23 august 2012

Mary Blair


Mary Blair (1911 - 1978) on animatsiooni alal äärmiselt oluline kunstnik. Ta oli üks esimesi tähtsaid naisi Disney stuudios, kelle stiili ja loomingut kasutati nii lõbustusparkide visuaalias kui ka mitmes pikas ja lühikeses animafilmis, sealhulgas klassikalistes kinotükkides "Alice Imedemaal" ja "Tuhkatriinu".

Lisaks tegi ta muidugi mitut muudki asja, sealhulgas illustreeris "Little Golden Books"-sarja kuuluvaid pisikesi klassikalisi lasteraamatuid. Neid raamatud aga ei ole just igal sammul saada, samuti on haruldused tema elulooraamat ja hiljutise Jaapani näituse kataloog. Augustis 2012 ilmus lõpuks mõistliku hinnaga ja suuremas formaadis (23cm x 27,5 cm) kogumik "Mary Blair Treasury of Golden Books" just selle sarja lugudega. John Canemakeri sissejuhatusest võib aru saada, et ta ei teinudki just palju raamatuid, lisaks mõnele Disney kaanepildile kõigest viis ja need ongi nüüs selles 146-leheküljelises raamatus olemas. On see nii, ma ei tea, aga igatahes on raamatud siin kogumikus järgmised: Baby's House, I Can Fly, The Golden Book of Little Verses, The Up and Down Book ja seitsmepeatükiline The New Golden Song Book, milles illustreeritud laulud ühes nootidega.

Olen ise jõudnud järeldusele, et joonistades algab kõik sheipidest ja kui need pole paigas, ei tule nagunii midagi välja. (Jah, leiutasin tõepoolest jalgratta!). Selles mõttes on Mary Blairi piltide lehitsemine tõeline nauding oma vormide ja värvide pillerkaarega - mida rohkem süvened ja vaatad, seda suuremasse vaimustusse satud. Tõeliselt inspireeriv kunstnik ja tõeliselt inspireeriv raamat!

Kommentaare ei ole: