18 august 2012

Paranorman


Portlandi Laika Studio esimene täispikk film oli Neil Gaimani lastelool põhinev "Coraline", mis ju siiani üks parimaid Ameerika animafilme. Ka stuudio teine väljalase, sellesuvine "ParaNorman" (mida mul õnnestus juba juuli alguspäevil näha) on nukufilm, mis ei jää oma eelkäijale ühestki otsast alla, vaat et on veel paremgi. Eriti muidugi kui vaataja juhtub olema vähegi horrorfänn, sel juhul leiab ta siit küll igal sammul pisikesi visuaalseid maiuspalasid. Ja kui vaataja on peategelane Normani kombel ka ise tiba autsaider, siis on asi veel toredam.

Tehnilises mõttes on nukufilm oluliselt keerulisem asi teha kui joonis- või arvutifilm, see formaat lihtsalt nõuab ülimat täpsust ega andesta tegijale ühtegi vääratust. Loomulikult on tänapäeval filmilindi asemel kõvaketas ning arvutid on mitmel moel abiks ka visuaalia loomisel ja modifitseerimisel (näiteks kustutatakse kahte näopoolt eraldav pragu) kuid siiski on nukufilm suures osas oma ala ülimalt hästi tundvate inimeste imetlusväärne käsitöö.

"ParaNormani" artbook annab kogu seesuguse filmi tegemisest päris hea ülevaate, raamatu sisu ongi liigendatud just tööetappide kaupa. Lisaks kontsept-joonistele on siin ka palju fotosid, mis loomulik, sest tegemist ruumiliste tegelaste ja paikadega. Korraliku ülevaade saab näiteks nukkude valmistamisest savimakettidest, karkassidest, vormidest ja mehaanikast kuni revolutsioonilise värvilise 3D-printeritega näofaaside valmistamiseni välja.

Julgen ennustada, et kui aasta 2012 läbi, siis on just "ParaNorman" minu jaoks aasta parim animafilm. Kuigi raamat väldib osavalt nii sõnas kui pildis filmi ühte olulist tegelaskuju ja niiviisi pole tegu päris ammendava ülevaatega ei loo sisust ega tegelastest, on see üks üsna korralik asi, mis eriti huvitav muidugi veel siis kui ka ise veidi pop-skulptuuriga tegeleda.

1 kommentaar:

Elina ütles ...

Käisime seda filmi eile suht ekspromt vaatamas ja no tõesti vägagi nauditav ja ka liigutav elamus!:) Jääb loota, et Disney vms Laikale kätt nüüd peale ei pane ja nad mingeid hambutuid ja äranüsitud lastefilmikesi tegema ei hakka.

Neid erilisi vaatajaid, kes Normanile sarnaselt vaime näeksid vast nüüd eriti palju ei ole (või ise otsapidi nukufilmindusega ei tegele, mis on vist sama eriline seisus). Aga isegi siis,kui vaataja on harju keskmine inimene nagu meie J-ga(või ka sina), siis toimis kõik kümnepunktiliselt siiski. Tahaks tegelikult klisheemees Meelise arvamust selle filmi kohta kuulda...aga klisheesid oli selles filmis ju ikka mõnuga:) Need pubekad... liiga hea et olla tõsi!

Pärast seda filmi oli nii halb mõelda, mis on mingi a la Ice Age osa 10 vaatajanumbrid ....MIKS!!!!!????

Brave'ist läks loo poolest Paranorman ikka natuke ette, aga lõputiitrid olid esimesel ikkagi paremad:D Joelile jätame Paranormani vast vaadata aasta -paari pärast, ma arvan, et see on tema jaoks ikka veel jubedam kui see Brave.

(Enne filmi oli see Rooma filmi treiler ja need paarkümmned sekundit olid tõesti üsna piinarikkad.)