16 aprill 2009

Ilsa - base mould is ready

Otsisin lõpuks paari päeva eest välja oma vormitegemismaterjalid ning tegin valmis Ilsa aluse vormi. Silikooni ja kipsiga mässamine tähendab paratamatult pea peale pööratud tuba, kleepivaid pabereid ja topse, tolmu ja segadust. Aga kunagi tuli see teha.

Oma varasemale, 7-tollise Hellboy kuju alusele tegin kunagi maatriksvormi (kipskoorikuga silikoonvormi), olin nüüd kaval ja taaskasutasin elu lihtsustamiseks seda mitmel moel ära. Ilsa alus on põhimõtteliselt samasugune hokilitri taoline ketas, lihtsalt väiksema diameetriga. Nii mahtus see edukalt varasemasse Hellboy aluse vormi kipskoorikusse. Seega - tuli valada olemasolevasse kipskattesse uus silikoonsisu. Kui vaja, saan sama kipskoorikut endiselt ka Hellboy jaoks tarvitada.

I finally took out mould making materials, turned the room upside down with all the dust and sticky stuff and made mould for Ilsa's base. As the base is about the same size as the older 7" Hellboy's base, just a little bit smaller in diameter, I recycled Hellboy mould's plaster part. (I can still use it for Hellboy if I want.)

Pildil: vormi põhjapool (mida tegelikult vaiku valades vaja ei lähegi), mis vaseliiniga kaetud ja millel aluse originaal. See omakorda on kaetud esmase õhukese silikoonikihiga. Peamine on, et tööpinnale, st. skulptuuri pinda puutuma, ei jääks mitte mingeid mulle, seepärast tasub algul kuju lihtsalt silikoonikelmega katta ja mullid pintsliga katki torkida. Kui silikoon enam ei kleepu, sulen vormi ja valan ülejäänu sisse. Selle kõvastumiseks tuleb anda aega 16 tundi.

On the next photo: Base's original, on bottom side of the (vaseline covered) old mould, covered with thin film of silicone. This way I can make sure that there will be no bubbles in silicone's "working surface", touching the original. Later, when this silicone is hard, I close the plaster mould and pour all the needed silicone in to fill it. This silcone will need some 16 hours to harden.


Järgmisel päeval - vorm on valmis! Pildil on lahtivõetuna Hellboy aluse vorm, kus näha valamisauk vaigule. Nagu juba mainisin, valan tegelikult ilma seda poolt kasutamata vormi teise poole lihtsalt vaiku täis ja pärast lihvin ülejäägi maha ja siledaks. Alakülg ju sile, mis seal vahet, otse vormist või hiljem lihvitud... Paremal just avatud uus vorm, millest veel eemaldamata aluse originaal.

On the next day - mould is ready! On left and middle - bottom side of the mould, the one from Hellboy. I really don't need it when pouring resin, I just fill the new mould and then sand the excess resin off. On right - new mould with the original base still inside.

Silikooni kättesaamine kipsist oli NEETULT raske... Nagu näha, jäi sünkroelementidesse mulle, aga see pole üldse oluline - tööpind on ok. Põhjaosa ümber turritava silikooniriba nokkisin noa ja kääridega ära. Muuseas, vana vormi silikoon on teist tooni, sest see on sama tootja pehmem sort. Alul ei julgenud ma tugevamat osta, kartsin, et selle voolavus on kehvem. Tegelikult tuleb kahekomponendise silikooni tugevusvahe katalüsaatorist, mahukam komponent on sama.

Here's the new mould. There are some bubbles in synchro-elements, but that's not important, as long as working surface is okay. By the way, this new silicone is darker because it's harder brand from the same manufacturer.

Ja siin on puhastatud ja talgitatud vorm ühes terveks jäänud originaaliga.

And here's the cleaned and powdered mould with the original.


Kui saabub aeg Ilsa vormi tegemiseks, võtan igast etapist pilte ja postitan siiasamma blogisse korraliku tutoriali. Olen paar ülipõhjalikku tutoriali küll juba ka teinud, aga need on võõrkeelsetes skulptuurifoorumites.

I'll make decent illustrated tutorial for this blog when it's time for Ilsa's mould.

Kommentaare ei ole: