09 märts 2009

Puu

Tutvusin kunstnik Mark Rydeni loominguga ajakirjas Hi-Fructose, mis põhimõtteliselt disainlelude ja muu sihukese värgi väljaanne ja mis kunagi pooljuhuslikult koomiksipoe eeltellimustes ette jäi. Tema tehniliselt ülimalt viimistletud ja efektsetes raamides maalid, mis samaaegselt nunnud ja kuidagi kõhedusttekitavalt creepyd, äratasid hetkega tähelepanu. Rydeni maalidel kohtab veidraid lapseohtu inimesi, mõnel neist ka konkreetne kuulus prototüüp, lihalõike, putukaid, kummalisi mänguasju, kirillitsat, president Lincolni, loomi, taimi ja hulgaliselt kõiksugu kristlikku ja alkeemilist sümboolikat. Kõik see kokku on üks ilus, kummaline ja külgetõmbav maailm.

Hiljem, suvel 2008, jäi ühes väikeses ja hulluksajavalt sisukas Pariisi raamatupoes silma Rydeni väike punane pildialbum "Fushigi Circus". Poes oli tegelikult müügis ka sellesama raamatu must, suurem ja üliharuldane versioon, aga ma isegi ei tea, mis see maksta võis. Mõned lennukipiletid ilmselt. Aga selle punase ostsingi endale sünnipäevakingiks.

Rydeni raamatud ongi kõik üsna erilised eksemplarid, üks näiteks - "Blood" - on umbes 6x9 cm suur, karbis ning järjehoidja ja luubiga varustatud.

Nüüd on ilmunud tema järjekordne raamat, tegelikult küll ilusas kõvas köites näituse kataloog. Nagu nimi "The Tree Show" teatab, oli seekordse väljapaneku teemaks puud ja nendega seonduv. Seega hulk maale, objekte ja taustafilosoofiat ning installeeritud vidinaid ja vintage kraami.

Muuses, allpool paistvad pildid on maalitud tüvepakkudele, mitte oksaseibidele. Ja veel allpool oleval maalil on superkeeruline ja ülidetailne raam, mille kunstniku jooniste järgi nikerdasid Taimaa imemehed.


PS: Eelmainitud Hi-Fructose ajakirjal ilmub maikuus 2009 raamatukujuline artiklikogumik, milles ka Rydeni lugu.

Kommentaare ei ole: