12 mai 2012

Comics Battle in Tartu

Käisin üle tüki aja Tartus - Soome Instituut esitles sealses Genialistide Klubis oma vastset trükist "Koomiks kui ekspordiartikkel", milles kolmes keeles ülevaade viimastel aastatel Eestis ja teistes Baltimaades edukalt ette võetud koomiksiteemalistest ettevõtmistest. Soome koomiks tähistas teatavasti eelmisel aastal oma sajandat sünnipäeva, sel puhul ilmus nii mõnigi trükis ja toimus nii mõnigi üritus. Sealhulgas ka Eestis - kes näiteks ei mäletaks Pop-up Koomiksikeskust. Jah, eelnevas lauses oli tõepoolest pisuke iroonia sees... :)
(Eelmainitud raportit saab lugeda ka siit.)


Tartus oli igatahes hoopis rohkem kevad kui Tallinnas või Virumaal.


Äärelinna oli end parkinud ka üks planeet Tatooinelt pärit kosmosesõiduk.


Maapind maabumisplatsil oli nagu Islandi aerofoto.


Tartus on päris palju üllatavalt ilusaid maju. Pariislikud kohvikulauad ootasid juba suve...


"Nooruse" galeriis oli väljas näitus Peterburi kunstiinstituudist, kus õpetatakse veel päris kunsti. Ehk siis aru saama, kuidas on inimene tegelikult tehtud. (Vabandan väga pildi pärast, sest tean, et galeriis ei tohtinud tegelikult pildistada. Aga kahju oleks ju nähtut ka üldse mitte dokumenteerida!)


Esitlus ja koomiksivärk toimusid Genialistide Klubis. Oli väike raamatulett, taustamuusika ja veel ühte-teist. Väidetavalt esitleti näiteks seinamaalingut, mis oli seinal.


Peeter Krosmann kinkis oma pisitiraažis minikoomiksi ja signeeris selle kohapeal veel ära ka!


Comics Battle'il, mis toimus Eestimaa pinnal juba tegelikult teist korda, võtsid mõõtu kaks kolmeliikmelist noorte inimeste võistkonda, kummalgi toeks üks vanema põlve koomiksiasjatundja - ühel eelmainitud Peeter, teisel Elina Sildre.


Saržeeriti vastasvõistkonna liiget, lisati kehad poliitikute näopiltidele, joonistati pimesi ja võistkonnapealiku juhedamisel paar pliiatsihoidjale teadmata tegelaskuju ning koostati võistkonna peale kolmepildiline koomiks.


Punkte jagas ja asju hoidis ohjes ekstravertne Battle Bunny, tõlgiks ja toeks Joonas Sildre.
(Kuule, Joonas - "karakter" võiks olla meie keeles pigem ikka "tegelane/tegelaskuju" ja "caricature" on "sarž" mitte "karikatuur"!)


Punkid said paika publiku reaktsiooni ja formaadi poolt ette antud kombinatoorika abil...

... ja nii võitiski üks võistkondadest.


Pärast istusime ja ajasime veel juttu ja kusagil paduöösel oli osa rahvast Tallinnas tagasi.

Kommentaare ei ole: