16 aprill 2009

Üksildane süda ja Kadunud tähtkujud

Sain kunstnikust nimega Tara McPherson teada kunagi koomikseid tellides, kui silma jäi tema kujundatud kaantega Vertigo sari "Witching". Kahjuks peab küll tõdema, et kaaned olid selle sarja juures parim asi, muu ei saanud ligilähedalegi.

Hiljuti andis Dark Horse välja teise kogumiku McPhersoni kunsti. Raamatud on mõneti sarnased, lehekülgede arv on mõlemal 112, lõpus paar lehekülge fotosid tätoveeritud autorist ja sõpradest.

On ka erinevusi. Esimeses raamatus on päris coolilt lahendatud piltide ja visandite kujutamine - vasakul leheküljel toores visand, paremal valmis pilt, nende vahel paks läbikumav kalkaleht, millel puhas pliiatsikontuur ja mis üsna sünkroonis värvilise pildiga. Ilus. Teise raamatu kaas on kuidagi ruumiline, nagu oleks paksu kaane sees mingi pehme vetruv materjal.

Mõlemas raamatus on ära trükitud paar lühikoomiksit ja hulgaliselt joonistusi, akrüülmaale, siiditrükke ja muud graafikat, igal pildil juures nii nimi, suurus kui aasta, tiraaž ja teostusviis. Teises osas ka mõned skulptuurid.Üldiselt tundub esimese raamatu pildivalik mõnevõrra mitmekesisem, teisest moodustavad suure osa üsna sarnase kompositsiooniga tibimaalid. TM piltides on mitmeid alatasa korduvaid detaile ja sümboleid, näiteks kui kusagil jääb ette südamekujulise "piparkoogivormiga" perforeeritud piiga, siis on see tõenäoliselt jut tema pilt.

Mõlemas raamatus on hulgaliselt kontsertplakateid, artistideks teiste seas Beck, PJ Harvey, Suzanne Vega, Dandy Warhols, Shonen Knife, Throwing Muses, Stereolab, Elvis Costello, Duran Duran jne jne. Paljud neist posteritest on väiksestiraažilised siiditrükid. Mulle jääbki veidi arusaamatuks, on's need tõesti ka vihmas ja tuules plakatina kasutusel või mõeldud fännidele müügiks - kahtlaselt väärtuslikud tunduvad teised teibi ja liimipulgaga majaseintele kleepimiseks... Igatahes on nad kenad ja kuigi TM taaskasutab neil tihtipeale detaile mõnest oma muust pildist, näevad nad ikkagi üsna isikupärased välja. Kui mina oleksin bänd, siis mulle küll McPhersoni plakat meeldiks.

Kommentaare ei ole: