelnevast on abi mitte ainult mulle endale olude meenutamisel, vaid ehk ka teistel. Kui on midagi lisada või kommenteerida - laske käia!

6 kommentaari:

opstops ütles ...

Super hea ülevaade! Ise möllasin ka Rue Kelleri manga ja anime nännipoodides kuni lõpuks läks pilt silme eest nii kirjuks, et ei osanudki lõpuks midagi erilist sealt endale soetada.

Ivar ütles ...

Väga cool kui kellegi sellest ka kasu!...
:-)
(Ja tänud viitsimise eest asja kommenteerida, tuttavad kipuvad pigem messengeris või mujal oma arvamust ütlema, nii et blog on kõledavõitu, nagu omaette kõrbes karjumine...)

Sealsamas Kelleril on üks väga kobe artbookide pood, mis müüb ka koomiksid, t-särke ja muud siukest - Myth & Magic. Muidugi, hindu on parem mitte ümber arvutada, USA ja Jaapani raamatuid on ikkagi tüki odavam netist jahtida.

Aga neis animepoodides valik ikka muutub ka... Üllatav oli see, et anime artbooke oli seekord üldse väga vähe näha. Muu nänn oli ka kuidagi ebahuvitav. Kui ajatu ja alaline Totoro värk välja arvata, siis Death Note oli vast ainus mind huvitav sari, mille träni silma jäi...

Me ei ostnud ka midagi.

opstops ütles ...

Myth & Magickus olin ka päris kaua sirvides kõik võimalike art booke, aga õnneks või kahjuks, olenevalt vaatepunktist, ei ihaldanud hing ühtegi neist. See kord kulus põhiline osa rahast videomängu kollektsiooni täiendamisele :)

Joonas ütles ...

Ei karju sa Ivar üksi tühas kõrbes midagi, siin on ka teisi januseid :)

Nüüd oleks vaja aint kuidagi Pariisi-tripp orgunnida...

Ivar ütles ...

Muuseas, Pariisis toimub poerindel ka muudatusi. Seis 2010 kevadsuvel: Bastille äärest on kadunud muusika FNAC, passaažidest üks cool gootilik galerii, mis jäigi külastamata; Rue Gellerilt aga nii Myth & Magic kui ka tänava alguses olnud mangapood, tolle aknal oli sulgemisteade. Paar manga ja koomiksiträni poodi küll oli seal tänaval endiselt, aga paistis nagu toimuks rõivapoodide vaikne pealenihkumine.

Ivar ütles ...

Üldiselt kirjutan ma õige pea oma Pariisi koomiksipoodide jutust uue ja laiendatud versiooni. Plaanin teha ka ingliskeelse variandi, kuna sellist pole ma netis nägema juhtunud... Ma ei teagi, kas uuendada-muuta oma eelmine ülevaade või teha siia päris uus postitus, sest kommentaarid võiks olla aktuaalse versiooni küljes. Samas on originaalil teatud 2009. aasta hetkeseisu kajastamise väärtus... mõtlen veel.