06 veebruar 2009

Aastavahetuse koomiksilaadung

USA-s toimub koomiksiraamatute müük tiba erinevalt kui teistel raamatutel. Kogu maa on üle külvatud spetsiaalsete koomiksipoodidega, mis tavapäraste sarjavihikute müümisele lisaks teenivad omanikele leiba ja leivakõrvast ka muu seonduva kraamiga - artbookide, kogumike, mangade ning muidugi märulinukkude (action figures) ja kujude müügiga. Sarnaseid poode on ka igal pool mujal maailmas. Kusjuures, kõikidel neil ameerika (superkangelase)koomiksite müügiga tegelevatel asustustel on üks ühine joon - nad teevad seda Diamondi "Previews" kataloogi kaudu.

Tegu siis süsteemiga, kus kahe kuu pärast ilmuvad koomiksid on kogutud kokku ühte tellimiskataloogi. See saadetakse poodidele, kes siis info põhjal oma eeltellimused teevad. Näiteks sisaldab veebruarikuu "Previews" infot aprillis USA turule ilmuvate koomiksite, ajakirjade, kujude, lelude, posterite, kalendrite ja kõige muu seonduva kohta. Kuu lõpus saadetakse tellimisinfo Diamondile tagasi, nemad lähetavad kogutud numbrid kirjastajatele, kes siis teevad oma järeldused ja trükivad oma raamatuid just eeltellimustele vastavalt.

Kataloogi põhjal saavad tellida tegelikult vist kõik koomiksihuvilised - astu aga oma poodi ja tee tellimus, kui kaup kohal, saad selle kätte. Eeltellimuse pluss on hinnaalandus ja ka see, et mõnda asja ei pruugi pood muidu tellidagi, nii aga on koopia garanteeritud. Ja just nii olen minagi oma koomikseid juba päris pikka aega ostnud.

Täna jõudiski kohale viimase mõne kuu jooksul kogunenud laadung. Soleili/Marveli "Sky Doll" ja "Universal War One" kõvas köites USA kogumikalbumid, "Heathentown", uusim osa David Peterseni "Mouse Guardi" talvisest minisarjast, mõned "The Comics Journalid", "Wizardid" ja "Otaku USA-d"... Ning hunnik Hellboyga seotud kraami - üks paperback ja seitse vihikut erinevate lugudega. Paari pikema loo lõpuotsad on nüüd siis käes, vaja lugemine ette võtta... Seda enam, et vihikute hulgas on üle pika aja ka üks Mignola enda joonistatud lugu - "In The Chapel of Moloch". Kunagi hiljem ehk täpsemalt.

4 kommentaari:

opstops ütles ...

Kas sa kasutad mõne kindla poe teenuseid või tellid kust juhtub?

Ivar ütles ...

Previews asju konkreetsest poest, raamatuid siit ja sealt. Üks tuttav Joss Whedoni fänn ostab oma asju minu teada siit - http://www.tfaw.com/, ilmselt lihtsam kui minu poolt kasutatav koht.

Aga ettetellimisel on vahel kõva lisapoint juures - tellisin näiteks Stan Winstoni stuudio ajaloost rääkiva raamatu "The Winston Effect" spetsiaalse koomiksipoodidele mõeldud erilise kaanega versiooni, mis nummerdatud ja Winstoni autogrammiga varustatud. (Tavaversioon oli selleks ajaks juba pisut aega väljas olnud, raamat huvitas, aga mina polnud ostmiseni jõudnud.) Hind seejuures pea sama mis Amazonis tavalisel hardbackil. Ja enne kui raamat minuni jõudis, oli mees meie hulgast lahkunud... Seega, ilmselt ehk ainus Terminatori, Alieni, Jurassicu, Edward Käärikäe ja muude filmikollide looja autogramm Eesti pinnal.

opstops ütles ...

Ise pole ettetellimisega tegelenud kuna vanemate asjade hunnik mida veel tahaks on nii suur. Siiani olen kasutanud Amazoni ja Milehigh comicsi teenuseid. Viimase teeb kasulikuks tasuta transpordi võimalus (juhul kui tellimus on üle 125 $). Tradepaperbackidele lisandub küll mingi käitlus tasu, aga see ei ole midagi hullu.

Seda TFWA olen ka piielnud, aga pole kunagi tellinud, sest olen sealt nagu aru saanud, et transpordi kulud on liialt kõrged.

Mis keerulise poe teenuseid sa ise siis kasutad?

Ivar ütles ...

g-mart.com. Vist juba 1996. aasta maikuust. Aeg lendab... Ka seal on kõrged transpordikulud.
Milehigh on tuttav nimi, kuigi ise pole tegemist teinud.

Üldiselt on ikkagi kasulik regulaarselt korra kuus too Previews üle vaadata, kodukal on väljas nii pdf kui txt, seda küll lihtsalt loeteludena, kirjeldusi ja illustratsioone failides pole. Võib leida mõne huvitava asja, mida kasvõi tulevikuks teadmiseks võtta. Kataloogis on (vähemalt suurtel kirjastustel) ka varemilmunud paperbackid sees, neid nii-öelda "ette tellides" saab sama hinnaalandust. Vertigo nimekiri kasvõi on ka ju üsna pikk.

Previews põhjal tellides on ka minu meelest pea ainus (lihtne) võimalus saada mõningaid coole t-särke, mida isegi Ebays näha pole. Näiteks Sin City oma, millel "BLAM BLAM BLAM" tekstiga lehekülg (http://www.graphittidesigns.com/shop/customer/product.php?productid=63347&cat=292) Ja ajakirju.