08 märts 2009

Eesti aja lood - okupatsioonid

sellised olidki eestimaised kommunistid...

Eesti Televisioonis on tänaseks eetris käinud kaks seeriat Mati Talviku juhitud superhea teleseriaali "Eesti aja lood" teisest hooajast. Seekord on teemaks iseseisvuse kaotamisele järgnenud okupatsiooniaastad, nii punased kui pruunid. Soovitan kõigil ajaloohuvilistel pühapäeviti kell 6 teleka ees olla! Ise püüan võtta kõik saated kettale, ainult kõige esimene jäi puudu. Saateid näeb ka netist, eetrikordused reeglina teisipäeva pealelõunal.

Tegemist on igatahes äärmiselt märkimisväärse ja suure tööga, millele kodumaalt polegi ju võrdset võtta - telegeenius Valdo Pandi tehtu jäi kahjuks valesse aega ja kandis seetõttu punast pitserit, kuigi autor ise vist sõjas saksa mundrit kandis. Praeguseks küünib eetris olnud "Eesti aja lugude" kogumaht juba ööpäevani, loodetavasti tuleb veel hulgaliselt lisa.

Igatahes inimesena, kes spetsiaalselt ajalugu ei uuri, võin küll öelda, et tegu on äärmiselt hariva sarjaga. Minu teadmised Eesti Vabariigi ajaloost on tänu sellele muutunud märkimisväärselt suuremaks ja mitmekülgsemaks.

Muuseas, 3x4 osa on ilmunud juba ka DVD-del. Kuuldavasti pole aga Eesti haridusringkonnad antud sarja koolidesse toimetamisest eriti huvitatud. No MIDA?!? Reformierakondlik Eesti Riik ei hiilga igatahes kohati ei mõistuse ega taiplikkusega.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ja Keskerakonna võimu all oleksid kinlasti need filmid koolides?

Ivar ütles ...

Ma ei tea... ei usu, et Reformierakonna liberaalne vennaspartei selles(ki) osas parem oleks. Isiklikult pole kumbagi kunagi valinud.

Aga Eesti riik on meil hetkel vaieldamatult reformierakondlik ja see, et haridusasutused selle telesarja vastu erilist huvi ei näita, sama vaieldamatult kummaline ja kahetsusväärne.

Elina ütles ...

üsna loogiline, et turumajanduse kõikvõimsust uskuvad parteid usuvad äkki sedagi, et turg (nõudmine-pakkumine) paneb paika, mida lastele koolis näidata ja õpetada:D ja minu meelest pole ka eestis mõtteviisi poolest sarnasemaid parteisid kui reformarid ja kesikud.

saatest niipalju, et kahjuks oleme näinud/vaadanud vaid väheseid osi, aga mulje oli väga hea. piinlik tunnistada, aga ainus saade, mida me suudame tv-st regulaarselt vaadata on "eesti otsib superstaari":] anna andeks....

Ivar ütles ...

Mul on 72-st senisest seeriast 70 aviks kodeerituna olemas. :-) Kõige esimest ei taibanud veel salvestada ja üks osa - #57, teemaks juuniküüditamine, eetris mai keskel - jäi kahetsusväärsel kombel vahele. Arvuti lihtsalt ei suutnud seda meie äraolekul kahetsusväärse näpuka tõttu ääreni täitunud kõvakettale salvestada...