30 mai 2012

Pariis 2012 - päev 7 - Rue Dante

Alustasin seekordset viimast pariisipäeva kiire kordussõiduga kinomuuseumi La Cinémathèque francaise, et näha, ega's äkki pole vahepeal taas müüki jõudnud ingliskeelne Tim Burtoni artbook, mida nad oleks pidanud juba mõne aja eest juurde saama. Ei olnud... Ka muu valik plakatitest magnetiteni oli vahepeal oluliselt kahanenud.

Selle ligi viiekilose raamatu eksklusiivne müüja Euroopas on brittide koomiksipood Forbidden Planet. Vaatasin igaks juhuks ka nende lehele, ja nägin, et postikulu näiteks Soome oli suurem kui raamatu hind... Eestisse ilmselt veelgi kallim. Seetõttu ostsin siiski prantsuskeelse raamatu ära. Tegelikult koosnebki see suures osas piltidest (neid on kokku üle tuhande!), teksti on üsna vähe, seetõttu pole keeleline kaotus just liiga suur. A raamat on cool, sellest kunagi hiljem lähmemalt.


Bastille'i ooperimaja treppidel kogunevad kõiksugu karvased ja sulelised punkaritest ja cosplayeritest mitmepäevaste poliit-protestijateni. Sel pealelõunal oli korraks kohal kamp rõõmsaid Guy Fawkes'i maskides tegelasi. Lipul oleval pintsaklipslasel on pea asemel küsimärk, mis, nagu maskidki, toob meelde Alan Moore'i koomiksid (mask on pärit raamatust "V for Vendetta").


Viisin raamatu-kandami koju ja oligi aeg viimaseks linnaringiks. Varasematel palavatel päevadel oli taevas selge, nüüd aga kohal ka pilved. Tundub, et meie väga päikeseline nädal sattus täpselt kahe pilvisema perioodi vahele... (Nädal hiljem mängis Kaia Kanepi Pariisi Lahtistel tennist ja mäng, mis ta teistkordselt veerandfinaali viis, toimus 12-kraadises "kuumuses"...)

Sajuks siiski ei läinud. Suundusime kesklinna, bussipeatuse juures uurisid mitmed väljamaa inimesed linnakaarte, teiste seas jalutas mööda paar hipster-turisti...


Conciergerie, kunagine kuningaloss ja revolutsiooniaegne kuulus giljotiiniootuse-vangla, oli läbi teinud värkenduskuuri ja säras hoopis heledamalt kui varasematel kordadel.


Ile de la Cité saare vasakus otsas, praktiliselt kiviviske kaugusel turuistidega üleküllastatud kuulsast kirikust, asub Place Dauphine - vaikne ja idülliline plats, kus kohalikud sulgpalli ja pétanque'i mängivad ja kus väsinud jalgadega turist saab hetkeks maha istuda ja kasvõi kaasavõetud võileiba nautida.


Seejärel põikasime läbi ka Notre Dame'i katedraali juurest. Kui taevas pilvine, tulevad ka pildid huvitavamad.


See kirik, nagu ka paljud teised Pariisi ehitised, on sedavõrd detailirohke, et hoopis lihtsam on hiljem kodus pilte uurida.


Tõepoolest, palja silmaga ja pea kuklas lihtsalt ei näe selliseid detaile ja tekstuure, mis hiljem fotodel selgelt näha.


Sealsamas lähedal vasakkaldal asuv legendaarne raamatupood Shakespeare & Co oli tihkelt täis nii raamatuid kui põlevate silmadega kirjandushuvilisi...


...misjärel jõudsime Rue Dante'le, tänavale, mis peaaegu otsast lõpuni täis koomiksipoode. Kõik nad on üksteisest tiba erinevad - kes müüb mangat, kes vanu haruldusi, kes näiteks suures osas ainult Tintini kraami... Leidsin sealt aga ühe poe, mida ilmselt veel paari aasta eest polnud - nimeks Pulp's Art ja tegu tõenäoliselt kõige rohkem minu maitsele vastava raamatupoega üldse siin Vanas Maailmas. Nende valik koosneb nimelt kõiksugu popkunstiraamatutest, teemaring on seejuures lai - signeeritud sketchbookid, animatsioon, arvutimängud, filmid, pin-up, anime, lobrow, illustratsiooni ajalugu, klassikute kogumikud, joonistusõpikud jne, jne... Näiteks oli neil müügil uusim Mike Mignola sketchbook, Nicolas Marlet' raamatuke, aknal oli näha Brittney Lee sketchbook. Väga palju oli tuttavat, nii mõndagi asja pole ma kunagi varem päris poes müügil näinudki. Kuid avastasin ka uut, näiteks paar Euroopa päritolu sketchbookisarja.

Hinnad on neil küll "euroopapärased", see tähendab, et importraamatuid saaks otse USA-st odavamalt, kuid ikkagi tasub sel poel kasvõi juba ilmuvaga kursis olemiseks silm peal hoida, nende blogi kaudu näiteks. Mina teist seesugust raamatuäri siinpool ookeani ei teagi, ameeriklastel on midagi sarnast (ja oma valikus ja ajaloos veelgi võimsam) legendaarne Stuart NG.


Peale väikest tiiru Ladina Kvartalis sõitsime tagasi Bastille'sse, käisime saia- ja toidupoes ning ronisime mööda kitsast tammetreppi tagasi viiendale korrusele, et oma kola kokku pakkida ja valmistuda järgmisel hommikul lennuväljale suundumiseks.

Kommentaare ei ole: