12 oktoober 2011

Filmiposterid 3 - Hammer Horror

Mul on tunne, et Hammer Film meeldib mulle pigem kui idee ja mitte niivõrd kui nood kunagised brittide B-filmid ise. 1934. aastal asutatud firma on ju põhiliselt tuntud oma paar aastakümmet hiljem alguse saanud gootilike horrorfilmide poolest. Peter Cushing ja Christopher Lee on tõelised hirmu-ikoonid; kõik need Draculad, Muumiad ja muud kollid on žanri kuldseks klassikaks sama palju kui Lugosi ja Karloffiga Universali filmid. Hammeri visuaaliat on hiljem korduvalt imiteeritud ja sellele austust avaldatud, kõige edukamalt ilmselt Tim Burton. Tema "Sleepy Hollow" on ka üks mu lemmikfilme, eks seetõttu olegi kogu Hammeri värk kuidagi eriti südamelähedane.

Hammeris oli turundus tihtipeale tähtsam kui film ise. Sageli sai asi alguse lihtsalt järjekordsest lollakast pealkirjast, millele siis kiirelt võimalikult odav käsikiri kokku klopsiti. Samamoodi tehti filmiposterid valmis reeglina juba enne filmi ennast. Nii olid need kunstniku puhas fantaasia ja see, mida pahaaimamatu piletiostja pimedas näha sai, ei pruukinud õues rippuva pildiga üldse sarnane olla. Sama lugu ka tagline'ides välja hüütud lubadustega. Aga keda see huvitas, kunstnikke veel kõige vähem - peaasi, et pappi tuli. Tänapäeval on asi muidugi muutunud ja need üsna odavalt trükitud paberilehed on muutunud ihaldusväärseteks kogumisobjektideks.


Just selliseid plakateid ongi täis "The Art of Hammer". Pooleteisekilose raamatu alguses on mõneleheküljeline lugu stuudio ajaloost ja siis edasi tulevad puha pildid, jagatuna aastakümnete kaupa hunnikutesse. Alustatakse viiekümnendatest, sest stuudio algusajast lihtsalt pole arhiivis plakateid säilunud. Enamus filme on minusugusele täiesti tundmatud, kuid siin on ka tõelisi legende, oma pika kasvu tõttu horroržanri takerdunud Chris Lee Draculad eelkõige.

Suure osa neist plakatitest joonistas valmis kõigest käputäis stuudiot teenindava reklaamibüroo palgal olnud kunstnikke. Näiteks Tom Chantrell tegi kõigi Hammeri filmide briti posterid 60ndate keskpaigast järgmise kümnendi keskele välja, sealhulgas selle, mis ülevalpool näha. Lõpupoole tuleb sisse juba ka fotokollaaže, aga joonistus jääb siiski domineerima. Kuid ka fotode hulgas on pärleid, näiteks seesugune aastast 1968 ja USAst: naisterahva suust dekolteeni ulatuv mustvalge foto, kaelal kaks roosat plaastrit ja all kiri: "Dracula Has Risen From The Grave" (Obviously).

PS: kuna ma olen üks haige raamatufriik, siis ostsin ma sellest raamatust kaks koopiat - esimesel oli lihtsalt üks leht rebenenud, kuigi raamat saabus kiles. (Pilt rebendist on siin.) Muidu pole tal häda midagi. Ja nii ongi mul nüüd üks üle. Keda huvitab, võib uurida, mis see out of print raamat praegu USA ja UK Amazonides maksab. Oleksin enda omast valmis ca 20 euroga lahti saama... Odavamalt pole nagu erilist mõtet, aga siis saaks midagi uut asemele osta.

Kommentaare ei ole: