29 oktoober 2011

Walt Disney Treasures

2001. aasta jõulude eel hakkas USA-s ilmuma metallkarpides DVD sari, mil nimeks "Walt Disney Treasures". Esimeses "laines" oli neli topeltplaati ja umbes nii asi ka jätkus - uued plaadid ilmusid reeglina detsembri alguses, igas patsahkamis 3 või neli karpi. Kokku ilmus 30 karpi ja üheksa "lainet", viimane neist aastal 2009.

Selle üsnagi eksklusiivse ja pigem animafriikidele kui laps-peredele suunatud sarja sünni taga on kaks meest - filmiajaloolane Leonard Maltin ja Disney vennapoeg Roy E. Disney. Sisuks on siin mitte kõigile tuntud täispikad animafilmid, vaid see kraam, millest kogu impeerium alguse sai - lühianimatsioon ning kunagised Disney telekanali saated ja seriaalid. Nii kuuluvadki sarja näiteks karbid kõigi Donaldi multikatega, Miki Hiire mustvalged ja värvifilmid ning sõjaaegne joonispropaganda. Muuhulgas on plaatidel ka pikka aega varjatud filme, mis tänapäeva moraali ja poliitkorrektsuse seisukohalt ebamugavad. Nii mõnegi olemasolu tahaks megakompanii ilmselt üldse unustada, aga siin plaatidel on nad olemas. Näiteks kasvõi juba Disney enda eluajal "Kolme põrsakese" filmis asendatud lõik, milles hunt juudist kaupmeheks maskeerub. Kõik see on väga haruldane ja ega muud varianti neid filme näha ei olegi kui just neilsamadel DVD-del.

Mina tollase DVD-friigina jõudsin õigel ajal reele hüpata ja nii on mul olemas ilmselt kõik animafilme sisaldavad osad, kokku 20 karpi ehk 40 DVD-d. Muu mind ei huvitanud. Kõigis metallkarpides lisaks plakati miniprint ja voldik ning ketastel hulgaliselt kõiksugu lisamaterjali intervjuudest taustu lahkavate dokumentaalideni.

Seega, neist karpidest leiab tohutu koguse klassikalisi joonisfilme, raudne enamus kõigist Disney lühifilmidest on neil olemas. Siit leiab isegi säilunud Alice'i ja Oswaldi asjad, millega Walt Disney tummfilmiaegadel oma karjääri alustas. Üks minu lemmikuid on aga "Tomorrow Land" - karp mis sisaldab Disney telesse tehtud saateid tuumaenergiast ja kosmoselendudest. Väga huvitav ja lõbus retrofuturistlik kraam, milles ka ohtralt animatsiooni. Üks neist - "Man in Space" tehti näiteks juba aastal 1955, ehk siis enne Sputnikut. Üks kosmoselennutemaatika lahtiseletajaid neis on näiteks legendaarne sakslane Dr. Wernher von Braun.

WDT sarja kettad on tõepoolest haruldased. Nad on ka nummerdatud, esimestel hooaegadel on numbrid stantsitud otse karpidele, hilisematel on karbis vastav sertifikaat. Tiraažid on seejuures väga erinevad. Esimese hooaja nelja plaati tehti võrdselt 150000 igaühte, üks suurimaid on ilmselt "On the Front Lines" 250000 koopiaga. Samas ei ole neis numbrites erilist loogikat. Donaldi kogumikke ilmus näiteks neli, numbrid neil järgmised: 165000, 125000, 50000 ja 39500.

Täiskomplekti võimalikke omanikke on seega võrdlemisi vähe. Kahtlustan, et tiraažide kukkumise põhjuseks olid Roy E. Disney ja firma juhtkonna tõsised vastuolud, põhjuseks raha keerutavate lipsumeeste kehvapoolne suhtumine sellesse, mis kogu firmale ju aluse pani - animatsiooni. Eks selle sarja, mis ju ilmselgelt polnud firmale mingisugune rahalehm, ja tolle looja peedistamine oli üks võimalusi sümboolse nimega mehele koht kätte näidata.

2 kommentaari:

Elina ütles ...

Mina isiklikult paluks üliväga iga postituse juurde ka seda fotojäädvustust Mari näoilmest, kui ta näeb, mis järjekordsest postipakist välja tuleb:D

Ivar ütles ...

Tal on täiega savi. Vähemalt, mis sisusse või asja meelalahutusväärtusse puutub. Kola juurdetekkimise aspektist mitte... :) A konkreetselt nende karpide ilmumisest on juba aastaid möödas, neid tilkus aastast 2001, minu uusim, 4. Donald, ilmus novembris 2008. Kokku ilmus 30 karpi.