11 oktoober 2011

Filmiposterid 2 - Kolmekümnendad

Juba vanadest aegadest peale oli Viru tänava otsas raamatupood. Vene ajal sai sealt Saksa DV importi, moodsal ajal kõrgus samas Apollo Raamatumaja. Enam seda seal ei ole. Kuigi mingil hetkel reformiti sealne struktuur kuidagi imelikuks, nii, et uutest raamatutest enam eriti sotti ei saanud ja allkorrus paistis olevat ainult turistidele sihtud, oli tegu ikkagi päris hea poega. Ostsin sealt minagi nii mõnegi huvitava asja, mida mujal poodides ei näinudki. Näiteks nii head Tascheni valikut pole Tallinnas enam kusagilt leida.

Eriti hea oli sealne filmiosakond. Ma ei tea, miks, aga peale raamatumaja surma pole ma edasikestvates Apollodes enam kaugeltki samaväärset sisu leidnud. Konkreetne näide - seal oli riiulis rida mõistliku hinnaga (159 krooni) eri aastakümnete filmiplakateid koondavaid kogumikke. Valik algas kolmekümnendatega ja läks minu mäletamist mööda peaaegu tänapäeva välja. Ise ostsin neist kokkuvõttes ainult ühe - "Film Posters of the 30s" - ja kahetsen nüüd kergelt, sest paar tükki neist olid vähemalt veel väärt omandamist.

Aga pätsuaegsest plakatist pajatav raamat oli neist kindlalt kõige kobedam. See oli ju aastakümme, kus filmikunst tõeliselt tuule alla sai. Helifilm muutus üldiseks, tuli värv, sealhulgas kolme-riba Technicolor oma ületamatu värvidemänguga, Walt Disney viis animatsiooni tänaseni kestvatesse kõrgustesse... Plakatid olid toona reeglina joonistatud, mis teeb neist veel eriti mõnusad.

King Kong, Greta Garbo, Võlur Oz, Tuulest viidud, Dracula, Leni Riefenstahl, M, Robin Hood, Tarzan, Marxi vennad, Suurlinna tuled, Marlene Dietrich... Igal plakatil oma lehekülg, olulisematest filmidest mitu näidet. Päris hea raamat. Päris hea sari.

1 kommentaar:

Ivar ütles ...

Kommentaariks veel - Apollo Raamatumaja koomiksilett oli väga ahtakene, aga sealgi oli hulk raamatuid, mida hiljem pole ma mitte kusagil müügil näinud. Soomekeelne ülevaade koomiksi tippautoritest näiteks, või siis kaheköiteline USA ajalehekoomiksi ajalugu.