24 august 2011

Roheline häärber


London, 1899. Hulluarst doktor Thorne läheb Bethlehemi Psühhiaatriahaiglasse, et uurida ühte sealset kummalist patsienti - Thomas Below-nimelist vanameest, kes arvab, et ta on... maja. Saja-aastane Rohelise Häärberi klubihoone, mille seinte vahel on toimunud kõige kummastavamad kuritööd. Kuigi patsient olevat ettearvamatu ja hetketi purskavalt vägivaldne, läheb doktor temaga kongi vestlema. Ja kuuleb hullusärgis vanamehelt ühe uskumatu loo teise järel.

Denis Bodarti joonistatud ja Fabien Vehlmanni kirjutatud prantsuse koomiks koosneb kolmest albumist, originaalid on kirjastanud Dupuis, inglise tõlked brittide Cinebook. Brittidel on tegelikult hoopis kaks pehmes köites raamatut - ühes esimene, Assassins and Gentlemen, teises miskipärast koos kaks ülejäänut - The Inconvenience of Being Dead ja Murderous Fancies. Tulemust see suurt ei muuda. Või muudab?

Asi selles, et originaaliga võrreldes ilmneb üks kummaline asi. Võrrelda on mul hiljutise ülimalt vinges köites "integraaliga", kus koos kogu sari. Prantslased nimelt annavad viimasel ajal välja oma sarjade kogumikke, mis küll reeglina paistavad olema ühekordsed tiraažid - kes ostmisega üle paari kuu venitab, jääb ilmselt ilma. Mina seekord ei jäänud. Kuna tegu on väga kõva joonistajaga ja kogumikus on lisaks raamatutele veel ka visandeid, kavandeid ja pliiatsilehekülgi, siis oli see üsna ahvatlev ost.

Kolme albumi ülesehitus on sama - sissejuhatus, siis seitsmeleheküljesed iseseisvad krimilood ja lõpuks epiloogilehekülg. Huvitaval kombel on aga kogumik teistsugune. Teise ja kolmanda raamatu raamlugude 3-küljene intro ja lõpulehekülg on miskipärast suurest raamatust puudu! Selle asemel on esimese osa leheküljed paigutatud kogu lugu raamima. Pluss siis veel 23 lehekülge lisajoonistusi.

Sisust vast ei kirjutagi. Tegu on päris muhedalt kirjutatud heas mõttes klassikaliste krimilugudega, kokku on neid 16. Igati britilik vaib on neis sees. Joonis on muidugi ka ikka päris hästi õmmeldud, lennukas ja spontaanne, sobivas segus nii karikatuurne kui realistlik ja samas väga detailne ning väljendusrikas. Hea raamat, ühesõnaga.

Kommentaare ei ole: