04 august 2012

Hellboy 5

Kusagil 2004. aasta paiku, kui Mike Mignola punane para-agent Hellboy tähistas oma koomiksiseikluste 10. aastapäeva, ilmus "The Art of Hellboy" - ilus ja suur mustas kangast köites raamat. Möödus mõni aeg ja Dark Horse andis välja täpselt samasuguse ilmega "Library Edition"-kogumiku esimeste Hellboy lugudega, kollektsiooni põhjenduseks ja müügimagnetiks suurem formaat, lehekülgede kaupa varem nägemata visandeid ja muidugi lihtsalt prestiižne väljanägemine.

Suvel 2012 ilmus juba viies seesugune kogumik ja nüüd siis on peaaegu kõik senised Hellboy lood kõvade kaante vahele saanud. (B.P.R.D. on teine teema, aga ka see sari ilmub nüüdseks paksude kõvaköidetena.) Neljandast raamatust alates on Mignola olnud pigem kaanekunstnik ja kirjutaja, seal oli enamus lugusid juba filmiga hõivatud autori asemel teiste kunstnike teha. Viies köide enam Mignola koomiksipilte ei sisaldagi, selles on ainult Duncan Fegredo joonistatud lood - minisarjad "Darkness Calls" ja "Wild Hunt" pluss üks lühilugu ja hulk visandeid, nagu ikka. See on ühtlasi ka senistest kogumikest kõige paksem.

Vaatamata sellele, et Mignola on siin esindatud praktiliselt ainult posterite ja kaanepiltidega, ei ole see raamat sugugi eelkäijatest kehvem. Hellboyd on juba päris mitmed kunstnikud joonistada proovinud, aga reeglina ei ole see asi ikka väga hästi õnnestunud. Mõne stiil lihtsalt ei sobi neile gootilikele lugudele, mõni on aga olnud lihtsalt liiga ilmne MM ametlik plagiaator. Britt Duncan Fegredo on selles suhtes väga hea leid - tema stiil on teistsugune kui Mignolal, hulga detailsem näiteks, aga samas oskab ta oma mustade pindade ja dünaamikaga olla piisavalt sarnane, et hästi haakuda varasemate Hellboy raamatutega. Ühtlasi on ta ka väga meisterlik akvarellidega toonides, sellegi kohta on siin raamatus mitmeid näiteid. Ka oli ta piisavalt kiire, Mignola enda väitel oleks tema joonistatuna need lood ilmavalgust näinud kunagi väga kaua aega hiljem.

Kaks viimast Fegredo joonistatud kolmeosalist peatükki, mis lõpetasid Hellboy tegemised siisnpoolses elus - "The Storm" ja "The Fury" - tulevad siis ilmselt 6. raamatukoguköites. (Paperback ilmus märtsis 2012.) Aga nüüd on Mignola ise tagasi ka joonistamas ja juba aasta lõpus hakkab ilmuma sarja lõpuosa Hellboy surmajärgsete tegemistega.


Kommentaare ei ole: