04 jaanuar 2020

Ilusad raamatud 2019 — Cyril Pedrosa, L'âge d'or


2019 oli minu jaoks ilusate mustvalgete raamatute ostmise aasta. Olen animatsioonitaustaga Cyril Pedrosat korra Helsingi Koomiksifestivalil kohanud, seepärast on mul varasemast koguni kolm tema joonistuse ja signatuuriga raamatut. “Kolm varju” on seejuures selline koomiks, mis ilmunud päris mitmes meile siin paremini arusaadavas keeles ja mida ma võiksin soovitada kõigile, ka neile, kes muidu koomikseid lugema ei kipu.


Tema paar uuemat raamatut (Portugal ja Les Equinoxes) on ka ingliskeelsena olemas, nii ka augustis 2018 ilmunud ja Roxanne Moreili kirjutatud muinasloo L'âge d'or / The Golden Age / Kuldne ajastu esimene osa. Digitaalse koomiksina on viimatimainitu juba ammu saadaval, aga ilmub 2020 alguses USA-s ka päris raamatuna. Umbes samal ajal on Prantsusmaal tulekul loo teine pool.

Cyril Pedrosa Helsingis 2011

Tegu on üsna karmi muinaslooga kuningriigist ja võimumängudest, mis joonistatud nagu muinasjuturaamat, milles toimuv kannatab aga võrdluse välja ka “Troonide mänguga”. Visuaalselt on raamat samuti väga huvitav. Ühest küljest võib siit leida mõjutusi DisneyOkasroosikese” kujundanud Eyvind Earle’i töödest, samas kasutab ta võtet, mille klassikaliseks näiteks on Gianni De Luca Shakespeare’i adaptsioonid — samale suurele taustapildile on joonistatud liikuvad tegelaskujud ja nende dialoogid eri ajahetkedel. Tavaliselt ju koomiks eri ajahetki kujutavate piltide jadast koosnebki, siin on sisuliselt mitu koomiksipilti üheks kokku pandud.

Topeltlehekülg raamatust

Lisaks on Pedrosa pildid ka väga gobeläänlikud, meenutades suuri keskaegseid piltvaipu. Seda muljet süvendab veelgi, et Pedrosa on oma detailseid tušijooniseid väga tugevalt digitaalis töödelnud, lisades mitte ainult värve ja pannes (vahel piirjooni kasutamata) paika nii pildiraame kui jutumulle, vaid ka tema kontuur on värviline ja meenutab samuti kas klassikalisi animafilme või pilt-tikandeid.

Seetõttu oligi natuke raske arvata, mida saab kujutama “Kuldse ajastu” esimese osa mustvalge väljaanne. Detsembri 2019 alguses ta ilmus ja sai juba ette koomiksifännidelt üsna kriitilisi arvamusi. Esiteks hind, mis oli päris suur. Teiseks ei ole see raamat mitte mustvalge, nagu Pedrosa originaaljoonised, vaid pigem… “hall-must”. Teiste sõnadega, raamatus on koomiksikaadrid hallid, kontuur must ja jutumullid valged, kusjuures kasutusel on mitu erinevat halltooni, põhiline neist pisut tumedam kui ehk võiks.


Kõik see tekitas rahulolematust, aga isiklikult mul on tunne, et teist varianti lihtsalt polnudki — paberile tehtud pildid olid ju kõigest toormaterjal, millest koomiksilehekülg sai alles arvutis, ja seda just värve lisades. Mustvalgena jääksid reeglina olemata nii kaadri raamid (mida tušijooned reeglina ületasid) kui jutumullid.

Isiklikult mulle see raamat meeldib, eks paari aasta pärast näeb, äkki tehakse teise osaga midagi veidi teisiti. Tiraaž on "Kuldse ajastu" esimese osa mustvalgel oli kuuldavasti 499+51, raamatuga oli kaasas ka autorite signeeritud ja isegi raamimiseks sobiv print.

Kommentaare ei ole: