05 jaanuar 2009

Base for Ilsa - part 1

Kõigepealt pisuke eellugu.

Ma ei ole eriline kujude koguja. Üks asi see, et neid tolmumagneteid pole kusagile panna, lisaks on nad ka kallid. Ja mis põhiline, olles ise piisava motivatsiooni, huvi ja püsivuse korral võimeline nii mõndagi valmis tegema, näen ma enamuses kujudes vigu. Kui ka objekt ise tegelikult super, siis väikesed töökad hiina käekesed suudavad reeglina asja paksu ja detaile hävitava värvivaabaga katta. Ehk - detailifriigile on nad kõik reaalselt silme ees seistes enamasti pettumust tekitavad. Ja lõpuks, nagu iga asjaga - kui neid mõnes välismaises poes kümnete kaupa korraga näha, kaotab igaüks neist suure tüki oma erilisuse aurast. Sama fotodega - mõne friigi kubinal lookas riiulipildid mõjuvad ikka üsna pelutavalt.

Aga on ka erandeid. DC Comics otsustas paari aasta eest alustada väiksemat sorti kujude sarja, mis põhineks Batmani must-valgete lühilugude artworkil. Seeria pakub kõvemate kunstnike nägemusi Pimeduse Rüütlist, mis kohati ikka üsna erinevad. Ühine kõigil enam või vähem sama suurus ja ainult hallskaalas värvikiht. Pilte eri kujudest ja kollektsionääride riiuleist näeb näiteks siit.

Üldiselt jätab seegi sari mind üsna külmaks - pole nad ei kompalt õnnestunud ega ausalt öeldes ka koostekvaliteedilt veatud. Kuid selles on ilmunud üks ülimalt cool kuju - Mike Mignola (kelle muu!) illustratsioonidel põhinev. Skulptoriks Jonathan Matthews. See kuju on absoluutne tase, olles tavalisest kunstkäsitööst tüki kõrgemal ja küündides juba päris kunsti sekka. Esimesed messifotod panid igatahes nii mõnegi netinerdi kahtlema, kas tegu pole mitte photoshoppamise ja kahemõõtmelise pildiga, sedavõrd geniaalne on kuju värviskeem.

Suht lõbus on lugeda ilmumisjärgset arvustust, kus kurdetakse kujukese hinna üle. Tänaseks on selle hind kasvanud mitmekordseks. Ilmselgelt minusuguste tõttu, kes doesn't give a rat's ass about Batman or other b/w statues, mistõttu see on saanud sarja kaugelt kõige haruldasemaks väljalaskeks. Mul on hea meel, et tabasin selle ilmumise-eelselt ära tellida, täna jääks see igatahes ostmata.

See kuju on tõepoolest super ja tekitas tahtmise teinegi samasugune Mignola tegelaskuju enda riiulit ehtima saada. Selleks loomulikult Hellboy, kes muu. Ja kuna siukest kuju lihtsalt pole olemas, tuli see ise teha. Tegingi. Sama suure ja samas mõõdus (küll ümmarguse) alusega.

Nüüd siis väike ajahüpe edasi. 1:10 mastaap on mulle väga mokkamööda, mistõttu tahaks mõned samasugused Hellboy peategelased veel valmistada. Pooleli on Abe Sapien ja Ilsa, viimase juures jõudsin lõpuks staadiumisse, kus vaja hakata alusele mõtlema.

Kettakujulist alust on tegelikult päris keeruline teha. Võimalik oleks ju treida see puidust, freesida logod peale või kasutada mõnda pitsatite trikki. Rabedavõitu polümeersavist originaali tegemine aga nõuab veidi mõtlemist. Kuidas näiteks saavutada, et alus on täiesti ümmargune? Või sile? Või et see sisaldaks ruumilist logot?

B.P.R.D. logoga alus on mul olemas ja saan seda teistegi kujude puhul kasutada. Pahadele aga see ei sobi, nemad vajavad oma base'i. Ja nüüd katsetasingi sellist trikki:

Lõikasin posteritoru otsast rõngajupi. Panin selle paberilehele ja surusin sellesse polümeersavi, arvestusega, et kaetud oleks nii põhi kui mõningase varuga sentimeetri jagu servi. Midagi üsna säärast kui pizzatainas vormis. Küpsetasin ära - ja ongi aluse toorik olemas! Nüüd pisut lihvimist, seejärel lõikan paksuse (ehk ülaserva) vajalikku mõõtu ja uuristan tooriku pealispinna sissepoole nõgusaks. Seejärel tuleb toorik täita värske saviga, teha arvutis ja printida laseriga õiges suuruses peegelpildine kujundus ning siluda see savile. Osa tahma kleepub ja nii saab selle põhjal logo paika panna. Ja ongi kõik.

Kui see vaid ka teostades nii lihtne oleks... Aga kõigepealt on vaja välja mõelda, mis ikkagi alusele tuleb. Draakoniga logo oleks sobilik, kuid see on natuke liiga piklik... Või siis midagi, mis näeks välja nagu metallist haakristiga solgikaevukaas? Viitaks veidi Iron Maidenile? Peab ilmselt lihtsalt katsetama ja proovima.


I've started to make a base for Ilsa. Cut a "mould" from a thick poster tube, filled it with clay (just like a pie) and baked it. Now I need to sand the bottom, fill some holes and sand it again, cut the border to the right height, carve out the top part, fill it with new clay and then I can start to work on details and logos or whatever.

Now I need to figure out the motive. The dragon logo from SoD is too thin for a circular base...

Kommentaare ei ole: