27 august 2009

ETV B-plakatid

Karmo Ruusmaa joonistatud plakatid Anu Välba ja Marko Reikopi uuele argipäevasaatele "Ringvaade" on päris coolid. Selliseid võiks tänavapildis rohkemgi kohata.

Siiski, midagi jääb nagu puudu. Joonistus on tase, kodumaisena ilmselt parim võimalik ja kompad ka kohati huvitavad, samas jääb narratiiv suhteliselt segaseks. Mis neis piltides üldse toimub? Ja ka välimuselt on nad ausalt öeldes pigem hip-hop kui grindhouse, noir või pulp. Aga ma kahtlustan, et geto asemel kiputi ikkagi pigem kuhugile B-kino suunda kogu selle stilistikaga. Mil muidugi saate endaga mitte mingit sisulist seost pole... A reklaam on reklaam.

Mis siin võiks siis teisiti olla? Esiteks, sinist värvi on palju, juba siis kui see toon rohelisega asendada, läheks asi tüki paremaks. Ma ei tea, kas sinine on esimene värv, mis ära pleegib või lihtsalt seda eriti ei kasutatud, aga see on värv, mis minul igatahes kõige vähem vanade filmiposteritega seostub. Pigem on sinine seitsmekümnendate värv, ühes kakapruuniga.

Fondid on igavad. Kui juba pulp, siis miks mitte lisada plakatitele juustuseid kolme hüüumärgiga hüüdlauseid? Rastreid? Veelgi rohkem kortse ja kulumist?

Proovisin siis veidi ise nikerdada, muutsin värve ja ka ühes kohas fonte. Pisikese jpg kallal muidugi erilist nipp-tukki ei tee, lihtsalt väike käeharjutus. Endal oli ka huvitav - kas üldse muutuks midagi. Midagi muutus, aga eks ta natuke liiga rokaseks läks.

PS: filmiposterite fännidele soovitan raamatuid "Attack of the B Movie Posters", "The Art of Noir" ja Tarantino-Rodriguezi "Grindhouse" duubelfilmi artbooki. Ja too aastakümnepõhine sari, mida Apollo müüb, on ka päris hea.

Kommentaare ei ole: