10 september 2009

Esimene universaalne sõda

"Universal War One" 1-3
"Universal War One: Revelations" 1-3

Prantsusmaal tegutseb päikeseline koomiksikirjastus Soleil, kelle efektsete ja värviküllaste koomiksite seast leiab nii "Trooja trollide" sorti superhitte, kosmilisi kiimanukke kui mõndagi muud. Ameerikas aga askeldab Marveli nimeline trükitootetehas, kes vorbib lastele ja lapsemeelsetele seebiooperlikku joonistatud meelelahutust, mille peategelasteks liibuvasse pesusse riietunud üliinimlikud hormoonipommid. Ühel hetkel otsustas Marvel, et võiks oma keelt mõistvate sigade ette ka prantsuse pärleid puistata. ja nii tehtigi diil ja nüüd ilmuvadki mitmed Soleili albumid ka USA-s.

Üks neist on sari "Universal War One", autoriks, ja seda absoluutselt igas mõttes, Denis Bajram. Senised kuus albumit moodustavad kaks minisarja, mis ilmusid USA-s mõne aja eest vihikutena ja hiljem kõvas köites kogumikena. Koomiksipoes jäi mul teise kogumiku ilmumine kahe silma vahele - tuli lihtsalt kuidagi liiga kiirelt peale vihikuid välja, aga viga sai kohe parandatud ning eile saabuski see Amazonist mu postkasti.

Ma ei ole eriline ulmesarjafänn, ise ka ei saa aru, miks. Pingutades meenuvad viimastest aastatest ainult "Taken" ja "Heroes" 1. hooaeg, mida vaadata olen viitsinud. Kõiksugu kosmoselendamised, olgu tegu või Whedoniga, no tee mis tahad, lihtsalt ei paku mitte mingit pinget. Aga UW1 on päris loetav asi. Väga hea jooniskestaga kaetud korralik lugu, milles ühegi tegelase eluküünal ei pruugi kaua särada, oli esimeses kolmes loos päris põnev, loodetavasti on järgmised kolm sama head.

Muidugi, USA 17 x 26 cm formaat on BD jaoks siiski liiga kribu. Aga lugeda saab ja kui prantsuse keele oskus olematu, on USA editsioonid siiski igati abiks. Seda enam, et tõlge on päris hea. Samalaadsest "Sky Dollist" on mul olemas ka mõne aasta eest "Heavy Metal" ajakirja suvenumbris ilmunud variant ja Marveli tõlge on ikka oluliselt-oluliselt parem. Eeldan, et ka UW1 on samavõrd adekvaatne üllitis.

Millest siis lugu? Esimese kogumiku tagakaanelt: "In the midst of a latent civil war between the core planets and outlying planetary settlements, an immense wall has cut our solar system in two. The black wall absorbs all light and matter, and it's up to a band of soldiers facing court martial to investigate the phenomenon. They're the men and women of the Purgatory Squadron. For what crimes are they here? And can they work together long enough to stay alive once they enter... the Wall?"

Autorist ka - aastal 1970 sündinud Barjam joonistas juba pisikesest peale, õppis kunsti, absorbeeris kõiksugu koomiksimõjusid, tegutses fanziinides, võitis 1994 Angouleme'i Alpha Art auhinna ja alustas aastal 1998 UW1-d. Elab Normandias ja tegeleb sarja järjelooga, mil nimeks... Universal War Two.

Kommentaare ei ole: