09 jaanuar 2015

Kuidas vanasti tutvusi otsiti

Samas 1935. aasta "Film ja Elu"numbris, kus ilmus pisike Walt Disney elulugu, oli ka hulk tutvumiskuulutusi. (Ajakiri avaldas ka tavaliste eestlaste ateljeefotosid, eeldusel, et nad meenutasid enda arvates mõnd filmistaari. Püüti korraldada ka võistlust kodumaise Shirley Temple'i leidmiseks ning tehti muudki meeltlahutavat, mis seotud kinokunsti imemaailmaga.)

Need kuulutused on kohati väga loomingulised ja erinevad tänapäevastest ikka tublisti. On igatsevaid meremehi, riigiametnikke, kel ilmselgelt abielu karjääris kasuks tuleb ja kes seetõttu otsesõnu kohest abikaasat otsivad, on noori kelmikaid piigasid, ilmselges majanduslikus kitsikuses inimesi, rikkaid armukesejahtijaid ja väga luulelisi üksikhingi. On ka kuulutusi, millest võib aimata ilmselget gay-vibe'i, seda mõlemast soost kuulutajate puhul.

Üldiselt on kõik tolle aja lehekuulutused huvitavad sissevaated tollesse kaugesse aega. Seda eriti veel mõni aasta hiljem kui kuulutustes hakkas ilmselgelt paistma maailmas suurenev ärevus, sõja lähenemine, baltisakslaste lahkumine, varade kiire müük ja suurenev puudus pea kõigest.

Muuhulgas võib neid lugedes õppida ka kunagisi moeväljendeid ja slängi, näiteks sõna "reastama" on siingi korra kasutusel "kirjutamise" tähenduses.

Järgnev ongi valik ja kollaaž 18. oktoobri 1935 "Filmi ja Elu" numbris kahel küljel ilmunud kuulutustest:

Kommentaare ei ole: