22 august 2009

Karikakrad

Saan täna rõõmuga raporteerida, et minu kogusse on lisandunud taas midagi uut - Claire Wendlingi juulis ilmunud raamat "Daisies", väljaandjaks Stuart Ng Books. Mitmes Wendling see mul juba on... Kuues? Jah, kui "igavene" kalender ja Sky Dolli karbi eksklusiivne artbook juurde arvata. Ülejäänud on siis Iguana Bay 2.0 Deluxe (Amazonist ostetud autogrammiga (!) raamat; Drawers 2.0, too 2005. aasta Prantsusmaa reisil ette jäänud artbook, mis siiani üks mu lemmikuid ja mis mind ka tolle autoriga tuttavaks tegi; ning Les Lumieres de l'Amalou: Edition Integrale, Wendlingu joonistatud koomiksisarja kogumikalbum. Puudu on veel Desk, aga see spiraalköites raamat mulle miskipärast ei istu ja nii jäi ta ka kevadel Albumist ostmata.

Nüüd siis üle tüki aja midagi uut. Raamatu, mis umbes A4 mõõtu ja milles koos kaantega 44 lehekülge pilte, tekkimise ettekäändeks said plakatid, mis piktoreskses Prantsusmaa kandis elav Wendling kohalikele kunstifestivalidele aastail 2006-2008 joonistas. Pilte tehes olid tal täiesti vabad käed ja nii võibki neil näha eri vanuses naisterahvaid, muusikainstrumente, taevatähti, raamatuid, tsirkuseatribuutikat ning lõpmatus koguses kõiksuguseid loomi. Ehk siis juba tema varasemast loomingust tuttavaid teemasid.

Nood posterid ühes visanditega ei ole aga sugugi kõik, mida raamatust leiab, oma kolmandik pilte on uued ja spetsiaalselt siia mõeldud. Beežikal paberil ja tihtipeale lillakaspunase pliiatsiga üles joonistatud pildid on tõeliselt nunnud, dünaamilised ja elavad, ühte otsa pidi nagu juugendlikud ja teist otsa pidi nagu gootilikud ning kinnitavad veelkord, et tegemist on ühe mu kõigi aegade lemmikkunstnikuga.

Muuseas, raamatu sisekaanel on paar sõna juttu ka autori töömeetodist. Wendling eelistavat kustutamisele spontaanset pilti, mistõttu joonistab ta tihtipeale neid kogu täiega uuesti üle, seda korduvalt ning korduvalt, kuni lõpuks tulemusega rahule jääb. Kuigi meetod on töömahukas, on sel moel tulemuseks lahtise käega ja ühe jutiga tehtud pilt, milles nii elu kui elegantsi. Just selliseid pilt ongi tema raamatud kuhjaga täis. Sealt ka kompuuterlik "2.0" paari raamatu nimes - selle asemel, et suurema mahuga kordustrükki vaid uusi pilte lisada, on ka nii mõnigi vanem uuega asendatud. Või siis vanaga kõrvutatud.

Igatahes on uus karkakra-raamat oma sisukusega tõeline üllatus. Ise ootasin hoopis väiksemat formaati ja leheküljesuurusi pilte, siinsete külgede sisu on aga hoopis mitmekülgsem, värvilistest plakatitest pisikeste loomavisanditeni. Päris kobe raamat.

Kahju ainult sellest, et raamat pole signeeritud. Kuna müüjaks kirjastaja ise, oleks seda võinud ju eeldada... Samas, eks siis ole midagi ühes võtta kui autor kunagi mõnel festivalil ette peaks jääma. Ei saa ju sedagi välistada. Ja mul tegelikult juba on kolm autogrammi ka.

Kommentaare ei ole: