24 märts 2009

Dave McKean

Leidsin netist päris huvitava ja ohtra pildimaterjaliga illustreeritud Dave McKeani intervjuu:
http://blaine.org/sevenimpossiblethings/?p=1599

Kes on Dave McKean? Kunstnik, fotograaf, muusik, filmilavastaja... Ise sain temast teada seoses Neil Gaimani "Sandman" seriaaliga, mille kaaned ja raamatukujundused olid (ja on uute trükkide kujul tänaseni) ikka täiesti erakordsed. Tegelikult on kogu "Sandmani" kupatusel McKeani pitser, sest lisaks põhiseriaali vihikutele ja kogumikele on tema kujundatud ka spin-off koomiksisari "Dreaming" ja palju muudki Dreami ja Deathi temaatikaga seotut. Üldse, koostöö Gaimaniga on olnud äärmiselt viljakas ja moodustab McKeani bibliograafiast päris suure osa.

Mis McKeani juures võlub? See, et ta oskab foto, maali, joonistuse ja tüpograafia muuta kollaaži ja arvutimanipulatsioonide abil ühtseks ja täiesti omanäoliseks tervikuks.

McKeani kujundatud on hulgaliselt muidki raamatuid, plakateid, CD plaate ja isegi T-särke. Samuti on ta lavastajaks ja kujundajaks filmile "MirrorMask", seegi kirjutatud Neil Gaimani poolt. Lisaks kobedale kataloogi tüüpi kunstiraamatule, mida üsna raske leida ja filmi artbookile on ilmunud ka "Sandmani" kogutud kaanekujundusi sisaldav raamat "Dust Covers":

McKean on joonistanud ja kirjutanud ka koomikseid, sinna hulka jääb isegi Batmanilugusid, needki loomulikult üsna eksperimentaalse ilmega. Tema enda töödest on aga mastaapseim seriaal "Cages". Algselt vihikutena ilmunud loo kogumikalbumiga juhtus kunagi seesugune lugu, et pehmekaanelisena välja reklaamitud ja eelmüüdud trükis osutus praktikas sedavõrd raskeks, et viimasel hetkel otsustati teha ikkagi kõvakaaneline raamat. See ilmus päris pika vahega paaris eri kujunduses ja kui õigesti mäletan, ka eri kirjastustelt. Nüüd siis on välja kuulutatud uus trükk. Ilmub see kirjastuselt Dark Horse 22. juulil 2009, lehekülgi on 496, köide on pehme ja hind $29.95

Müügimeeste sisukirjeldus: Filled with complex characters, intriguing flights of fancy, and all the beautiful visuals you'd expect from the director of MirrorMask, Cages is McKean's magnum opus. It chronicles the intersecting lives of a painter, a writer, and a musician living in the same apartment building, and is a profound rumination on art, God, cats, and the cages we build for ourselves.

"Cages" esmatrükk aastast 1998

PS: Dave McKeani kujundatud uued briti postmargid!

1 kommentaar:

Trash ütles ...

HellblaZERI KAANED KA.