18 august 2012

Brave


Pixari "Brave", muinaslugu punapäisest šoti printsessist Meridast, on visuaalselt väga ilus vaatemäng ja ausalt öeldes koos Laika filmidega üks väheseid, mille puhul ebamugavad 3D pillid kinos ennast õigustavad. Sisu läheb peale esimest tundi küll väheke venivaks, aga ikkagi on tegu ühe lähiaegade parima animafilmiga.


Filmi tegemisest pajatav raamat on ka päris hea. Pluss on see, et siin ei ole vist üldse filmikaadreid, kogu pildimaterjal on tööperioodist pärit. Mõnes Pixari raamatus kipuvad domineerima color scriptid ja täiesti õhust tõmmatud ideekollaažid, siin aga on kõigil piltidel "jalad maas" ja siht selge juba esimestest alates, ja esimesed pildid pärinevad juba aastast 2004. Muuseas, üks filmi režissööre on Steve Purcell, koomiksi (ja nii ka kunagise arvutimängu) "Sam & Max" autor. Siin raamatus on ka tema joonistusi, aga ka näiteks Mike Mignola lossi-, onni- ja vanamehekavandeid aastast 2006. Filmi peakunstnik oli Steve Pilcher, kelle joonistused on ka tõepoolest väga ilusad, olgu nad tehtud pliiatsi või värvidega.

Ühesõnaga - tegu on huvitavalt kirjutatud ja kvaliteetselt illustreeritud raamatuga, mis pajatab ühe aasta parima animafilmi saamisloo ja on minu kogemuste kohaselt arvutimultikate artbookide seas üks huvitavamaid. (Keda lähemalt huvitab,siis Parka arvustus on siin.)


2 kommentaari:

Elina ütles ...

Me vaatasime ka nüüd Brave'i kinos ära ja ma ei saa üldse, mis lamenti selle ümber siin löödud on. Et nõme stsenaarium ja nõme peategelane, liiga palju juukseid ja mida veel. Ma ei tea, ma olen vist nii palju muid nõmedaid üles haibitud filme näinud, et Brave oli küll puhas nauding.
Tüdrukute film võibolla küll, aga mis seal ikka, eelmine film Cars 2 oli puhas poistekas. Tahaks selle inglise keelse versiooni ka nüüd millalgi ära näha.

Ivar ütles ...

Mina pole Brave'i kohta suurt midagi halba lugenud, kui, siis seda, et võrdluses varasemate Pixari hittidega on ta nagu nõrgem emotsiooniväänaja. Eks ta ole, miljonid ootavad Pixarilt ainult ühesugust asja, sellist igale vanusele sobivat ohutut värki.

Ma käisingi spetsiaalselt originaalheliga linastusel, ei kujuta üldse eestikeelset ette... Tavaliselt on neis ikka mõni näitleja, kelle hääle kõla asja ära rikub. "Brave'is" muidugi on ka šoti aktsendi teema, üks tegelane ju rääkis sellist murrakut, millest mitte keegi aru ei saanud. Ei tea, kuidas seda üldse eesti keelde tõlgiti...