18 august 2008

San Diego Comic Con ja raamatud

Kui Euroopa suurim koomiksimess on varakevadine Angouleme'i festival Prantsusmaal, siis USA võimsaim samalaadne üritus on kahtlemata San Diego Comic Con. Juuli keskel toimuv viiepäevane üritus on juba ammu ületanud koomiksimessi mõõtmed ja muutunud totaalseks massimeediaürituseks, kus on kohal sisuliselt kõik, kel meelelahutusmaailmaga mingitki pistmist - kirjastused, lelutootjad, arvutimängufirmad... ja muidugi filmistuudiod. Just SDCC on paras koht uute projektide väljakuulutamiseks ja tulevaste filmide tutvustamiseks.

San Diegos on kohal suur osa ameerika koomiksitegijatest, mis teeb sellest (tõsi küll, hullumeelse sipelgapesana kobrutavast) kohast parima paiga oma lemmikutega kohtumiseks. Paljudel kunstnikel on saanud heaks tavaks ka just SDCC jaoks oma järjekordne sketchbook kokku panna, mistõttu just sealt saab osta haruldusi, mida tavalistest poodidest eales ei leia.

Kui elada USA-st kaugel ja reisiplaane või -raha pole, jääb üle kogu melu kaugelt vaadata. Samas, mitte päris - kogu uudislaviin jõuab kiirelt ka netti, samuti sajad ja tuhanded fotod nii melust kui pakutavast tränist. Keda huvitab, siis siin on eriliselt hea kollektsioon 2008. aasta ürituse pilte, autoriks Hellboy foorumi raudvarad Sparky ja Lars.

Tänu veel ühe hellboarderi, Joshua, vastutulelikkusele (ning tõele au andes ka mu enda skulptuurioskustele ;) jõudis 15. augustil minuni postipakk hulgalise mullikile ja seitsme selleaastase San Diego raamatuga. Siin need on:

Paar sõna ka raamatutest lähemalt:

Mike Mignola SB peaks olema tema viies, sama suur ja kujunduselt sarnane möödunudaastasele. Ka sisu on sarnane, ei midagi väga enneolematut. Siiski, iga näputäis MM uusi joonistusi on väärt omamist. Mignolal on kena traditsioon teha nii Wonderconi kui SDCC jaoks print, seekordse tiraaž on 1000.

Bill Presingu "Book Plate Betties" on ülimalt kena raamat, mille sisuks hulk akvarellpilte, mis valminud tema eelmise pildiraamatu limiteeritud variandi bookplate'iks. (Bookplate = Ex Libris?) Bill Presing on tõeline "juustukoogi" piltide geenius ja mul on ülimalt hea meel, et tänu Joshuale on mul mitte ainult BPB, vaid selle limiteeritud tiraaži ja lisapildiga eksemplar number 17/150, milles lisaks "To Ivar" pühendus!...

David Peterseni "Mouse Guard" sketchbook sisaldab temalt messidel tellitud pilte, mille paremiku on ta selle SB tarvis ära värvinud. David on ainus kunstnik, keda võiksin oma netituttavaks nimetada juba aegadest kui ta veel kuulus polnud. Tänaseks on tema tolkienlik "Hiirevalvurite" seriaal kuhilate kaupa tunnustust ja auhindu teeninud, jutud käivad ka filmilepingust.

Chris Sandersi "Kiskaloo" sisaldab samanimelist netikoomiksit. Sanders on mees, kelle stiil võiks tuttav olla Disney stuudio "Lilo & Stitch" filmist. Hetkel on te tegev ühes teises stuudios... Ülimalt kena raamat ja uskumatult vinge pintslijoon. Raamat on nummerdamata, kuid loomulikult signeeritud.

"Who Is Rocket Johnson" on Disney stuudio storyboardi kunstnike koomiksikogumik. Selles näeb äärmiselt erinevaid stiile, umbes nagu "Flight" kogumikes. Boonusena avastasin raamatust... nelja autori allkirjad!

Kaks suurt raamatut - Darwyn Cooke'i "Retroactive" ning Justin Ridge'i/Hye-Jung Kimi kaksikraamat "Flavor:01" on pärit ühest ja samast kirjastusest. Esimene neist on juba haruldus, Cooke on hetkel üsna kuum superkangelasekunstnik. Kahjuks neis kahes autogramme pole, pärit ilmselt kirjastaja müügilaualt... Aga kingitud hobuse suhu ju tegelikult pole viisakas vaadata.

Niipalju siis seekord 2008 aasta sketchbookidest. Aga lisa on tulemas...

Kommentaare ei ole: