29 oktoober 2008

Eriline vaimuilm

Daniel Clowesi klassikalisest koomiksist "Ghost World" ilmus uustrükk, paksem, sisukam ja kõvakaanelisem kui eales enne.

Mina kohtusin antud looga Clowesi koomiksivihikus "Eightball". Ostsin selle kunagisest Aivar Meose koomiksipoest - jah, oli Tallinnas siuke imeasi! Kõvakaanelises vihikus polnud ühtegi arvutist pärit fonti, vahele oli köidetud minikoomiks ja sees üks peatükk "Ghost Worldi", seega väga ilus trükis. Lugu ise pajatab kahest sapisest kolkalinna tibist, Enidist ja Rebeccast, kel ees koolilõpp ning samas kogu ümbritsevast hallist igavusest ja friikjast nõmedusest totaalne kopp ees. Kuna loetud peatükk oli äärmiselt hästi kokku joonistatud-kirjutatud, ostsin hiljem juhuse avanedes ka paperbacki.

Tegelikult pole see stoori loomulikult kahe sapise pubeka üleolevast mürgipritsimisest. See on kahest lahutamatust piigast, kel omad ootused ja lootused tuleviku suhtes. Siis aga saab kool läbi ja halastamatu elu hakkab lahutamatuid sõbrannasid vaikselt eri suundades triivima. Melanhoolne ja teravmeelne, soe ja inimlik - igapidi sümpaatne lugu, millel eestimaise primiarusaamisega koomiksiraamatust suurt ühist pole.

Kaks "Ghost Worldi" eriilmelist väljalaset, vasakul esmatrükk.

"Ghost Worldist" on tehtud ka film. Lavastajaks Terry Zwigoff, mees kes kogus kuulsust alternatiivkoomiksi legendist pajatava ja ehk liigagi valusa dokumentaaliga "Crumb". Daniel Glowesiga koos kokku kirjutatud tibiloole järgnes meeste teinegi koostöö, sapine kunstikoolikrimi "Art School Confidential". Too pole enam päris nii üldistavalt hea, kuid väärt vaatamist siiski.

Thora Birchi, Scarlett Johanssoni ja Steve Buscemiga GW film on tegelikult tüki teistsugune kui raamat. Bluesvinüüle koguv nerd Seymour näiteks, kelle vastu Enid suisa romantilist huvi hakkab tundma, esineb raamatus ainult episoodilise kõrvaltegelasena. Filmis on ta aga üks peaosalisi ja tegelikult kogu loo selgroog. Seega, film ja raamat on kohati üsna erinevad animalid. Tõepoolest, kui tavaliselt rikutakse filmis originaalne toimiv asi totrate muudatustega ära, siis siin on sünteesitud uus ja samaväärne kultuurinähtus.

Kunagi ammu DVD-d arvustades kirjutasin nii:

Seejuures on üpris üllatav, kuivõrd erinevad raamat ja sellest saanud film ikkagi on. Filmi põhiline maiustegelane Seymour näiteks on koomiksis üldse olemata! Kohtingusigadus küll leidub, kuid toimub see nimetu kõrvaltegelasega. Ka mitmed muud juhtumused ja osalised on filmis oluliselt muudetud või kohendatud. Raamatus on sõbrannade kaugenemise üks peapõhjusi intelligentne Josh (Brad Renfro), kellest mõlemad sõbrannad sisse võetud, filmis tal aga suurt teha polegi. Ka saab Rebecca (Scarlett Johansson) koomiksis hoopis enam sõna. Veel on filmist puudu mitmeid mahlakaid stseene, nagu Enidi morbiidne autoost või kolledžisse lahkumine. Ja loomulikult loole nime andnud igavese graffitiga garaažiuks.
Muidugi on ka filmis asju, mida raamatus pole - eriliselt nõme nunchaku-redneck, kunstikursus ja muidugi suurem osa Seymouri stoorist. Samas toimivad mõlemad lood omaette võttes üsna ideaalselt ja see, kumb parem tundub, sõltub lihtsalt sellest, kummast on muljed värskemad.

Uues "Ghost Worldi" spetsiaaleditsioonis on koos kaks varasemat raamatut, neile lisaks veel hulk kõiksugu taustakraami, pilte, visandeid ja kommentaare. Huvitav on see, et nii graafiline romaan kui filmistsenaarium on raamatusse köidetud ühes oma originaalsete paksemast papist kaantega. Päris huvitav, polegi juhtunud sellist köitetrikki varem nägema.

Ilus raamat ja hea lugu, mis väärt korduvatki kättevõtmist.

Kommentaare ei ole: