21 august 2008

Pariisi reis 04 - Teise päeva raamatusaak

Milles räägitakse peale pikka puiklemist ostuvõrku jäänud raamatutest ja õige pisut ka ühest posterist.

Kui aus olla, on tänaste BD-poodlemise põhiline õppetund see, et Internetist on hoopis lihtsam raamatuid osta kui päris poest. Selleks, et ostmine õnnestuks, tuleks teada nii autorit, nime kui ka kirjastust, sest just viimaste kaupa on vanemad albumid tihtipeale riiuleisse jagatud. Loomulikult on abiks asjatundliku kaupmehe poole pöördumine, aga, jah, mida rohkem raamatust teada, seda tõenäolisem on, et see meeletu massi hulgast silma jääb. Minul oli igatahes soovitu leidmisega tõsiseid probleeme ja on selliseid raamatuid, mida ma pole kahe päeva ja päris mitme poe läbimise järel veel kordagi näinud. Aga midagi siiski leidsime...

Galerii Arludikist sain Bill Presingu "Natsilömastaja Rex Steele'i" prantsuskeelse albumi. See oli üks mu selle reisi kindlaid ostusoove, mis asukohamaale kohaselt kõvakaaneline ja suurem kui originaalne USA vihik. Ning millega on muuseas kaasas ka animafilmiga DVD! Cool.

Väsitavalt mahukatest Albumi poodidest ostsin lõpuks ainult ühe väikese asja - Vatine' teise sketchbooki, mis muuseas ka signeeritud. Samalaadseid sketchbooke on veel, vist tükki kaheksa, suurem osa neist ka saadaval, aga minu maitsele vastas see kõige rohkem.

Sealsamas kõrval Rue Dantel asuvast poest leidis müüja mulle riiulist koguni kolm Tony Sandovali raamatut. (Sandoval oli ka eespool jutuks.) Superkenad köited, mis tavalisest albumist veidi väiksemad ja kandilisemad; loomulikult kõvade kaantega, millel seekord ümarad nurgad ja koguni paelast järjehoidja! Paberit ja trükikvaliteeti pole mõtet kiitagi. Tõepoolest, super, super. Kuna kirjastaja - Editions Paquet, Label Discover - oli andnud välja terve rea samalaadseid koomikseid, siis ei jäänud mul muud üle ja ostsin veel ühe albumi, mis esimesel silmitsemisel valikust sisukam ja stiilsem tundus - Julio Ballester "Georges Caplan vous parle...".

Ja lõpuks, teel koju põikasime taas sisse juba tuttavasse OperaBD-sse. Võib tõesti olla, et see kuni keskööni avatud... Kui esimene käik piirdus ainult vaatamisega, siis seekord ostsin naeratavalt müüjannalt koguni kolm Dupuy-Berberiani raamatut. Mahukaim neist sisaldab "Monsieur Jeani" 3. ja 4. albumit. Tegu siis uustrükiga, mis pehmes köites ja veidi väiksem kui tava-BD, kuid siiski oluliselt suurem USA väljaandest. Ja mille ümber, nagu üllatusega avastasin, on omapärane raamatust väiksem ümbrispaber, mis katab hoopis teistsugust kaanepilti... Kuna mul kolm esimest Jeani oli originaalina puudu, siis loodan leida ka esimest kahte sisaldava uusväljaande, Operas seda polnud. Lisaks ostsin tohu bohu välja antud Jeani - "La theorie des gens seuls", mis mustvalge ja mis miskipärast ei kuulu sarja ametlikku kronoloogiasse. Nüüd on kaks võimalust - kas ma õpin keelt ja loen selle ise läbi või ärgitan Mari seda mulle tõlkima. Pean ju kuidagi oma lemmikraamatu sisuga tutvuma! Kusjuures, imelik on see, et Jeani raamatuid ei jäänud mulle pea kusagil ette, kui, siis ainult vanad. On's põhjuseks äsjane film?

Ja lõpuks kuid mitte riismeks - sealtsamast ostsin ka autoriduo 2008. alguses ilmunud albumi "Un peu avant la fortune" (Hetk enne rikkust), mis pajatab mehest, kellelt koos rahakotiga röövitakse ka suure lotovõidu saanud pilet.

Seega, päris korralik raamatusaak. Mari juba loeb esimest Sandovali... Tõhus aga väsitav päev, eks näeb, mis homme juhtub.

PS: tegelikult ei saa unustada ka Arludikist ostetud printi, millel Hayao Miyazaki Printsess Mononoke ja Moebiuse Arzachi tegelased, mõlemad pliiatsi ja akvarelliga joonistatud.

Pildil: Mari Galerii Arludikis. Uksest vasakul Marjane Satrapi print, paremal Miyazaki ja Moebiuse ühisprint, millise ostsime.

Ja siin on meie print, viimase täispika reisipäeva hommikul kui ta lõpuks enne posteritorru pakkimist lahti rullisin:


Kommentaare ei ole: