17 september 2008

Joonistades sõnu ja kirjutades pilte

Täna jõudis mu postkasti juba tüki aja eest tellitud ja paari nädala eest (lõpuks!) Amazonist posti pandud Jessica Abeli ja Matt Maddeni "Drawing Words & Writing Pictures". Raamat põhineb autorite loenguil, mis peetud New Yorgi koolis School of Visual Arts ning sisaldab ohtralt nii tekstilist kui pildilist kraami. Seda kõike just pigem praktilisest seisukohast, mitte niisama teoreetiliseks targutamiseks ja ajalooliseks ülevaateks.

DW&WP on tegelikult huvitav juba kasvõi kirjastuse tõttu - :01 First Second on minu jaoks hetkel huvitavaim USA koomiksikirjastus. Nende valikus on ka hulk tõlkeraamatuid, mis originaalis pärit näiteks Euroopast ja seetõttu keelebarjääri tõttu raskemini loetavad. Julgen soovitada kasvõi sellist - väga kenas köites ja uskumatult ilusa pintslijoonega tehtud Cyril Pedrosa "Three Shadows" (kirjastaja kodukal on tutvumiseks väljas ka katkend).

Mul on päris mitmeid eri maadest pärit koomiksiõpikuid (ehk peaks neistki kirjutama?...), kusjuures tõepoolest - see siin on üks paremaid. Nagu mainisin, on autorid juba aastaid koomiksitegemist õpetanud ja see 304-leheküljene raamat on nende kogemuste kontsentraat. DW&WP ongi mõeldud täielikuks koomiksi algkursuseks, seda nii iseseisvale uurijale kui grupina või klassiruumis kasutamiseks. Ülesehitus on ka just nimelt õppetööst inspireeritud - 15 peatükki peaks andma tegevust samaks arvuks nädalateks, ehk siis täpselt üheks (Ameerika) semestriks.

Raamatuga on seotud ka spetsiaalne lehekülg - http://www.dw-wp.com. Hetkel on see üsna algusjärgus, aga teoorias peaks see olema koht nii lisamaterjalide leidmiseks kui igale praktilisele iseõppijale oma töödele vastukaja saamiseks.

Viieteistkümne peatüki seas on mitmesuguseid, praktilisemad vahelduvad teoreetilisematega. Tutvustatkse terminoloogiat, analüüsitakse erinevaid sisulisi ja vormilisi viise lugude pajatamiseks ning räägitakse lahti olulisemad tööetapid ja -vahendid. Oma peatükk on näiteks tekstide kirjutamisel ("Lettering"), sulejoonisel ja pintsli kasutamisel. Viimane peatükk pajatab skännimisest ja jooniste digikujule viimisest.

Muuseas, esmakordselt nägin raamatu arvutiteemades screen capture asemel joonistatud aknaid ja menüüpilte, mis pole sugugi väheminformatiivsed, kuid illustratsioonina hoopis sümpaatsemad. Illustratsioonivalik on üldse päris hea, siin on piisav hulk erinevaid stiilinäiteid, kõik saadetud kommentaaride ja põhjendustega. Omaette lehekülg on pühendatud nii korrektsele joonistuspoosile kui mõningatele lõõgastusharjutustele, raamatu lõpetavad bibliograafia ja mitu lisandust, üks neist põhjalik ülevaade minikoomiksi valmistamisest.

Mida uut siis põgusal lugemisel teada sain? Huvipakkuv oli näiteks soovitus kontuur 600 dpi hallskaalas sisse skännida ja enne threshold-käsuga bitmapiks pööramist 1200 dpi-le konvertida;
Sain teada, et korralikus kunstitarbepoes peaks olema käepärast brush-up paper ehk spetsiaalne sinine paber, millele veega joonistades saab pintslit proovida; et on olemas pintsliseep ja et kallimaid kolinsky pintsleid kasutades võiks tööriistade hulka kuuluda ka spetsiaalne alus ehk brush basin;
et Mort Walker leiutas uudissõna - emanata, mis nüüd tähistabki kõiki koomiksis leiduvaid graafilisi detaile, mida reaalselt ei eksisteeri ja mis markeerivad näiteks meeleolu või sõimu.

Vast kõige huvitavam ülesannetest, mida iga peatüki lõpus lugejatele soovitatakse, on koomiksijämm. Sisuliselt on see üheksaruuduse koomiksi joonistamine, mille iga järgneva pildi teeb uus inimene. Joonistamiseks pakutakse välja koguni 13 erinevat ideed. Mõned näited: iga pilt on justkui zoomitud detail eelmisest; alustada viimasest pildist; iga joonistaja kirjutab järgmise pildi teksti, tema enda ruudu tekst on eelmise joonistaja kirjutatud (esimesele kirjutab viimane) jne.

Ühesõnaga, igati asjalik raamat, mille läbimine võrdub täiesti korraliku koomiksiteemalise koolikursusega. Muuseas, kunagi on tulemas ka jätkuosa, milles teemadeks graafilise romaani struktuur, koomiksi produktsioon, kirjastamine ja levitus. Ilmselt tuleb seal jutuks ka värv ja kogu keerukam digitaalne pilditöötlus, mida selles raamatus ei puudutata.

PS: kui huvi või küsimusi, siis kommenteerimine on täiesti lubatud!

Kommentaare ei ole: