22 aprill 2009

Kollid ja daamid

Seattle'i koomiksiüritusel ilmus 48-leheküljeline kõvas köites 22 x 31 cm artbook "Monsters & Dames", milles hulk leheküljesuurusi pilte kollidest ja daamidest, autoriteks erinevad koomiksikunstnikud. Raamatu tiraaž oli 850 (minul 168/850), müügitulud läksid kohaliku lastehaigla heaks. Raamatus on 46 pilti, igalt osalevalt kunstnikult üks.

Kaanepildi autor: Frank Cho

Pildikogumiku väljaandjaks on ühemehekirjastus Brandstudio, tolle blogis on näha ka kaasautorite nimekiri ning mõned näiteküljed. Tegu siis kirjastusega, mis on pühendunud ühes autoritega ja ilma erilist kasumit tahtmata pildiraamatute kirjastamisele. Neid on kolmandat aastat tegutseva firma kataloogis juba üksjagu, mõni päris hea, mõni igavam, nagu ikka. Nii palju, kui mina aru saan, kasutab latinost New Yorki kunstnik oma ajaloolisi juuri, sest raamatud, mida mina näinud, on kõik trükitud Columbias.

Igatahes on tegemist huvitava nähtusega kirjastamismaailmas. Brandstudio raamatuid, mis veel läbi müümata, saab osta nende enda blogist, tuntumatest kunstiraamatupoodidest ja otse kunstnikelt. Viimasel juhul pole välistatud ka autogramm või pühendus.

Mulle üldiselt need raamatud peaaegu, et meeldivad, muidugi, kui autor ise huvi pakub. Peaaegu, sest kriitiliselt öeldes on kõvade kaante kohta sisu siiski kaunikesti õhuke. Ilmselt on asi selles, et formaat on piisavalt suur, nii et kui pildid visandlikud, siis võiks neil ühel küljel pigem mitu olla. (Kuigi, ka selliseid raamatuid on.) Ka ei meeldi mulle paber. Kui läikiva asemel oleks matim pind, oleks pildid paremini nauditavad raamatud veel oluliselt ilusamad.

Pildil: sisukorra kõrval "100 Bullets" kaanekunstniku Dave Johnsoni pilt, üleval David Petersen ja Bruce Timm.

Kommentaare ei ole: