08 jaanuar 2015

Vana lossi kummitused

Äsja raamatukogus vanu ajalehti-ajakirju uurides lahenes lõpuks üks väga vana mõistatus. Nimelt - lapsena kodulinna lasteraamatukogus vanu "Pioneere", "Sädemeid" ja "Horisonte" lugedes jäi muu huvitava kraami hulgas loomulikult silma ka koomikseid. Enamus neist olid kuidagi rohmakad ja juba laps sai aru, et keegi oli need piraadi kombel eesti keeles trükkimiseks ümber joonistanud. Olid neis väljaannetes ka mõned Idablokist päris koomiksid, aga oli ka üks täiesti eriline. Ja just see oligi mulle pikaks ajaks mõistatuseks.


Alles nüüd, lapates Rahvusraamatukogus läbi päris mitmed aastakäigud, leidsin ma üles tolle salapärase koomiksiseriaali uuesti üles! Takkajärgitarkusega oskasin mäletada ja oletada, et tegu oli looga, mis ilmselgelt pärit Prantsuse-Belgia koomiksikultuurist - stiil oli lihtsalt just seda sorti. Ja nii ongi. Ilmselt jõudis see meile läbi mõne kommunistliku lasteajakirja, võimalik allikas oleks näiteks "Pif Gadget". Tolle peategelane, koer Pif oli siinmail üsna tuntud - sai teda ju näha ka kompartei lehes L'Humanité, mis üks väga väheseid alaliselt müügil olnud välismaa lehti.

"Vana lossi kummitused" ilmus "Sädemes" 25-s osas. Esimene koomiks ilmus 8. augustil 1973 numbris #63, viimane 24. novembril 1973 numbris #94. Enamus koomikseid kujutas endast kahte kõrvutiasuvat ruudukujulist pildiplokki, erandiks poole väiksem viimane osa.


Detektiivitöö viis sihile. Tegu on Jean Tabary aastast 1959 joonistatud sarjaga, mille peategelaseks on Belleville'i poiss nimega Totoche. (Tabary tuntuim koomiks on ilmselt koos René Coscinny'ga tehtud "Iznogoud".) Üks koomiksisari - "Totoche (Poche)" - ilmus kuuekümnendate lõpul väikeste ruudukujuliste 192-leheküljeste raamatutena, mistõttu võib arvata, et see "Sädemes" olnud koomiks on just nimelt sealt pärit.

Kommentaare ei ole: