24 oktoober 2011

Filmiposterid 7 - Struzan

Ükski jutt filmiposteritest ei saa olla täielik kui ei maini Drew Struzani nime. Legendaarne kunstnik, kelle tehtud nii Star Warsi kui Indiana Jonesi reklaampildid, on see viimane mohikaanlane, kes vahel veel tänaselgi päeval pintsli ja pliiatsiga sõprade filmidele postereid joonistab.

"Oeuvre", raamat, mis äsja välja tuli, sisaldab põhjaliku komplekti tema teoseid kõige kuulsamatest posteritest kuni üsna uute plakatiteni. Tegelikult ilmus selle nimega raamat juba aastate eest, uus on niisiis mõnevõrra muudetud kordustrükk. Vana oli tüki suuremas formaadis ja seetõttu mõnevõrra probleemne oma volditavate lehekülgedega, uus on mõõtudelt normaalne raamat ja niiviisi palju praktilisem trükis.

Aega on muidugi möödunud ja nii on siin näha hulk uusi asju - "Mist", "Walking Dead" ja "Cowboys & Aliens" näiteks. Igal pildil on oma lehekülg, asjad ei ole mitte kronoloogilises järjekorras vaid teemade kaupa, oma peatükid on plaadikaantel, plakatitel, trükistel, reklaamidel ja personaalsetel piltidel. Huvitav on igatahes sedavõrd laia loomingut näha. Tema Alice Cooperi albumikaas on näiteks ikka täiesti perfektne J. C. Leyendeckeri homage.

"Ouvre" on mahukas ja põhjalik pildikogumik. Kes aga tahab Struzani piltide tekkeloost ja tema enda arvamustest rohkem teada, peaks lugema teist raamatut, mis uuele sobivaks seltsiliseks - "The Art of Drew Struzan" Olen sellest siin juba mõne aja eest kirjutanud.

Kommentaare ei ole: