Selline sai mu uusim skulptuur, mis koosnes algselt 16-st sarnasest osast, millel ka omajagu praktilist väärtust ning mis nüüdseks, tunnike peale valmimist, on kahjuks juba osaliselt hävinud. Ehk siis "Kirsiga sõlmesaiad"...
Põgus praktika on näidanud, et mul on kaks lemmikut kokaraamatut, mille sisust olen suuteline ka aru saama ja õppust võtma: "Valik toiduretsepte", Tallinn "Valgus" 1980 ja "Parimad kodused küpsetsed", Sinisukk 1999. Esimesel eesti autorid, teine soome tõlkeraamat. Viimasest ongi pärit pildil olevate asjade retsept. Üsna lihtne tehe tegelikult, aga tulemus täiesti tarvutuskõlbulik.
Aga nüüd on Twinings'i Earl Grey piisavalt tõmmanud ja ma asun sööma!
02 märts 2009
Tellimine:
Postituse kommentaarid (Atom)
4 kommentaari:
"valik toiduretsepte" on väga asjalik raamat. vanasti ikka osati kokaraamatuid teha. minu meelest praegu on paljud kokaraamatud muutunud mingiks toidupornoks, kus ainult ilusad pildid domineerivad/müüvad. tõlkimisprobleemidesse ei hakka hetkel laskuma...
kas retsepti ka muidu saab? ma polegi veel selliseid teinud.
No-okei...
:)
Taigen ilmselt tuttav ja tavaline
Saiataigen
(sellest vaja võtta pool kogust, peaks saama 20 tk, mina sain 16)
5 dl piima
50 g pärmi
1,5 tl soola
2 dl suhkrut
1 spl kardemoni
13-15 dl nisujahu
200 g margariini või võid
***
taigen 30x60 cm lätakaks, margariin, suhkur ja kaneel peale, voltida kolmeks;
rattaga 1,5 cm ribadeks, kringliks, pool kirssi peale, kerkima, 10-12 min 225 kraadi juures.
Enam-vähem nii, kuigi me siin lasime ikka kauem ahjus olla, madalal temperatuuril siis peale nõutud aega.
Aga sellest raamatust on ilmselt toscasaiad kõige parem asi, mida olen teinud...
Nonii, tehtud! See on tõesti üks kena viis oma saiakesed kokku kruttida. Jälle ühe oskuse võrra targem... Kas kasutasid konservkirsse? Minul tuli 20 saia ja need küpsesid 200 kraadi juures 10 min.
Ma pole üldse kindel meie ahju termomeetri kalibreerituses, vaevalt, et ta päris täpne on. (Polümeersavi siiski pole põlema läinud.) Kasutasin raamatu numbreid ja aegu, kuna ei saa tegelikult aru, mis nipiga ja ajaga asjad seest piisavalt tahedaks küpsevad ning mis seos on ajal ja kuumusel, korralikul läbiküpsemisel ja samas mitte põlenud pealispinnal.
Kirsid - kasutasin pooleks lõigatud külmutatud kirsse, neid nimelt tekib meie sügavkülma pea iseenesest juurde...
Postita kommentaar