23 mai 2012

Pariis 2012 - päev 1 - Miller ja muu

2012. aasta maikuus olin taas tagasi oma lemmiklinnas, meie viiendal tradisioonilisel ja iga-aastasel Pariisiretkel, et näha näitusi, osta raamatuid, vaadata ringi juba tuttavates ning uutes kohtades, ehk - et laadida pisut oma isiklikke patareisid uute elamustega. Kui poole tunni võrra hilinenud väljalend välja arvata, läks liiklemine isegi väga sujuvalt - juba oligi CDG, juba rongijaam ja plastikkaart Navigo aktiveerimine, juba RER ja metroo...

Meie tavapärane ja neljast varasemast korrast tuttav korter on terve selle aasta reserveeritud, seetõttu tuli leida uus. Paremat kanti kui Bastille Pariisis puhkamiseks pole - kesklinn siinsamas, turistihorde pole, samas on palju poode ja söögikohti - ja nii olimegi üsna rahul kui leidsime uue variandi kohe väljaku teise serva. See, et korter ehk stuudio asub ühe Pariisi parima koomiksipoe Opera BD kõrvalmajas, oli puhas juhus! :)


Bastille väljak koos bussipeatuse ja metrooga on tõepoolest kiviviske kaugusel. Nagu näha, oli teisipäevane saabumispäev suhteliselt pilvine ja Pariisi hiliskevade kohta isegi jahe. See tähendab - just paras.(Järgnevatel päevadel läks taevs selgeks ja ilma üsna palavaks.)


Neljanda korruse stuudio on pisike, aga seal on tegelikult kõik vajalik olemas - nii wi-fi, pliit kui pesumasin. Tammetalad laes on ehtsad ja väga massiivsed!


Esimene linnaring tähendas tiiru tuttavates kantides. BDNet oli enda pinda laiendanud ja teinud lasteosakonna, millel omaette idülliline sissepääs.


Muidu oli neil kõik nagu vanasti - palju raamatuid ja sebimist.


Pagaritooteid tuleb muidugi osta pagaripoest. Neid on tegelikult kahesuguseid - selliseid, kes lihtsalt küpsetavad, aga tõsised kohad teevad kõik algusest peale sise. Selliste saiapoodidel on kiri "Artisanal" ja näiteks selle koha viilutatud põrandasai on tõepoolest superhea!


Toidupood täiendas ka maailma parima karastusjoogi - Schweppes Lemoni - varusid. Pisike cola on lihtsalt alumiiniumpudelis suveniiriks. Ikkagi "The Fifth Elementi" kostüümikunstniku kujundatud... :)


Kiire eine Maroko moodi kuskussi ja spaghetti bolognese'ga...


...Massiivse tammepuise käsipuuga kitsast trepist alla (85 astet, kui ma ei eksi!) ja - linna!


"Galerie 9e Art'is" olid viimast päeva väljas Frank Milleri originaalid. Üpris huvitav oli tegelikult neid näha - sinine originaaljoon, üllatavalt robustne tušš ja palju parandavat valget. Tõesti, üsna toored on need originaalid, samas jutumullide tekstid on perfektsed. Hea illustratsioon sellele, et koomiks on ikkagi trükitoode ja lõpuks loeb lõpptulemus.

Tegelikult küll on selle galerii põhiväärtus ilmselt hoopis räsitud aknaalune laud, millele lugematu arv koomiksikuulsusi midagi kritseldanud. Moebius, Bilal, Guarnido jne jne...


Sealsamas lähedal asub ka teine koomiksiga seotud näitusepaik "Galerie l'art de rien". Seda soovitaksin küll igal koomiksi-ja kunstihuvilisel külastada, eriti sellisel, kes ka ise midagi teha oskab. Loomulikult saab sealt kõiksugu nänni ka osta, aga piltide, skulptuuride, nukkude ja kõiksugu käsitööehete vaatamine võib nii mõnegi huvitava idee anda.


Seekord oli seintel Lostfishi piltide näitusmüük, aga leidus ka hulgaliselt Nicoletta Ceccoli ja Benjamin Lacombe´i piltidega pisinänni ja raamatuid. Sees ma pilti ei teinud, aga veidi asju oli ka aknal väljas.


Käisime veel Avenue des Champs-Élyséel, kus sai taas selgeks, et Pariisi Disney pood on endiselt täis ainult mõttetut ja koledat träni. (Hea küll, Muppetite Animali padi oli naljakas.) Tulevase Pixari Šotimaa filmi nänni igatahes polnud veel üldse... Virgin Megastore'is oli raamatuvalik endiselt väga impressiivne ja laiahaardeline, plaadiosakonnas laiutasid uute albumite vinüülvariandid. Mul oli plaan lõpuks ometi leida ja osta My Bloody Valentine'i EP kogumik, aga leidsin ainult albumite uusversioonid. Nii jäi ostmata ka kodumaise Ewert and The Two Dragonsi CD. (MBV hiljem siiski sain. Ja kui kodus tagasi, oli see lõpuks ka siinmail müügil.)

Pariisi vanimast metroojaamast ronisime puupüsti täis esimesele liinile... aga rong peatus peale paari peatusevahet ja mögafonihääl palus kõigil maha kobida. Ootasime siis ära ülejärgmise ja sõitsime koju. Õhtusöögiks marokopärased lihapallid ja porrulagu püreesupp krevettidega, saatjaks ERR-i netiülekanne esimesest Eurovisiooni eelvoorust. (Eesti ja Ott Lepland osalevad ülehomme.) Telekast lihtsalt ei õnnestunud leida, tundub, et prantslased ei vaevunudki seda üldse näitama. Üritus ise jättis muidugi taaskord mulje, et kogu Euroopa on hulluks läinud...


Kokkuvõttes - nägin ära suure hulga raamatuid, mille olin varem tutvumisnimekirja lisanud, nende seas oli nii huvitavat kui selliseid, mis ikkagi pole päris minu cup of tea. Ostetud sai neli - Robert Crumbi kakskeelne näituseraamat, ristisõjateemaline ja stiilne "Furioso", Dankerleroux' piltidega papist lastekas ja Keramidase joonistatud "Alice ahvide maal", mis riidest seljaga ja sketchbookiosaga eriversioon ja mille vahel ka pisike print.


Homme siis läheb "akulaadimine" loodetavasti päriselt lahti... :)

Kommentaare ei ole: