06 jaanuar 2009

Inimene õpib kuni elab... loodetavasti

Kui on asi, mida tahaksin aastal 2009 selgeks saada, siis see on digitaalne skulptureerimine. On paar programmi, milles kujude tegemine üsna tavalise saviga tegutsemise sarnane tegevus, mitte lihtsalt hiirega polügoonide venitamine. Kuigi ega arvutiharidus ka seejuures mööda külgi maha jookse... Üks neist programmidest, millele mina keskenduda otsustasin, kannab nime ZBrush.

Künnis, millest vaja üle saada, et mida-gi-gi tulema hakkaks, pole just madal. Aga täna tundub, et ehk olen oma esimesed sammud teinud. Abiks on tõeliselt hea raamat "ZBrush Character Creation: Advanced Digital Sculpting", autoriks Scott Spencer. Erinevalt sama kirjastuse õpikust "Introducing ZBrush", mis osutus natuke liiga laialivalguvaks ja üldiseks (progega saab tegelikult mitut erinevat asja teha), keskendub esmesena mainitu ainult digitaalskulptuurile kõige kaasnevaga, kujurdamisest tekstuuride ja skriptideni välja. Veelkord - väga-väga asjalik köide! DVD ühes videote ja failidega loomulikult ka kaasas. Kusjuures autor valdab ka savist asjade tegemist ja on üleüldse suutnud raamatusse päris asjalikud näited ja abilised leida. Sissejuhatava raamatu suur puudus ongi tegelikult see, et näidete autorid on tegelikult üsna keskpäraste oskustega käkerdajad.

Alustasin siis lõpuks, raamat ees, esimese tutoriali läbitegemisega. Selleks on lõvikujuline uksekoputi ja jõudsin tegelikult juba päris kaugele. Nüüd vaja taas tiba raamatuga diivanil külitada ja siis jälle arvuti taha!

Ausalt, pagana mõnus on ikka seesugune nikerdamine! Pole sugugi kehvem feel kui tegelikku materjali koolutada. Kui 3D printimine oleks odavam, siis mõtleks tõepoolest tõsiselt järele, kas mitte oma asju üldse digitaalselt teha. Seadmete kvaliteet igatahes on juba päris kaugele jõudnud, eks kunagi läheb ka hind alla.

This is my first real try at digital sculpting, using the book "ZBrush Character Creation: Advanced Digital Sculpting" by Scott Spencer. This is a really great book, better than "Introducing ZBrush" I got earlier, much more sculpting oriented. It's exactly what I needed!

This is supposed to be a lion head-shaped door knocker. Although it was just the first session, it looks like I'm able to learn it! Cool!