04 aprill 2009

Monsieur Jean 5+6

Kui ma peaksin valima elu jooksul kohatud graafilise kirjanduse seast oma lemmikkoomiksi, oleks see kõigile Hellboydele ja muudele vaatamata ilmselt ikkagi Dupuy ja Berberiani "Monsieur Jean".

Moodsatele aegadele kohaselt ilmuvad ka Jeani lugudest väiksemas formaadis kordustrükid, kaks albumit samade kaante vahel. Ja kuigi kirjastus poolel teel muutus - alates 6ndast albumist on kirjastuseks Dupuis - ilmuvad raamatud edasi. Kolmanda kogumiku, mille täna sain, paber tundub varasemast veelgi paksem, muidu on köide ja stiil täpselt samasugune.

Kuuenda albumi kolm varianti - Prantsuse kõvankaaneline, soome pehmekaas ja uus topeltraamat

Jeani topeltalbumid on igatahes väga mõnusas köites, kaaned on tagasikeeratud servadega (ehk siis "kaanelakkadega", nagu hiljaaegu uue sõna õppisin) ja mõnusal paksul matil paberil. Lisaks on raamatu ümber omapärane osalise kattega ümbrispaber, mille alt paljastub teistsugune ja lakoonilisem kaanekujundus.

Kolm uustrükki, kolmas neist lahtivolditud ümbrisega

"Härra Jeani" albumeid on kokku ilmunud kaheksa, üks neist alternatiivsema olemisega, väiksem ja must-valge. Lisaks on olemas ka autobiograafiline koomiksiraamat ühe Jeani loo kirjutamisest, mis robustsemale vormile vaatamata samuti päris hea. Kuus albumit, kui mitte enamgi, on ilmunud ka Soomes. Inglise keeles on albumeid ilmutanud Montreali kirjastus Drawn & Quarterly - kõvade kaante vahel on nii eelmainitud making-of "Maybe Later" kui kaks esimest albumit. Üks hilisem on ilmunud ka kirjastuse ajakirjas. Jeani lugude ainetel on Prantsusmaal valminud ka film.

Kommentaare ei ole: