26 august 2009

Dracula koomiksid I

Vähe on raamatuid, mis meelelahutamise maailma samapalju mõjutanud on kui Bram Strokeri "Dracula". Sama ka koomiksitega. Isegi kui kõiksugu tuletised Buffyst Blade'ini kõrvale jätta, isegi siis saaks romaani ümberjutustustest ilmselt kokku päris korraliku raamatukogu. Mitte, et ma seda kindlalt teaks, aga tundub küll nii.

Mais näiteks hakkas kirjastuselt Dynamite Entertainment ilmuma Strokeri romaani täielik adaptsioon, tabava nimega "The Complete Dracula". Kaanepiltidel pole viga, aga muidu paistab kupatus suhteliselt tuim ja küündimatu maaling, ei saaks öelda, et ostma kutsuks. Igav.

On ka tiba teistsuguseid. Ben Caldwelli cartoonlik raamatuke, mis ka kogu romaani koomiksiversioon, näiteks on päris kena. Tegelikult küll olid netis nähtud leheküljejoonised isegi paremad. Ma ei saanudki tükk aega aru, mis mind asja juures häiris - Caldwell on teinud paar superhead joonistamisõpikut ja tema stiil on tasemel. Nojah, siis tuli välja, et tema joone on keegi teine üle kontuurinud... ja sinna see dünaamika siis kaduski. Aga muidu, sellele vaatamata pole tervikul suurt viga, lihtsalt oleks saanud asja veel vingemalt
vormistada. Stiililiselt lugu igatahes täiesti toimib.

Teine dracularaamat minu riiulis ei olegi koomiks. Tegu on IDW välja antud Strokeri romaaniga, mida aga illustreerivad kirjastuse ühe tippkunstniku, austraallase Ben Templesmithi kujundus ja umbes veerandsada värvilist leheküljesuurust illustratsiooni. (B.T. sai tuntuks kui filmikski muudetud vampiiriloo "30 Days of Night" kunstnik.) Päris hea idee ja ilus raamat, seesuguseid võiks rohkemgi olla.

Kommentaare ei ole: