25 mai 2012

Pariis 2012 - päev 3 - Falafel ja Shelley

Veel veidi ühistranspordist. Metrooga sõitmine on lihtne - tuleb teada, kus peatuses oled, kuhu tahad minna ja mis on õige liini õige suuna lõpp-peatus. Sildimajandus on Pariisi metroos igapidi korralik, eksida on raske. Vahel tuleb küll ümberistumiseks või väljumiseks maa all päris pikk maa maha kõmpida, mis võib pikapeale tüütuks minna.
 
Aga on ka bussid. Need lõpetavad sõitmise varem, kuid vahel saab mõne liiniga hoopis mugavamalt kohale. Arvestama peab sellega, et kohaliku korra kohaselt sisenetakse ainult eesuksest ja väljutakse tagumistest. Kui on selline soov, tuleb juhile nupuvajutusega teada anda, muidu ta ootajateta peatuses ei stoppa.
***
Tänane päev algas hiljavõitu ja kujunes lõpuks praktilselt jalgsirännakuks mööda Marais ning Beaubourg ja Les Halles kvartaleid.

Vosgesi väljak on Pariisi vanim, perfektselt kandiline ja lisaks on selle murud ilusa ilmaga paksult piknikulisi täis. Klõpsisin pildi ja ei märganud üldse, et vasakul servas tegid mingid tibid akrobaatikat.


Linnavillasid ja nende hoove on sealkandis palju, ühes pargikeses oli oma malenurk.


Graffiti on ka sealkandis huvitav - seesuguseid nägusid on asfaldil mitmeid.


Marais's asub Pariisi põhiline juudikvartal, kus on ka väidetavalt parim fallafelikoht "L'As du Fallafel". (See on siis selline Lähis-Ida hamburger.) Ma söön tegelikult üsna vähe liha, kuigi ma pole kaugeltki mitte taimetoitlane... aga see JUST TOLLE toidukoha vegetaarne fallafel on igatahes tõepoolest superhea! Turismiraamatute hype on antud juhul õigustatud.


Ja seal sees on mingid lihapalli moodi ilgelt head asjad, mis ei koosne üldse lihast! (Need ongi fallafelid. :) Pluss eri värvi kapsast ja ma ei tea, mida kõike veel. See punane öga ei ole ketšup, see on mingi terav kaste.


Käisin koomiksipoe Super Heros signeerimisüritusel ja sain kaheosalise koomiksialbumi "Shelley" esimesse ossa autorite autogrammid. (Nimitegelase Percy naine Mary, kelle nime kannab sarja teine osa, kirjutas muuseas romaani "Frankenstein".)

Signeerimisi olen ma ka varem näinud, seetõttu teadsin, et asi võib aega võtta. Üllatuseks oli seekord "kottidest saba", milles võis oma kompsuga koha sisse võtta, et siis enne ürituse algust ise poes ringi vaadata. Kuna ma seda ei teadnud, olin kokkuvõttes sabas seitsmes. Samas, tänu sellele sain varasemate piltide tekkimist pealt vaadata, mis polnud üldse paha.

Kunstnik Daniel Casanave joonistas käigu pealt pildi ning käsikirjutaja David Vandermeulen kirjutas elektrilist sigaretti pahvides mingist antiiksest raamatust ümber paar rida tsitaati ja lisas ka oma nime. 



Ma ei tea, igatahes ülišeff on sellist joonistamist pealt vaadata! (Muidugi, tänu sellisele kombele on Prantsusmaa signeerimisüritused üsna aeglase tempoga. Eestiga paralleelide tõmbamise mõttes oli huvitav ka see, et enamus autogrammisoovijaid oli pigem minust vanemad, st koomiks ei ole kaugeltki mingi lasteteema.)
 

Ühesõnaga - kõik peale raamatu pealkirja alljärgneva pildi paarisleheküljel on minu silma all tekitatud.
 

Siis Forum des Halles' paljukirutud ostukeskusse (mille välisilmet hetkel tõsiselt renoveeritakse) ja sealsesse raamatupoehiiglasse FNAC. Sain sealt lõpuks ometi endale My Bloody Valentine'i kauaotsitud uue remasterdatud kogumiku "ep's 1988-1991" ja leidsin lisaks kaks ülimalt vinget spontaanset lasteraamatut. Loomulikult oli ka koomiksiosakond massiivne ja sisaldas väga palju stiilset ja huvitavat, aga suutsin seal piiri pidada ja tegeliesin lihtsalt legitsemisega. Ja siis bussidega toidupoe kaudu koju - nii jäigi tänaseks ühistranspordiskooriks kõigest kaks sõitu. Päev lõppes fototöötluse ja Eurovisiooni eelvooru netiülekandega. Eesti pääses lupäevasesse finaali!


Tänane raamatusaak sai siis selline - teine eksemplar ex librisega "Gringos Locosest",
samuti ex librisega Aude Picault' "Fanfare", "Percy Shelley" ja "Mary Shelley", esimeses ülalpool kajastatud dédicace ja lõpuks kaks lasteraamatut - Leo Timmersi "Boum!", kus autod ahelavariisse satuvad ning Annette Marnat' ebainimlikult ilusate piltidega ja väga ökoloogilise papist kaanega kokaraamatuke.


Kommentaare ei ole: