15 aprill 2012

Daniel Clowes - Modern Cartoonist

Huvitav, kuidas ajalugu teeb ringe...

Kunagi oli Tallinnas muusika- ja koomiksipood Kosmos Control, ainus omasugune meie paljukannatanud kodumaa ajaloos. Ega ma sealt just palju asju ostnud, aga mõned siiski, üks neist indiekoomiks nimega "Eightball #18". Daniel Clowesi antoloogiavihik oli üsna muljetavaldav ja sisaldas näiteks ka katkendit tulevasest "Ghost Worldi" raamatust. (Tegu on siiani ühe mu lemmikkoomiksiga, mille põhjal tehtud film kuulub samuti mu lemmikute hulka.) Lisaks oli vihiku vahele köidetud pisike minikoomiks "Modern Cartoonist", mis, nagu kogu kupatus, oli kogu täiega käsitsi tehtud ja kirjutatud, ilma igasugu arvutifontideta.

Nüüd, oma 14 aastat hiljem ilmus Daniel Clowesi artbook, mil tuttav nimi ja välimus - "Modern Cartoonist". Suureformaadiline raamat on ilus asi, sisaldades intervjuu ja mitu esseed, ühel näiteks autoriks kolleeg ja konkurent Chris Ware. Lisaks muidugi hulgaliselt pilte nii nende lõplikul kujul kui skännitud tušioriginaalidena, lisaks veidi komprat ka noorpõlvest.

Mulle isiklikult meeldib nii tema lugude mürgine sarkasm ja friikide galerii kui oma lakoonilisuses perfektne pintslijoon. Ja muidugi värvid - tema piltidel, näiteks ajakirjale "The New Yorker" tehtud kaantel, on lihtsalt kadedust-tekitavalt vinged värvid, kuidagi samal ajal erksad ja pastelsed. Ühesõnaga, on mida lugeda, vaadata ja millest õppust võtta.

Kommentaare ei ole: