07 august 2009

HQ - 1

Kodus kujude nikerdamiseks pole polümeersavi sugugi ainus võimalik valik. On ka igasugu lastesavisid, mis õhu käes kõvastudes võimaldavad kiirelt midagi kokku möksida, olen isegi sellist paaril korral proovinud. Aga on olemas ka eposavid.

Hakkasin kunagi ammu-ammu tegema kuju ühest Batmani kõrvaltegelasest, kel nimeks Harley Quinn. Tegu siis erakordse nähtusega kogu nahkhiiremehe mütoloogias, kuna tegelanna pärineb Bruce Timmi ja Paul Dini legendaarsest animaseriaalist ja on sealt jõudnud täieõigusliku liikmena kõigi aastakümnetetaguste kurikaelte kõrvale. Psühhiaater, kes Jokeri mõju alla sattudes temasse armub ja pahade poole üle läheb, on täielik fännide lemmik ja kujunduse mõttes üks atraktiivsemaid Batmani tegelaskujusid üldse. Ime siis, et ka mina Bruce Timmi joonisstiili kolmemõõtmeliseks keeramise katseks just HQ katsejäneseks valisin.

Proovingi siis nüüd vaikselt ja vabadel hetkedel samast tegelasest uut kuju tekitada. Põhimaterjaliks on Aves Apoxie Clay, kahekomponendiline, isekõvastuv, veekindel ja mittepaisuv materjal. Ostsin kunagi poolekilose komplekti ja olen temast varem vaid murdumisaldis pisidetaile teinud. Seekord aga proovin siis kogu peene-jäsemelise tegelase just sellest materjalist vormistada.

Põhjuseid mitu - polümeersavist sedavõrd kiitsakat kuju tehes peaks karkass absoluutselt jäik olema, vastasel juhul on kõiksugu praod garanteeritud. Eposavi on ise padukõva ega paindu üheski suunas. Teiseks vajab selline animatsioonimaketi moodi stiil väga siledaid ja puhtaid pindu, ka seda on liivapaberitega eposavil hoopis lihtsam saavutada. Ja kolmandaks - nagu näitab praktika, moodustab sellest materjalist kujule lisatud detail algsega tõepoolest sama "kamaka". Polümeersavis tegelikult mitte - silu või puhasta palju tahad, TEGELIKULT on uue ja vana savi vahel ikkagi selge eralduskiht ja nad ei ole üks materjalikogum. Lihvides või lõigates tuleb eraldusjoon nähtavale, kihid löövad lahti ja selle vastu ei ole tegelikult peale eriti hoolsa silumise mitte midagi teha.

Selline siis ongi mu uus kujukatsetus. Pea on hetkel eraldi, käed jäävadki eraldi, juhuks, kui tuleb soov kujust vorm valada. Vasak jalg on lihvitud, parem üldse mitte. Proportsioonid on juba üsna olemas, suund on õige. Proovin peagi labajalad ja mingid pistikuga käetoorikud teha, siis saab juba asjast paremini aimu. Pea ja veel mõned detailid tulevad siiski Cernitist.

Ja siin on pildike mu esimesest ja ebaõnnestunud HQ-katsest. Olgu see piinlik pilt õpetuseks! Proportsioonid on valed, pea liiga lai, anatoomia lombakas, savi mõranenud ja tobeda ning ainult 2D pildil toimiva püstoli tegemisel jooksin ma üldse omadega kinni... Sellest ka põhjus, miks tollal asja pooleli jätsin. Õnneks, sest uus tuleb igapidi parem, see on juba praegu selge.

Some days ago I was looking around on Ebay for Bruce Timm sketchbooks and saw some Batman Animated statues. They remainded me my own pathetic try to sculpt Harley Quinn, from a couple of years back. I dug this statue out and took a good look at it. Hm... There is something there... but this cracked statue really is not that good. So - I started over. Made a quick armature and started to sculpt, this time from Aves Apoxie Clay. Most of the statue will be made from this material, except the head - it will be from Cernit.

For base the plan looks like this - I'll buy a deck of cards, drill a hole through the middle, rotate the cards and fix them with glue. And then I'll try to somehow replace the top layer with sculpted Joker card... Or something like this.

PS: it's 1:8 statue. And - the last picture is from my first attempt to sculpt HQ. It's posted here just to embarrass myself.

Kommentaare ei ole: