13 märts 2009

Watchmeni portreed

Watchmeni filmi (mida eile teistkordselt nägin) raamatute hulgas on tähelepanuväärseim suureformaadiline fotoalbum. Lavastaja semu ja filmi ihufotograaf Clay Enos saatis stuudio antud primitiivsed set photo reeglid kukele ja klõpsis võtetel hoopis hulgaliselt mustvalgeid portreepilte nii näitlejatest, ekstratest kui ka kaadritagustest asjameestest. Muidugi tegi ta hulgaliselt muidki pilte, sealhulgas need, mis filmis kasutusel. Kuid antud hiigelraamatus on just tema portreepildid.

Raamatus on ülimalt vähe teksti, pildiküljed ei sisalda sõnagi (lõpus on allkirjastatud thumbnaili-küljed), kogu lehepind on reserveeritud 23x34 cm fotodele. Ja need pildid on veidrad. Kohati ülimalt detailsed, näha on kõik tekstuurid ja defektid, sealhulgas näiteks parukavõrgud. Samal ajal on piltide fookus kohati päris väike - silmad näiteks teravad, ninaots mitte. Kahtlustan, et pildistamisel on kasutatud punast filtrit... Aga kes teab, peaks teemat paremini tundvatelt inimestelt järele pärima, kuidas seesugune kontrastsete pooridega nahk saavutatakse. Igatahes vinged fotod, mis paistavad pildile jäänud inimeste kohta tüki enam pajatavat kui tavalised ilupildid.

Seega, päris šeff raamat. Nagu mainitud, pakub see ilmselgelt inspiratsiooni ka neile, keda superkangelased ja kassafilmid ei huvita, kellel aga olemas fotokaamera, mille küljest silindrilised tükid ära käivad.

Lisalink: piltide ja videointervjuuga raamatututvustus

Kommentaare ei ole: