28 mai 2012

Pariis 2012 - päev 6 - Eiffel

Tänane palav pühapäev oli ühtlasi kristlik Nelipüha, mis, nagu üsna pea selgus, tähendas kergeid komplikatsioone. Alloleval pildil lihtsalt väga mitmes mõttes tõhus kesklinna kaubamaja BHV, mille kandis on mugav metroost mõnele bussile ümber istuda.


Esimene sihtpunkt oli Palais de Tokyo, võrdlemisi kole ja käest lastud ehitis, kus väljas alternatiivkoomiksi suurkuju Robert Crumbi ülevaatenäitus.


Otsisime seda esmalt maja paremast tiivast, kus linnale kuuluval pinnal laiutab kõiksugu kole aga kahtlemata ülimalt intellektuaalne moodne kunst. Nagu näiteks laest rippuv roostes vanametall või võimalikult koledad maalid... Selgus aga, et Crumbi näitus on hoopis teisel poolel, mis kuulub riigile ja kus, nagu selgus, on veidi teised kombed.


Igatahes on peremehed erinevad ja nii juhtuski, et uksepooled olid suletud ja neil sildid, mis teavitasid, et pühade puhul on muuseum täna kinni. Nii mõnigi nördinud näitusehuviline oli oma arvamuse neile siltidele kirja pannud...


Egas' midagi, nii jäidki Crumbi originaalid nägemata. (Päris korralik kakskeelne näituseraamat on siiski juba ostetud, "The Book of Genesise" täismahus lehekülgi selles muidugi pole, aga suur osa muust näitusest on siiski sees.)

Läksime siis üle silla ja jõudsime Musée du quai Branly juurde. See eksootiliste maade ja rahvaste kultuuridele pühendunud muuseum on arhitektuuriliselt väga huvitav ja väärt vaatamist kasvõi välispidiselt.


Nii jõudsimegi esimest korda oma viie pariisipuhkuse jooksul lõpuks ka Eiffeli torni kanti. Tõeliselt muljetavaldav ehitis ikkagi, kuigi loomulikult on ta tohutu turistimagnet ja seetõttu väga ülerahvastatud.


Meil ei olnud plaanis torni endasse ronida (olen seal kunagi ammu juba käinud), aga kui selline plaan oleks ka olnud, siis karkudel meelelahutajate jagatud postkaardi kohaselt tähendanuks ainus töötav lift umbes
paaritunnist ooteaega.


Jalutasime üle silla tagasi vasakkaldale ja sõitsime bussiga tagasi Concorde'i väljakule. Seal nägime juba teist moefoto-seltskonda tegutsemas, esimene pildistas Tokyo Palee ees. Arvan, et tudengid.


Eestis turustatakse turistidele massiliselt kohalikku merevaiku, aga Pariisis võib Louvre'i kõrvalt kunstiturult leida näiteks seesugust kraami:


Käisime veel korraks Palais-Royal'i aias...


 ...ja kuna kell lähenes kaheksale, põikasin mina veel korraks esimese liiniga vastassuunda, Franklin D. Roosevelti metroojaama ja tegin tiiru sealsamas asuvas Virgin Megastore'is. Lehitsesin taas läbi hulga raamatuid ja leidsin ka lõpuks eile näitusel vaadatud Cromwelli artbooki.


Kommentaare ei ole: