18 august 2009

Bruce Timm 2009

Bruce Timm on hea näide sellest, et nimi maksab. Sketchbooke on ju mitmesuguseid - lihtsamaid ja keerukamaid, must-valgeid ja värvilisi, klammerdatud ja kõvaköitelisi. Ei saa ka öelda, et mida uhkem sb, seda tundmatum tegija - näiteks Traves Charesti lihtsad, kuid ülikvaliteetse trükiga raamatukesed on väga kenad, toda meest aga ei saa keegi tundmatuses süüdistada. Timmi raamatud oleks aga nagu lo-fi supernäide.

Mul on nüüd siis kolm Timmi asja ja kõik nad on ühesugused - suurus 14 x 21,5 cm, paber tavaline paljunduspaber, kaas samuti, lihtsalt värviline ja mõnevõrra paksem. Trükk näeb ka välja nagu tavalisest kvaliteetsest laserprinterist väljunud, ei midagi erilist. Ühesõnaga, animatsioonijumalus BT sketchbookid näevad vormistuselt välja nagu miski, millega saaks tänapäeval igaüks oma kodus hakkama. Välja on need andnud koomiksite originaaljoonistega kaupleja Albert Moy ja ma oletan, et ega erilisi investeeringuid see küll ei nõudnud.

Sellele vaatamata on SDCC-ks ilmutatud Timmi raamatud alati kuum kaup ja ega hiljem neid peale Ebay enam kusagilt võtta pole. Stuart NG Books küll hetkel müüb, kuid hind on $45, ehk siis üle kahe korra rohkem kui algselt. Ja seda juba nüüd, paar nädalat peale ilmumist! Mis teha, turg määrab hinna ja kes ikka Timmi, animatsiooni ja ninnunännu tibipilte fännab, siis ilmselt ostab oma kollektsiooni ka selle ära, hinnale vaatamata.

Kaks viimast Timmi sketchbooki on olnud nummerdamata, see on taas numbri ja täpse tiraažigaga, minu oma #281/500. Hõbemarkeriga signatuur on tagakaanel, number esikaane siseküljel. Piltidel on eranditult tibid, seekord on nad ka pea kõik konkreetsed tegelaskujud Harley Quinnist Vampirella ja Modesty Blaise'ini. Kui ausalt öelda, siis on kolmest raamatust tervikuna ikkagi parim too heleroheline, selle pildid on lihtsalt huvitavamad ja kuidagi nagu toimivad ka ükshaaval paremini. Eks näeb, kuis edasi, loodetavasti pole kvaliteet alalisel allakäiguteel.

PS: keda Bruce Timm huvitab, siis "Modern Masters" sarjas on ilmunud temast päris korralik raamat, milles ka hulgaliselt illustratsioone. Enamus sarja intervjuuraamatutest pajatab supersangareid joonistanud kunstnikest ega paku seetõttu mulle mingit huvi. Aga seal on ka päris huvitavat kraami, Charles Vessi raamat näiteks, või siis sügisel ilmuv Guy Davise raamat.

Kommentaare ei ole: