26 märts 2009

Marvel + Soleil

Mul on elu jooksul riiuleisse (ja mujale) kogunenud üsna mitu koomiksiraamatut. Aga mitte ühtegi Marveli oma. Marvel oma aluspesumutantidega lihtsalt pole üleüldse minu teema, vaatamata sellele, et neil on raamatute kallal ametis nii mõnigi tõeliselt hea joonistaja.

Nüüd aga on mul mõnda aega olnud juba kaks Marveli raamatut ja tõenäoliselt tuleb neid juurdegi. Põhjus lihtne - Marvel on nimelt teinud diili prantsuse koomiksikirjastusega Soleil.

Aastal 1988 alguse saanud kirjastus annab välja üsna läikivat koomiksikraami, osa sellest sisutühi (mis pole ju enam kui 250 aastase nimetuse puhul ime), osa aga suisa moodne klassika. Prantsuse BD suured nimed ja sarjad on muukeelses maailmas üsna tundmatud, ja just selle barjääri murdmiseks ongi Marvel USA-s kirjastamas väikest valikut Soleili albumeid.

Esimesed kolm nimetust, mis nüüdseks ilmunud, on "Sky Doll", "Universal War 1" ja "Samurai". Kõik kolm ilmusid esmalt kolme vihikuna, igas üks album, ja seejärel raamatutena. "Sky Dollist" teen hiljem pikemalt juttu, UW1, mis osutus päris kobedaks kosmose-seriaaliks, peaks saama lisa veel kolme albumiga. Tõlked, muuseas, on väga head, "Sky Doll" näiteks on oluliselt parem 2006. aasta suvel "Heavy Metal" ajakirjas ilmunust. Igatahes on tegu äärmiselt tänuväärse tegevusega ja tulevastel nimetustel tuleb püüda kindlasti silm peal hoida.

Marveli ja Soleili koostööst saab täpsemalt lugeda siit:
Marvel And Soleil Announce New Joint Publishing Venture!

Kommentaare ei ole: